5. syyskuuta 2017

Pidä mielesi tyhjänä helposti ja yksinkertaisesti

Viime viikolla kerroin yksinkertaisen kaavan yöunien varmistamiseen, ja nyt kerron tarkemmin tuon kaavan ensimmäisestä askeleesta.


Anna mielellesi mahdollisuus havainnoida


Mikään ei ole niin tärkeätä, että sitä kannattaa yrittää pitää jatkuvasti mielessä. On elintärkeää oppia tyhjentämään mieli ajatuksista, jotta sinulla on mahdollisuus havainnoida nykyhetkeä ja olla läsnä siinä.

Jos olet täysin ajatustesi vanki, et ehdi havainnoida asioita. Et kuule lintujen laulua tai tuulen huminaa puissa, et näe kauniita pilviä, et haista sateen jälkeistä tuoksua, et tunne auringon lämpöä ihollasi etkä huomaa muutoksia ympäristössäsi.

Kun havainnoit elämää mieli tyhjänä ollen läsnä hetkessä, koet ja näet paljon enemmän. Kun käytät enemmän aistejasi ympäristösi havainnointiin, elämästäsi tulee värikkäämpää ja rikkaampaa.


Huomioi ajatuksesi


Anna mielellesi mahdollisuus olla läsnä tyhjentämällä se kaikesta ylimääräisestä. Mielesi ei voi rauhoittua ja hiljentyä ennen kuin olet tallentanut sieltä kaiken tärkeän jonnekin muualle.

Et välttämättä heti huomaa, kun mieleesi pulpahtaa ajatus, joka vaatii ylöskirjausta. Tärkeiden ajatusten huomiointi vaatii harjoitusta niin kuin mikä tahansa muukin taito.

En osaa sanoa, kuinka monta kertaa ajatuksen pitää tulla minun mieleeni, ennen kuin tajuan kirjata sen ylös. Harvemmin ihan ekasta kerrasta kirjaan mitään muistiin, jollei kyseessä ole todellinen ajatusten ajatus, jota en missään nimessä halua menettää, kuten esimerkiksi joku uusi lentävä lause tai oivallus, jonka haluan muistaa vielä myöhemminkin.

Hyvä merkki siitä, että ajatus kaipaa tulla huomioiduksi ja tallennetuksi, on se, että se alkaa häiritä sinua. Eli viimeistään siinä vaiheessa, kun sama ajatus pulpahtelee mieleesi vähän väliä, ole hyvä ja tee itsellesi palvelus ja kirjaa se jonnekin ylös.


Kirjoita ajatuksesi muistiin


Miten ja mihin kirjaat ajatuksiasi, on täysin sinun itsesi valittavissa. Tärkeintä on, että systeemi toimii sinulla.

Kolme tärkeää asiaa toimivassa systeemissä:
  1. Voit kirjata ajatuksiasi helposti ja nopeasti muistiin missä ja milloin vain.
  2. Kirjatut asiat jäävät sinulle talteen myöhempää käyttöä varten.
  3. Muistiinpanojen läpikäynti myöhemmin on helppoa.

Perinteinen kynä ja paperi -tekniikka


Olen kokeillut applikaatiota ynnä muita järjestelmällisempiä systeemejä, mutta ainakin tähän saakka olen yhä uudelleen palannut perinteiseen kynä ja paperi -tekniikkaan.

Puhelin ei mielestäni ole riittävän nopea ja helppo muistiinpanoväline. Vaikka puhelin onkin monesti mukana, vielä useammin käteni ulottuvilla on kynä ja jotain paperia, vaikka vain lehden kulma tai kuitti.

Toki, koska suosin paperia, on minulla kynä ja muistilappuja valmiina kotona niin keittiönpöydällä, työpöydällä kuin makuuhuoneessakin. Töissä minulla on joko housujen tai takin taskussa muistivihko ja kynä.

Jos yllättävä paperi- tai kynäpula kuitenkin iskee, minulla on usein vielä puhelinvaihtoehto viimeisenä oljenkortena.

Ilo konkreettisesta loppuunkäsittelystä


Irrallisissa paperipaloissa on se suuri hyöty, että kun asia on hoidettu, voin repiä muistilapun silpuksi ja laittaa sen roskiin. Kyseessä on pieni ele, mutta saan suurta tyydytystä, kun pääsen hävittämään jotain konkreettisesti. Sähköisen tehtävän tai muistiinpanon deletointi ei yksinkertaisesti aiheuta samoja tunteita.


Tyhjennä mielesi


Tyhjennän siis ajatuksiani kirjaamalla ne lähimmälle paperinpalalle ja siirrän asiat sitten myöhemmin oikeaan paikkaan. Koen tämän olevan tehokkain ja nopein tapa tallentaa ajatukset, sillä silloin pystyn tekemään tallennuksen liukuhihnatyönä, esimerkiksi kaikki kalenterimerkinnät samalla.

Jos vain yrittäisin muistaa asian, jotta kirjaisin sen kalenteriini, kun seuraavan kerran olen sen äärellä, merkintä erittäin todennäköisesti jäisi tekemättä, tai sitten en muistaisi tarpeellisia yksityiskohtia.

Tai vaikka muistaisinkin tarkalleen, mitä piti kirjata, miksi kuormittaisin mieltäni turhaan pitäen asian jatkuvasti mielessäni, kun voin vain ulkoistaa muistamisen paperinpalaselle. Luotan myös paremmin kirjoitettuun muistiinpanoon kuin omaan muistiini.

Tärkeintä on, että tallennat ajatuksesi. Sillä ei ole merkitystä, mitkä muistiinpanovälineet valitset, kunhan ne toimivat ja ulkoistat asioiden muistamisen niille.

Tässä asioita, joita minulla on tapana kirjata ylös:
  • kellonaikoja ja/tai päivämääriä, kun jotain tärkeää tapahtuu
  • jotain, mitä tulee tehdä
  • jotain, mitä haluan tehdä
  • ajatuksia, joita haluan muistaa myöhemmin
  • kirjoitusaiheideoita
  • jotain, mitä joku on sanonut ja haluan muistaa
  • jotain, mihin haluan perehtyä tarkemmin
  • jotain hankittavaa
  • kirjoja, joita haluan mahdollisesti lukea
  • kappaleita, jotka haluan kuunnella tai ostaa


Tee tilaa uudelle ja paremmalle


Hienoa ajatusten ylöskirjaamisessa on mielen kuormituksen vähentämisen lisäksi se, että sitten mielessäsi on tilaa uusille ideoille ja ratkaisuille. Kun tyhjennät, teet tilaa uudelle. Tämä koskee niin elämääsi kuin mieltäsikin. Lopeta siis samojen vanhojen skenaarioiden pyörittely mielessäsi ja luo tilaa uudelle paremmalle tulevaisuudelle.

Jos et ole ennen tehnyt mielen tyhjentämisharjoitusta säännöllisesti, voi mennä hetki ennen kuin saavutat tilan, jossa saat tilaa uusille ideoille. Mutta tämän tilan saavuttaminen kannattaa, joten jatka vain sinnikkäästi mielesi tyhjentämistä. Päästäksesi nopeammin tuloksiin, suosittelen alkuun tekemään mielen siivous -harjoituksen.

Jos taasen haluat kehittää muistiasi, tee se fiksummin. Älä kuormita muistiasi tehtävälistoilla, vaan kehitä sitä mieluummin vaikka opettelemalla ihmisten nimiä. Ihmisten nimien muistamisesta on huomattavasti enemmän hyötyä ja iloa jokapäiväisessä elämässä kuin esimerkiksi päivän kauppalapun ulkoa opettelusta. Toki, jos se kauppalappu jää keittiön pöydälle kauppaan lähtiessä, on sekin ihan hyvä muistiharjoitus.



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti