12. marraskuuta 2014

Päivät ovat pitkiä, mutta vuodet lyhyitä

Olen hiljattain lukenut Gretchen Rubinin teoksen Onnellisuusprojekti (The Happiness Project) ja kuunnellut hänen uudemman teoksensa Happier at Home, josta ei tietääkseni ole vielä suomennosta saatavilla. Suosittelen lämpimästi molempia teoksia.

Molemmissa hän viljelee sanontaa:
The days are long, but the years are short.
Suomennettuna: päivät ovat pitkiä, mutta vuodet lyhyitä.

Yksinkertaisuudessaan tuo sanonta on loistava, ja niin totta.


Päivät ovat pitkiä


Aika on ihanan tasa-arvoista. Jokaisella meistä päivät ovat yhtä pitkiä. Vuorokausi on 24 tuntia riippumatta siitä kuka olet ja mitä teet.

Tuohon 24 tuntiin saa mahtumaan paljon elämää, kun sen vain oikeasti elää haluamallaan tavalla. Perinteinen kolmijako 8 tuntia unta, 8 tuntia töitä ja 8 tuntia vapaa-aikaa on suhteellisen toimiva. Toki tällöin edellytyksenä on, että työ on mielekästä, eikä vie fyysisiä ja henkisiä voimavaroja vapaa-ajalta. Henkilökohtaisesti kannatan lyhyempää työaikaa ja -viikkoa, ja tällä hetkellä itsellä onkin neljän päivän ja 32 tunnin työviikko.

Yksi päivä on kuitenkin oikeasti pitkä ja siinä ehtii tehdä vaikka mitä. Toisaalta sen voi myös käyttää tekemättä mitään. Valinta on sinun.

Vuodet ovat lyhyitä


Vastakohtaisesti, vaikka vuosi on useimmiten sen 365 päivää, niin ne vierähtävät yllättävän nopeasti. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin vuodet vierivät.

Minusta ainakin tuntuu, että vastahan oli joulu ja nyt on taas joulu ovella. Toisaalta kun miettii, niin vuoteen on mahtunut vaikka mitä ihanaa ja vähemmän ihanaa. Mutta avainasemassa on se, että olen tehnyt tänä vuonna paljon asioita, joita en ole tehnyt koskaan ennen. Olen elänyt elämääni.

Jos olisin ollut päivästä toiseen kotona kokematta mitään uutta, vuosi varmasti tuntuisi vierähtäneen todella nopeasti, koska minulla ei olisi vuoden varrelta mitään kiintopisteitä eikä kokemuksia, joita muistella.

Avain on kuitenkin siinä, että et voi elää vuosia. Voit elää vain tässä hetkessä, yhden päivän kerrallaan. Rubin myös toteaa, että sillä mitä teet päivittäin on enemmän merkitystä kuin sillä mitä teet silloin tällöin. Se mitä teet päivittäin, muodostuu tavaksi ja sen vaikutukset kumuloituvat ajan myötä. Silloin tällöin tehtynä asia ei suuressa mittakaavassa vaikuta liiemmin elämääsi.

Kärjistettynä päivittäinen terveellinen ruokavalio, fyysinen aktiivisuus ja riittävä lepo edistävät terveyttäsi. Silloin tällöin nautittu pizza tai suklaakakkupala ei kaada venettä, kuten ei myöskään yksi railakkaampi pikkujouluilta.

Toinen hyvä sanonta painonpudostuspiireissä on, että sillä ei ole väliä mitä syöt joulun ja uuden vuoden välillä, vaan sillä mitä syöt uuden vuoden ja joulun välillä. Se mitä teet pääasiassa määrittelee suunnan mihin olet menossa.

Päivittäinen askel


Jos ja kun sinulla toivottavasti on tavoitteita ja unelmia elämässä, pääset niihin helpommin ja nopeammin mitä sinnikkäämmin teet töitä päivittäin. Itse olen nyt ottanut tavoitteeksi siivota 30 minuuttia päivässä. Olen muuttamassa kuukauden päästä, ja sitä ennen olisi tarkoitus ehtiä käydä kaikki tavarat läpi, jotta voi jättää tarpeettoman maallisen omaisuuden taakseen ja ottaa vain tarpeellisen mukaan.

Jos jättäisin tämän kaiken viimeisen viikonloppuun, muutto olisi samanlainen kuin liian monena kertana aikaisemmin. Kaikki tavarat vain mahdollisimman äkkiä laatikoihin ja sitten määränpäässä mietitään mihin kaiken sen tavaran saa mahtumaan. Liiallinen ja tarpeeton tavara johtaa epämääräisten laatikoiden ja kasojen kasaantumiseen nurkkiin ja kaikkialle missä vain on tyhjää lattia- tai pöytätilaa.

Nyt kun teen vähän päivittäin, projekti ei tunnu niin raskaalta, ja usein myös teen enemmän kuin vain 30 minuuttia. Kun odotan itseltäni vain pienen askeleen ottamista, innostun usein ottamaan useamman askeleen ja siivotessa saattaa vierähtää pidempikin tovi, kun kerran olen vauhtiin päässyt. Kun varaa riittävästi aikaa asioille, saattaa jopa saada hyviä ideoita, joita ei kiireessä voisi toteuttaa. Tällä hetkellä tarpeettomat tavarani ovat myynnissä itsepalvelukirpputorilla.

Kiitollisuus jokaisesta päivästä ja askeleesta


Minua henkilökohtaisesti helpottaa suunnattomasti kun asioita ei jätä viime tippaan. Ihan sama mistä asiasta on kyse, päivittäisten askeleiden ottamisperiaatetta voi soveltaa niin muuttoon, joulun valmisteluun kuin oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Kaikkea ei tarvitse eikä voi tehdä kerralla. Mutta se, että joka päivä tekee jotain omien tavoitteidensa eteen, tuo suunnatonta iloa ja onnistumisen kokemuksia. Kun vielä kirjaat iltaisin ylös kiitollisuuspäiväkirjaasi päivän ilonaiheet, saat painettua kauniit muistot mieleesi vahvemmin.

Itse pidän kiitollisuuspäiväkirjan lisäksi myös kokemuspäiväkirjaa, johon yritän saada joka päivälle merkinnän jostain uudesta kokemuksesta, oli se sitten uuden ihmisen tapaaminen, uuden asian kokeilu tai vaikka jonkun lausumat kauniit sanat. Aloitin tuon päiväkirjan tämän vuoden alusta ja odotan innolla uuden kierroksen aloittamista ensi vuonna, kun pääsen samalla katsomaan mitä tuli edellisenä vuonna koettua vastaavana päivänä. Tuollainen päiväkirja on hyvä esimerkki asiasta, jota ei voi tehdä menestyksekkäästi kerran vuodessa eikä kerralla valmiiksi. Sitä on tehtävä päivittäin, jotta muistaa juuri sen päivän tapahtumat ja mikä sieltä nousee ylitse muiden.

Nyt on aina paras aika aloittaa


Minkä päivittäisen tavan sinä haluat nyt aloittaa, jotta voit vuoden päästä iloita siitä, että aloitit sen tavan vuosi takaperin luettuasi tämän tekstin?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti