10. tammikuuta 2017

Miten valita mitä haluaa: 5 + 1 vinkkiä valinnan tekemiseen

Tuntuuko sinusta, ettet tiedä mitä haluat?

Sinulla on pitkä lista toiveita ja unelmia (tai jos ei vielä ole, tee ensin harjoitukset), mutta et vain osaa päättää mikä on se yksi ja ainoa oikea asia, jota sinun kannattaa lähteä nyt tavoittelemaan.

Tai ehkä valinta on sinulle itsestäänselvä. Jos näin on, tämä teksti ei ole sinua varten. Mutta jos sinun on vaikea tehdä valintoja ja päättää omaa tavoitettasi, jatka lukemista.


Valitse se, joka pelottaa hyvällä tavalla


Mikä unelmistasi aiheuttaa positiivisia tuntemuksia kehossasi eli saa sinut innostumaan ja ehkä jopa sydämen sykkeen kiihtymään?

Hyvä tavoite inspiroi, mutta myös jännittää, ehkä jopa pelottaa. Et tiedä miten ikinä tulet sen saavuttamaan, mutta tiedät, että olet valmis tekemään paljon sen eteen, että saavutat sen. Sinusta tavoite voi jopa tuntua mahdottomalta, mutta se ei haittaa. Pääasia on, että oikeasti haluat sitä.

Valitse vasta, kun sinulla on vähintään kolme vaihtoehtoa


Jos vaihtoehtosi ovat kyllä tai ei, tai joko tai, sinulla ei oikeasti ole vaihtoehtoja. Kahden vaihtoehdon välillä valittaessa, voi olla että valitset vain pienemmän pahan, etkä sitä mitä oikeasti haluaisit.

Vaihtoehtoja pitää aina olla vähintään kolme. Jos esimerkiksi mietit, hyväksytkö työtarjouksen annetuilla ehdoilla vai et, voisit lisätä kolmanneksi vaihtoehdoksi oman vastaehdotuksesi, jolla saat työtarjouksesta itsellesi mieluisamman.

Valitse se, jota haluat juuri nyt


Valitse se, mitä haluat nyt ja lähitulevaisuudessa.

Älä siis tee valintaa sen perusteella, mitä kuvittelet haluavasi kaukana tulevaisuudessa. Valintasi ei tarvitse olla loppuelämän kestävä, eikä se sitä usein tänä päivänä olekaan, vaikka haluaisimmekin.

Toki, sen verran tulevaisuuden huomiointi kannattaa, ettet tee päätöksiä, jotka tuhoavat tulevaisuuttasi. Tähän auttaa loistava kolmen näkökulman 10-10-10 -päätöksentekoprosessi, josta olen aiemmin kirjoittanut. Siinä otetaan huomioon päätöksen vaikutukset 10 minuutin, 10 kuukauden ja 10 vuoden kuluessa.

Tee kenraaliharjoitus helpottamaan valintaa


Jos valinta tuntuu vieläkin vaikealta, voit harjoitella sen tekemistä.

Elä koko huominen päivä siten, kuin olisit valinnut ensimmäisen vaihtoehtosi. Eläydy valintaasi täysillä. Kokeile miltä se tuntuu. Fiilistele mitä ajatuksia se herättää. Kuvittele miten se valinta tulisi vaikuttamaan elämääsi.

Ylihuomenna elät kuin olisit valinnut toisen vaihtoehtosi.

Onhan sinulla nyt vähintään kolme vaihtoehtoa? Koe-elä loputkin vaihtoehtosi tulevina päivinä. Todennäköisesti sinun on sitten helpompi tehdä valinta. Tai ehkä jopa keksit vielä uuden, paremman vaihtoehdon, jonka valita.

Varmista, että valinta tukee arvomaailmaasi ja muita tavoitteitasi 


Ollaksesi onnellinen, toimintasi ja tavoitteidesi on oltava arvojesi mukaisia. Jos tavoitteesi on arvojesi vastainen, voi olla että sabotoit itse itseäsi, jopa huomaamattasi.

Kun tunnet omat arvosi, sinun on helpompi tehdä niitä tukevia päätöksiä ja siten luoda itsellesi parempaa elämää.

Varmista myös, että uusi valintasi tukee myös muita tavoitteitasi. Ei ole järkeä tavoitella samanaikaisesti kahta toisiinsa nähden ristiriitaista tavoitetta. Uusia tavoitteita valitessa, on hyvä tarkistaa, että kaikki tavoitteesi vievät samaan suuntaan, ja että päivittäinen toimintasi tukee tavoitteitasi.


Valitse edes jotain


Päätöksen tekeminen kannattaa aina. Huonokin valinta on parempi kuin ei mitään, sillä siitä voit ottaa opiksi ja valita ensi kerralla toisin.

Pahin vaihtoehto on jäädä paikoilleen päättämättömyyteen, sillä se ei vie sinua mihinkään vaan aiheuttaa ainoastaan stressiä ja tyytymättömyyttä.

Ensin on tehtävä päätös mitä haluat. Vasta sen jälkeen tulee toiminta. Älä siis jää kovin pitkäksi aikaa soutamaan ja huopaamaan. Tarkista ensin suunta mihin haluat, ja sitten nokka rohkeasti sitä kohti.

Jos suuri, vuosien työn vaativa tavoite kauhistuttaa, harjoittele ensin jollain pienemmällä. Valitse tavoite, jonka saavuttamisen pystyt kuvittelemaan, ja jonka saavuttaminen on hahmotettavissa esimerkiksi muutaman kuukauden päähän.

On hienoa kokea saavuttavansa jotain. Kun saavutat pienempiä tavoitteita, todistat itsellesi, että olet kykenevä tavoitteiden toteuttamiseen. Mikä muu toimisi paremmin inspiraationa kohti yhä suurempia tavoitteita ja unelmia.Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti