8. huhtikuuta 2015

Miten pidät huolta hampaistasi? Ohjeet öljypurskutteluun (Oil Pulling)

Olen jäänyt täysin koukkuun öljypurskutteluun (oil pulling). Tein sen aikaisemmin kylmäpuristetulla kookosöljyllä, mutta kun kokeilin seesamöljyä, siirryin kokonaan siihen. Seesamöljy on myös itseasiassa se alkuperäinen öljy, jolla tätä menetelmää on tehty.


Öljypurskutteluun kannattaa valita luomulaatuinen kylmäpuristettu öljy ja huomioida seesamöljyssä, ettei se ole valmistettu paahdetuista seesaminsiemenistä.

Miten se tehdään?


Aamulla ennen kuin syöt tai juot mitään, ota lusikallinen huoneenlämpöistä öljyä, 1tl - 1rkl. Suosittelen alkuun ottamaan ennemmin liian vähän kuin liikaa.

Sitten vain purskuttelemaan. Itse tykkään samalla hoitaa aamupesun ja muita aamutoimia. Toki hampaiden pesu eikä aamupalan syönti silloin onnistu, mutta kaikki muu kylläkin.

Pyri purskuttelemaan 20 minuuttia. Välillä voit tyytyä vähempään, jos aika on kortilla, mutta ota 20 minuuttia tavoitteeksi. Kun purskuttelet, vältä öljyn nielemistä. Öljy kerää itseensä bakteereita suusta ja näistä olisi tarkoitus purskuttelun myötä päästä eroon eikä saada niitä kehoonsa.

Kun olet valmis, älä sylkäise öljyä viemäriin, ettei se tuki viemäreitä. Itse käytän öljyn hävitykseen vanhoja lisäravinnepurkkeja, johon sylkäisen öljyn. Niistä saa korkin kätevästi kiinni ja käytän samaa purkkia noin viikon.

Toinen hyvä vinkki on sylkäistä wc- tai talouspaperiin ja laittaa tuo paperi sitten roskiin, ei missään nimessä vessanpönttöön. Öljy eikä mikään muukaan rasva kuulu viemäriverkostoon, sillä se tukkii putkistoja. Nesteet eivät myöskään kuulu biojätteeseen, vaan ne kuuluu hävittää sekajätteen joukossa pullossa tai purkissa tai paperiin imeytettynä.

Öljyn pois sylkemisen jälkeen, ota hiukan suolaa (puhdistamaton merisuola, himalajan suola, kalaharin suola tmv.) ja pieni kulaus huoneenlämpöistä vettä ja purskuttele suolavedellä vielä hetken, noin minuutin. Tämän tuotoksen voi jo sylkäistä viemäriin.

Sitten vielä kulaus pelkkää vettä ja purskuttelu. Sylkäisy viemäriin.

Lopuksi pesen hampaat jollain luonnonmukaisella hammastahnalla ja viimeistelen aamupuhdistuksen kieliraudalla.

Miksi öljypurskuttelu?


Oil pulling eli öljypurskuttelu on vanha ayurvedinen menetelmä, jonka sanotaan parantavan suun terveyttä ja puhdistavan kehoa. Hyötyjä voivat olla vähentynyt plakki, terveemmät ikenet, vihlonnan loppuminen, hammaskiven häviäminen ja valkoisemmat hampaat.

Kookosöljyn käytöstä öljypurskuttelussa löytyy lisätietoja muun muassa kookosravinnon sivuilta. Oli myös hauska huomata, että hammaslääkärikin suhtautuu öljypurskutteluun positiivisella mielenkiinnolla.

Toimiiko öljypurskuttelu?


Kyllä ainakin minulla toimii, ja niin toimii monella muullakin.

Itse huomaan hampaiden tuntuvan puhtaammilta. Tunne on sama kuin hammaslääkärikäynnin jälkeen, mutta nyt saan sen itse aikaan kotona.

Alunperin lähdin hommaan hampaiden valkaisun toivossa, mutta muut hyödyt saivat minut kokonaan unohtamaan alkuperäisen tavoitteen. Jos hampaani ovat purskuttelun myötä valkoisemmat, se on vain bonusta. Ehkä ne jopa ovat, en osaa täysin varmuudella sanoa.

Itselläni on vahvat hampaat ja en kärsi reikiintymisestä, mutta hammaskivestä kylläkin. Sitä on jokaisen hammaslääkärikäynnin yhteydessä pitänyt raaputella pois.

Suureksi yllätyksekseni kun kävin loppuvuodesta hammaslääkärissä, suustani ei löydetty mitään huomionarvoista. Edellisestä käynnistä oli jo taas ehtinyt kulunut pari vuotta, joten hammaskiveä olisi pitänyt olla jo kertynyt. Hammaslääkäri vain ihmetteli ääneen, ettei hän löydä yhtään mitään, ei edes hammaskiveä. Suussani ei ollut mitään, mille olisi tarvinnut tehdä jotain. Olin niin onnellinen, sillä kärsin lievästä hammaslääkäripelosta ja inhoan yli kaiken kaikkia hammaslääkärin työkaluja. Onneksi tuo visiitti siis loppui erittäin lyhyeen, kun ei löydetty mitään työstämistä.

Ainoa asia mitä olin muuttanut hampaiden hoidossa oli se, että olin aloittanut öljypurskuttelun. Eli ainakin minulla se toimii loistavasti hammaskiven poistossa ja ehkäisyssä. Sitä se puhtauden tunnekin on, kun hampaiden väleihin ja pinnoille ei kerry mitään.

Kokeile!


Suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan öljypurskuttelua.

Itse aloitin aikoinaan kookosöljyllä, kun sitä löytyi jo valmiiksi keittiönkaapista, mutta olen kyllä niin kiitollinen siitä, että vihdoin kokeilin seesamöljyä. Nyt purskuttelusta puuttuu kokonaan ällötysrefleksi, joka minulla oli aina alkuun kookosöljyn kanssa. Mutta silti vaikka öljyn maku ällötti, niin tein sitä, koska tykkäsin lopputuloksesta, joten en voi kuin nyt jälkikäteen ihailla sinnikkyyttäni purskuteltuani yli puoli vuotta öljyllä, jonka maku ja koostumus ällöttää. Käytän kyllä kookosöljyä ruoanlaitossa ja raakasuklaan raaka-aineena, mutta muuten en sen mausta pidä.

Miestäkin olen yrittänyt ylipuhua kokeilemaan, mutta hän kuulemma menee mielummin hammaslääkäriin. Minä taas en menisi mistään hinnasta hammaslääkärin tuoliin, joten valitsen mielummin purskuttelun.

Kumman sinä valitset?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti