1. elokuuta 2017

Miten järjestää aikaa opinnoille

Tämän kerran lukijakysymyksen esittäjä on työssäkäyvä kahden alle kouluikäisen lapsen äiti, jolla on samanaikaisesti käynnissä sekä talonrakennusprojekti että opinnot uuteen ammattiin:

Vaikeinta ajankäytössä on saada opiskeluja eteenpäin. Tunnen olevani välillä hyvin uupunut. Iltaisin opiskelu on vaikeaa pitkän päivän jälkeen ja perhe-elämä vähän kärsii. On kuitenkin unelmani saada uusi ammatti ja töitä on tehtävä, ymmärrän sen. Olen hidas tekemään koulutöitä, koska ala on minulle uusi ja pohjatyötä pitää tehdä paljon.

Onko siis vinkkiä miten rakennan aikataulut järkevästi?



Liika on liikaa


Ensimmäinen ajatus kysymystä lukiessa oli "apua". Talonrakennus lasten ja työn ohella on jo iso urakka, mutta siihen päälle vielä opinnot uuteen ammattiin.

Jos sinä olet vastaavaa suunnittelemassa ja sinulla on mahdollisuus valita, keskity vain yhteen asiaan kerrallaan.

Kaiken ylimääräisen karsiminen


Kun ajasta on pulaa, tai oikeammin sanottuna, kun on liikaa tekemistä suhteutettuna käytettävissä olevaan aikaan, jota meille kaikille suodaan tasa-arvoisesti 24 tuntia vuorokaudessa, on karsittava kaikki ylimääräinen ja tarpeeton ja keskityttävä siihen, mikä on oikeasti tärkeintä juuri nyt.

Deletointi


Onko joitain asioita, jotka voit karsia kokonaan pois? Jotain mitä voit jatkossa vain jättää tekemättä? Tai asioita, jotka voisit jättää pois siksi aikaa, kun elämä on muutenkin jo täyttä?

Tarkastele omaa elämääsi kriittisesti. Missä ovat aikasyöpöt, joista voit luopua helposti ja suhteellisen kivuttomasti. Karsimislistalle tulisi päätyä kaikki ei tärkeä toiminta. Onko esimerkiksi tv-ohjelmia, jotka voisit jättää katsomatta tai lehtiä, jotka voisit jättää lukematta?

Delegointi


Joistain asioista et voi luopua kokonaan, mutta voit harventaa tai ulkoistaa niiden tekemisen, esimerkkinä kodin ruokaostokset ja siivous.

Minkä asian joku muu voisi tehdä sijastasi?


Asiat, joista ei saa karsia


Sen lisäksi, että huomaat, mistä voit karsia ja siten säästää aikaa, on ehdottoman tärkeätä myös huomioida, mistä ei kannata eikä saa karsia.

Tällaisessa tilanteessa helposti karsitaan esimerkiksi omista harrastuksista, parisuhde- ja perheajasta sekä unesta. Nämä vain eivät ole pitkällä tähtäimellä kovin fiksuja ratkaisuja. Uusi ammatti ja hieno talo kärsivät hiukan inflaatiota, jos perheesi muuttaakin muualle ja itse joudut sairaslomalle.

En halua pelotella, mutta haluan, että mietit valintojesi mahdollisia seurauksia. Emme ole robotteja tai superihmisiä ja sitten kun -elämän eläminen on todella riskialtista, kun meillä ei ole takeita kuin vain tästä hetkestä.

Vaikka projektin valmistuminen häämöttää tulevaisuudessa, en suosittele, että odotat ja ajattelet tilanteen sitten helpottavan. Kyllä sinun tulee pitää huolta jaksamisestasi joka päivä ja joka viikko sinnekin saakka.

Toki innostavat tavoitteet antavat energiaa ja auttavat jaksamaan, mutta valitettavasti meidän kehomme eivät toimi pitkään pelkästään innostuksella.

Riittävä uni ja hyvä ravinto ovat ehdottomia. Mitä paremmin pidät huolta itsestäsi, sitä paremmin jaksat.

Lisäksi elämä on tässä ja nyt. Pienet lapset kasvavat ja kehittyvät kovaa vauhtia, etkä halua menettää tätä kallisarvoista aikaa elämästäsi. He tarvitsevat äitiään nyt ja tässä, eikä vasta sitten kun talo on valmis ja uusi ammatti suoritettuna.


Aloita aamusi päivän tärkeimmällä tehtävällä


Onnistuneessa ajankäytössä tärkein asia hoidetaan ensimmäisenä ja saa parhaan energian. Kun kysyjän tilanne nyt on mikä on, ja kysymys oli miten saisi opinnoille aikaa, niin ehdotukseni tietenkin on aloittaa päivä sillä tärkeimmällä tehtävällä.

Onko mahdollista, että menisit iltaisin nukkumaan nykyistä aiemmin ja heräisit ennen kuin perheen aamutoimet alkavat? Järjestäisit itsellesi aamuisin 30-60 minuuttia aikaa häiriöttömään opiskeluun, tai edes 20 minuuttia. Kun muu perhe vielä nukkuu, saat paljon paremmin keskityttyä ja saat vähäisenkin ajan käytettyä tehokkaammin.

Et ehkä koe olevasi aamuihminen, mutta uskon, että jokainen on kuitenkin virkeämpi ja vastaanottavaisempi uuden oppimiseen aamulla yöunien jälkeen kuin illalla viimeisenä juuri ennen nukkumaan menoa.

Viikonloput


Viikonloppuisin ei ole päivätöitä, mutta kysymys ei kerro, ovatko viikonloput omistettu kokonaan talonrakennukselle.

Ehkä viikonloppuna voisi olla mahdollista järjestää pari pidempää pätkää opintoihin keskittymiselle. Toki lepo ja aika yhdessä perheen kanssa ovat myös tarpeen.

Aikalisä


Yksi vaihtoehto toki on, että jompikumpi projekti laitetaan jäihin, kunnes toinen on valmis.

Kun haluamme kaikki mulle heti nyt ja venytämme itsemme äärimmillemme jonkin tavoitteen eteen, riskeeraamme helposti kaiken muun tärkeän elämässämme. Paljon on mahdollista saavuttaa, mutta ei samanaikaisesti.

Jos yrittää saada kaiken kerralla, siitä voi joutua maksamaan kovan hinnan. Jos aikaa ei jää itselle ja perheelle, se voi kostautua menetettynä terveytenä ja ihmissuhteina.


Paras neuvo


Ehkä paras neuvo sinulle, jonka elämä on jo täynnä, on, että keskity aina täysillä siihen, mitä kullakin hetkellä teet. Monen asian samanaikainen tekeminen ei ole loppujen lopuksi tehokasta ja johtaa vain siihen, että elät sumussa, etkä muista jälkikäteen tästä ajasta mitään muuta kuin sen, että oli koko ajan kauhea kiire ja hirveästi tekemistä.

Jakamattomalla huomiolla ja keskittymällä yhteen asiaan kerrallaan saat parempia tuloksia ja nopeammin.

Mitä ikinä teetkin, muista aina pitää parasta mahdollista huolta itsestäsi. Sitä kautta kaikki muu on helpompaa.



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti