6. elokuuta 2013

Kodin siivous

Tarkoituksena on siivota ympäristö, jossa vietät eniten aikaa, kaikesta turhasta ja pahaa mieltä aiheuttavasta roinasta.

Käy kaikki tavarasi läpi esine esineeltä. Ota vaikka tavoitteeksi yksi esine päivässä. Toinen tavoite voi olla löytää joka päivä yksi tavara, jonka hävittää. Valitse tavoite, joka sinusta tuntuu hyvältä. Onko sinulle tärkeämpää saada tavarat paikoilleen vai vähentää tavaramääriä?

Kysy jokaisen esineen kohdalla


Onko tämä turha vai tarpeellinen? Käytänkö sitä oikeasti johonkin vai onko se vain viemässä tilaa?

Jos esine on tarpeellinen, laita se omalle paikalleen. Jos sillä ei ole hyvää, omaa paikkaa, josta sen löytää helposti tarvittaessa, niin luo sille sellainen.

Jos esine on turha, mieti tuoko se sinulle iloa? Kun katsot sitä, tuleeko sinulle hyvä mieli? Herättääkö se sinussa hyviä muistoja? Tuntuuko sinusta siltä, että menettäisit jotain tärkeää luopuessasi siitä? Katoaisivatko hyvät muistot esineen mukana?

Jos esine tuo iloa, niin laita se omalle paikalleen. Mielellään tietenkin sellaiseen paikkaan, jossa se on tuomassa sinulle sitä hyvää mieltä ja herättämässä kauniita muistoja.

Jos esine on turha eikä se tuo sinulle iloa, hävitä se. Miksi säilyttäisit esinettä, joka on täysin turha eikä tuota positiivisia tunteita?

Esineiden hävittäminen


Lahjoittaminen - onko jollain muulla perheenjäsenellä tai kaverilla käyttöä sille?

Esineen kierrättäminen - kierrätyskeskukset, kirpputorit, pelastusarmeija, punainen risti, UFF yms.

Raaka-aineen kierrättäminen - Sortti-asemat, jäteasemat, jäteastiat.

Vaihtoehtona on tietenkin myös tuunaaminen. Mutta mieti, auttaako se oikeasti asiaa? Tai tuleeko tuunaus oikeasti tehtyä joskus? Minulla ainakin on ollut paljon erilaisia "käsityöprojekteja", joita ei sitten koskaan ole tullut tehtyä.

Tavoitteen luonti


Haluatko siivota koko kodin kerralla vai riittäisikö yksi esine päivässä -tahti?

Tavoitteena voi olla yhden esineen kohtalon päättäminen päivässä. Säilyttääkö vai hävittääkö? Onko se nyt oikealla paikalla, ja jos ei, niin vie se omalle paikalleen.

Tavoitteena voi myös olla yhden esineen hävittäminen päivässä. Eli käy esineitä niin kauan läpi, kunnes löydät jotain hävitettävää. Se voi olla vaikka jotain helppoa aluksi, kuten yksi yksinäinen sukka tai sukkapari, joka on jo loppuunkulutettu.

Tavoitteena voi olla yhden kohteen läpikäynti päivässä. Esimerkiksi sukkalaatikko, aterinlaatikko tai kylpyhuoneen kaapin yksi hylly. Tärkeää on, että pidät projektin tarpeeksi pienenä. Aloita ja tee loppuun saakka. Siten saat aikaan onnistumisen ja aikaansaamisen tunteet ja nautit tekemisestä. Jos fiilistä riittää, voit sitten jatkaa toisella laatikolla tai hyllyllä. Tärkeintä on saada projekti päätökseen kerralla.

Siivouksen voi ulottaa myös omalle työpisteelle, työpaikalle, harrastuspaikalle - kaikkialle, missä sinulla on valtaa ;-)

Laita taustalle soimaan hyvää mieltä ja energiaa luovaa musiikkia. Siivous käy sitten kuin tanssi vain :-)

2 kommenttia:

 1. Itsellä on muuton yhteydessä sama edessä. Kaikki vanhat tavarat käydään läpi ja annetaan käyttämätön pois. Sen jälkeen vasta tulee siivouspalvelu paikalle tekemään perusteellisen loppusiivouksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia muuttoon! Se on iso urakka, mutta myös loistava mahdollisuus käydä tavarat läpi.

   Tavaroita pakatessa tulee todennäköisesti vastaan esineitä, joiden olemassa oloa ei edes muistanut. Etenkin näiden kohdalla on hyvä miettiä, tarviiko sellaista oikeasti säilyttää.

   Jos löytö on iloinen yllätys, niin hyvä - säilytä ihmeessä, jos koet sille olevan käyttöä tai haluat vain yllättyä iloisesti jatkossakin.

   Mutta jos se on sellainen, että "eikä, onko nämäkin vielä täällä", niin olisiko vihdoin aika luopua ja mennä eteenpäin. Tällä ohjeistuksella käyn itse tällä hetkellä tavaroitani läpi tulevaa muuttoa putkiremontin alta valmistellen.

   Työmäärä kauhistuttaa, mutta kun sitä ajattelee mahdollisuutena yksinkertaistaa omaa elämäänsä ja kaunistaa omaa kotiaan, työn ottaa vastaan projektina, jonka lopputulosta odottaa innolla.

   Poista