8. elokuuta 2017

Kun läheiset vievät kaiken ajan

Tämänkertainen lukijakysymys tulee Sirpalta:

Olen hapuillut oman elämäni parantamisessa jo vuoden ajan. 2013 alkanut työprojekti on hoidettu, mutta se vei voimani totaalisesti. 2016 menikin sitten sairastellessa. Nyt olisi todella aika huolehtia itsestä, mutta on niin vaikea olla antamatta aikaa läheisille.

Tilanne on tuttu varmasti monille. Oma jaksaminen on koetuksella, kun yrittää olla mieliksi kaikille. Eikä auttamisessa ja läheisille ajan antamisessa ole mitään väärää. Se vain on väärin, jos sen tekee oman hyvinvoinnin kustannuksella.


Tyydytä omat tarpeesi ensin


Kuvittele itsesi hyvin nukuttujen yöunien ja maittavan aamiaisen jälkeen. Mielesi on virkeä ja olosi loistava. Olet täynnä energiaa ja tarmoa.

Kuvittele sitten itsesi myöhään illalla rättiväsyneenä ja nälkäisenä. Maha kurnii kovaäänisesti, silmäluomet lipsuvat kiinni ja tunnet orastavan päänsäryn nälästä ja väsymyksestä johtuen.

Kummassa tilanteessa olet parempaa seuraa läheisillesi?

Kyllä, kyseessä on ääriesimerkki, mutta en usko, että se on kuitenkaan kaukana totuudesta. Itse ainakin olen antanut aikaa läheisilleni, kun vatsani on huutanut ruokaa ja nukkumaanmenoaikani on jo mennyt. En usko, että olen ainoa, jolla on vaikeuksia pitää kiinni omista rajoistaan, kun joku haluaa aikaani, vaikka edes omat perustarpeet eivät olisi tyydytetty.

Ensin on annettava itselle, jotta sitten on jotain annettavaa muille.

Kyse voi olla niinkin pienestä asiasta kuin vessahätä. Sinun on paljon helpompi keskittyä kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavaa, kun et mieti mielessäsi koko ajan: Kauankohan toi vielä puhuu... Ois pakko päästä vessaan... Lopettaisikohan se ihan just, niin mun ei tarvii sanoa mitään...

Tuoko vai viekö yhdessä vietetty aika energiaa?


On myös hyvä pysähtyä kuulostelemaan, millainen olo sinulla on yhdessä vietetyn ajan jälkeen.

Onko sinulla tapaamisen jälkeen hyvä ja energinen olo? Olet virkistynyt ja hyvällä mielellä ja huomaat hymyn jämähtäneen kasvoillesi.

Vai tuntuuko, että sinusta on imetty kaikki energia ja elinvoima pois? Et oikein tiedä, mitä sinulle tapahtui, mutta hyvä olo sinulla ei ainakaan ole.


Sinun elämäsi, sinun aikasi


Kyseessä on sinun elämäsi, joten se on myös sinun valintasi, mihin aikasi käytät. Käytätkö sen ihmissuhteisiin, jotka verottavat sinua vai jotka auttavat sinua kukoistamaan.

Enkä sano, että kaikkien ihmissuhteiden pitää aina olla mukavia ja helppoja. Toisilta sinä opit jotain ja toisille sinä opetat jotain. Ystävät yleensä antavat palautetta, rohkaisua ja apua tarvittaessa. He kannustavat sinua, mutta toisaalta he myös uskaltavat kertoa, jos näyttää siltä, että olet tekemässä jotain tyhmää.

Jotkut ihmissuhteet taas haastavat meitä kehittymään ja kasvamaan, vaikka se ei aina tunnu hyvältä. Pieni kilpailu tai haaste on kuitenkin paikallaan, jotta emme jämähdä paikoillemme, vaan pyrimme jatkuvasti parempaan.

Lisäksi tarvitsemme elämäämme ihmisiä, jotka rohkeasti uskaltavat kertoa meille, jos olemme eksymässä väärälle polulle tai kaivamme itsellemme kuoppaa. Joku, joka tulee kertomaan, että nyt on aika lopettaa itsesäälissä kieriskely ja jatkaa matkaa.

On uskallettava sanoa ei


Joskus ihmissuhteet uuvuttavat meidät siksi, ettemme osaa sanoa niin yksinkertaista sanaa kuin ei.

Mutta jos pelkäät sanoa ei läheisellesi, voisin väittää, että siinä suhteessa on jotain epätasapainossa. Mitä pelkäät, että tapahtuu, jos sanot ei? Vastaus ei välttämättä miellytä, mutta se auttaa sinua korjaamaan suhteen tai poistumaan siitä.

Jos pelkäät, ettei sinusta enää pidetä, kun pidät yllä omia rajojasi ja huolehdit omasta hyvinvoinnistasi, mieti, onko sellainen ihmissuhde oikeasti ylläpitämisen arvoinen.


Oma hyvinvointi etusijalle


Läheisille ajan antaminen on tärkeää, mutta kysyjälle vastasin, että nyt on korkea aika laittaa Sirpa etusijalle.

Itsensä etusijalle laittaminen ei tarkoita, ettei sinulla voisi olla ja myös olisi aikaa läheisille, mutta jos et sinä, niin kuka sitten huolehtii sinun hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi. Joskus on vain osattava ja uskallettava sanoa muille ei, ja tehtävä sitä, mikä on itselle siinä hetkessä parasta ja tärkeintä.

Neuvoni sinulle, jonka tulee alkaa huolehtia itsestään paremmin, on tämä:

Mieti kolme asiaa, jotka sinä voisit tehdä päivittäin oman hyvinvointisi eteen.

Kolme hyvin pientä asiaa, jotta oikeasti ehdit ja voit tehdä ne päivittäin. Ne voivat liittyä ruokavalioon, lepoon, liikuntaan, henkisyyteen… Sinä tiedät parhaiten, mikä on jäänyt pahiten retuperälle ja siten kaipaa eniten huomiota tällä hetkellä elämässäsi.

Kirjoita nämä kolme pientä hyvinvointiasi lisäävää asiaa itsellesi muistiin.

Valitse niistä yksi ja tee se jo tänään, tai jos sen aika on tältä päivältä jo mennyt ohi, niin viimeistään huomenna.

Joten mitä haluat ja aiot tehdä tänään oman hyvinvointisi eteen?

Toivon todella, että teet sen. Et minun, etkä kenenkään muun vaan vain itsesi vuoksi, sillä sinä olet sen ansainnut.Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti