17. tammikuuta 2017

Unelmasta konkreettiseksi tavoitteeksi

Kun olet päättänyt mitä unelmaasi haluat lähteä seuraavaksi tavoittelemaan, on aika tehdä unelmastasi konkreettinen tavoite.


Hyvän tavoitteen kriteerit


1. Inspiroiva


Sinulla on kirkkaana mielessä syyt, miksi tavoittelet sitä. Tiedät miksi haluat sitä mitä haluat. Tiedät mitä haluat saavuttaa tavoitteesi avulla, etkä malta odottaa, että pääset tekemään töitä tavoitteesi eteen.

2. Positiivinen


Tavoitteesi on ilmaistu myönteisesti ilman kieltosanoja, sillä se on jotain, mitä kohti olet menossa, eikä jotain mistä haluat pois. Tavoitteesi on määränpääsi eikä lähtöpisteesi tai välipysähdyksesi. Positiivinen ilmaisumuoto poistaa riskin, että lähdet vain luettelemaan mitä kaikkea et ainakaan halua.

3. Mitattava


Hyvä tavoite on todennettavissa eli esimerkiksi mitattavissa jollain yleisesti tunnetulla ja standardoidulla mittarilla. Mitattavuuden avulla tiedät, kun olet saavuttanut tavoitteesi.

Monilla tavoitteena on olla onnellisempi ja sitten kun heidän pitää keksiä onnellisuudelle mittari, lopputuloksena on esimerkiksi hymynaamalaskuri: kun kalenterissani on näin ja näin monta hymynaamaa peräkkäin, olen onnellinen. Pahoin kuitenkin pelkään, etteivät hymynaamat kalenterissasi tee sinua onnelliseksi.

Onnellisuus ei sovi tavoitteeksi, mutta se on hyvä motivoiva syy tavoitteen taustalla. Mikäli haluat olla onnellisempi, keskity tuntemaan onnellisuutta ja tee töitä tavoitteen eteen, jonka toteuttaminen tuo sinulle onnea.

4. Toteutettava


Toteutettavalla tarkoitan tässä sitä, että sinulla on tiedossa asioita, joita voit tehdä tavoitteesi eteen. Sinun ei tarvitse tietää viimeisiä askeleita eikä kaikkia askeleita, mutta ensimmäisiä kylläkin.

Kirjoita lista asioista, joita voit tehdä tavoitteesi saavuttamisen eteen. Päivitä ja täydennä tehtävälistaasi matkan varrella kun tietosi ja taitosi karttuvat.

Osa listaamistasi tehtävistä voivat olla pakollisia, osa vapaaehtoisia, ja osa voi menettää merkityksensä kokonaan matkan varrella, joten älä seuraa listaasi liian orjallisesti vaan huomaa muuttuneet tilanteet ja valitse seuraavaksi askeleeksi aina se, jolla on oikeasti merkitystä. Älä tee sokeasti jotain vain sen takia, kun alun perin kuvittelit sen olevan oleellisen tärkeää. Hyödynnä matkan varrella oppimaasi välittömästi.

5. Selkeä deadline eli tavoiteaika


Tavoitteellasi on oltava deadline. Kun asetat deadlinea, ota huomioon miten itse toimit määräaikojen kanssa. Teetkö asiat deadlineen mennessä, vai aloitatko toiminnan vasta kun deadline on jo mennyt?

Sanotaan, että asian tekemiseen pitää varata vähintään tuplasti tai triplasti aikaa kuin mitä kuvittelet sen tekemiseen menevän. Mutta riittävän ajan varaaminen alkuperäiseen aikatauluun vain turhaan lykkää aloitusta, sillä monet alkavat toimeen vasta kun deadline lähestyy.

Älä anna itsellesi liikaa aikaa. Aseta mieluummin liian tiukka kuin liian löysä aikataulu. Deadline on olemassa sitä varten, että se saa sinussa toimintaa aikaan. Hyödynnä sitä.

6. Muistissa


Tavoitteen kirjaaminen ja kuvittaminen tekee siitä konkreettisen. Keinolla ei ole väliä, pääasia on, ettet anna tavoitteesi kuolla jättämällä sen unohduksiin. Kirjoita tavoitteesi muistiin paikkaan, josta sinun on helppo palata siihen.

Pidä tavoite kirkkaana mielessäsi, ja tarvittaessa palauta se mieleesi - päivittäin. Tavoitteen muistaminen ja mielessä pitäminen on avain tavoitteen saavuttamiseen.

7. Aloitus nyt


Nyt! Aloita aina heti, kun saat idean jostain.

Kun homma on jo laitettu pyörimään, sitä on huomattavasti helpompi jatkaa. Pääset myös vauhdikkaammin alkuun idean saamisesta vapautuvan energian avulla.

Tee nyt unelmastasi tavoite


Tavoitteesi on tarkoitus auttaa sinua saavuttamaan elämässäsi asioita, joita sinä haluat. Laita siis tavoitteesi palvelemaan tätä tarkoitusta ja etenkin palvelemaan sinua. Sen on tarkoitus inspiroida ja motivoida sinua ja työntää sinua eteenpäin.


Mitä sinä haluat saavuttaa?

Mikä on tavoite, joka vie sinut sinne?


Lue myös: Vältä 7 yleistä virhettä tavoitteiden asettelussaTämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti