29. elokuuta 2017

Vievätkö tekemättömät työt yöunesi?

Kysyttyäni eräänä maanantaiaamuna Nyt on aika -sisäpiirissä perinteisen Mitä sinä aiot tällä viikolla -kysymyksen, vastasi eräs ryhmäläinen seuraavasti:

Aion saada (mahdollisimman pian) työt sellaiselle tolalle, että saan taas nukuttua yöni kunnolla.

Tämä hätkähdytti ja laittoi minut vastaamaan Nooralle välittömästi, että ei ole mitään järkeä jäädä odottamaan, että työt on tehty ennen kuin voi taas nukkua kunnolla. Tärkeämpää on saada ensin asiat siihen kuntoon, että saat nukuttua yösi kunnolla. Virkeänä ja levänneenä töidenkin tekeminen on helpompaa.

Mutta mikä avuksi tällaiseen tilanteeseen?


3 askelta parempiin yöuniin


1. Kirjoita kaikki mielessä pyörivät asiat ylös


Kyllä, kirjoita ihan kaikki muistiin. Kirjoita vaikka ihan vain ranskalaisilla viivoilla paperille siinä järjestyksessä kuin asiat tulevat mieleesi.

Kirjaa muistiin:
  • tekemättömät työt
  • muistettavat asiat
  • selvitettävät jutut
  • tehtävät päätökset
  • uudet ideat
  • kaikki, minkä haluat muistaa tai mikä vaatii toimia etkä voi vain sivuuttaa ohimenevänä ajatuksena

Itselläni on tapana kirjoittaa asioita muistiin lähimmälle muistilapulle tai vaikka lehden kulmaan, mikä johtaa aika ajoin aikamoiseen muistilappukaaokseen.

Mutta muistilappukaaos on mielestäni paljon parempi vaihtoehto kuin en saa iltaisin unta ja pyörin koko yön miettien tekemättömiä töitä -skenaario.

Kun asiat on kirjoitettuna muistiin, voit konkreettisesti tehdä niille jotain.


2. Käy muistiinpanosi läpi


Kun asiat on siirretty mielestä fyysisesti näkyvään muotoon, on aika tallentaa ne oikeisiin paikkoihin.

Paras toki on, jos saat kirjattua asiat heti oikeaan paikkaan, kuten esimerkiksi sovitun menon kalenteriin, mutta minun elämässäni tämä ainakin toteutuu erittäin harvoin. Todennäköisempää on, että kirjoitan asian vain pikaisesti ylös lähimmälle paperinpalaselle ja käsittelen sen sitten myöhemmin parempana ajankohtana.

Minulle on tärkeämpää saada asia heti pois mielestä ja talteen kuin se, että se on heti oikeassa paikassa. Jos lähden vaatimaan itseltäni, että asia on heti kirjattava sille asianmukaiseen paikkaan, muistiinpanon tekemisen kynnys kasvaa ja merkintä saattaa jäädä tekemättä, mikä taas johtaa mielen kuormittumiseen ja asioiden unohtamiseen ja sitä kautta kiireeseen ja stressiin.

Voi myös olla, että olet jo ehtinyt hoitaakin kirjaamasi asian ennen kuin pääset käsittelemään sitä koskevaa muistiinpanoa, tai sitten asia on jostain muusta syystä jo menettänyt merkityksensä. Silloin voit vain hävittää muistilapun eikä sinun tarvitse käyttää aikaa sen miettimiseen, mihin asia pitäisi tallentaa.


3. Tee selkeä suunnitelma asioiden hoitamiseksi


Kun sinulla on tekemättömät työt kirjattuna, sinun on helpompi tehdä suunnitelma niiden tekemiseksi.

Ensinnäkin näet, kuinka paljon tehtävää oikeasti on. Päässä loputtomana kehänä pyörineet tehtävät saattavat paperilla näyttääkin paljon helpommin lähestyttäviltä ja tehtävien määräkin saattaa olla kuviteltua pienempi.

Toisekseen on hyvä katsoa, ovatko kirjaamasi tehtävät oikeasti tärkeitä. Jos tehtävä ei ole tärkeä tai kiireellinen, se on hyvä jättää nyt sivuun odottamaan parempia aikoja.

Kun olet hahmottanut, mitä kaikkea tärkeää ja ehkä myös vähemmän tärkeää mutta kiireellistä sinun on tehtävä, on aika hahmottaa kunkin tehtävän vaatima aika, laajuus ja mahdollinen määräaika ja tehdä suunnitelma onnistumiseen.

Vinkkinä: jos asia on vieras etkä ole ennen tehnyt sitä, sanotaan, että sen tekemiseen kannattaa varata kolminkertainen aika kuin mitä alun perin ajattelit.


Ulkoista muistaminen ja vapauta mielesi


Tärkeintä on, ettet yritä pitää asioita vain mielessäsi, sillä mielesi ei ole paras mahdollinen paikka asioiden tallentamiseen.

Ulkoista muistaminen ja anna mielellesi vapaus tehdä tärkeämpiä tehtäviä ja asioita. Siten vapautat mielesi myös nukahtamiseen, kun et yritä aktiivisesti pitää siellä kaikkia muistettavia asioita.


Suunnitelma yöunien pelastajana


Tässä erittäin yksinkertainen mutta toimiva kaava yöuniesi pelastamiseen:
  1. Kirjaa asiat ylös.
  2. Käy muistiinpanot läpi.
  3. Tee suunnitelma.

Tämän jälkeen tulee toki vielä suunnitelman toteutus, mutta sitä ei enää vaadita parempiin yöuniin.

Toki, jos alat lykkäämään asioita, alkavat yöunesi taas häiriintyä, koska silloin suunnitelmasi ei ole enää ajan tasalla.

Niin kauan kuin sinulla on ajan tasalla oleva suunnitelma, voit nukahtaa iltaisin rauhassa ja saada nukuttua yösi kunnolla nyt heti, eikä vasta sitten, kun työt on tehty.


Tilanne haltuun välittömästi 


Noorakin tunnusti, että hänellä oli ollut vain iso osa tekemättömistä töistä pyörimässä päässä hahmottelemattomina. Kun hän teki aikataulutetun suunnitelman paperille, hän sai välittömästi tunteen tilanteen hallinnasta.

Olisiko sinunkin aika sallia itsellesi paremmat yöunet?

Mitä sinun olisi korkea aika siirtää mielesi aktiivisesta muistista talteen paperille?



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti