31. tammikuuta 2017

Miten saat neljä kertaa enemmän aikaan

Monesti tavoitteita mietitään vuoden sykleissä kalenterivuoden vaihtuessa. Tehdään uudenvuodenlupauksia ja päätöksiä mitä ensi vuonna halutaan saada aikaan.

Se, että joku on keksinyt kalenterivuoden, ei kuitenkaan tarkoita, että vuosi olisi oiva aikamittari käytettäväksi tavoitteiden kanssa.

Itseasiassa vuosi on todella huono kesto tavoitteen toteuttamiselle, sillä se on liian pitkä aika.

Pystytkö edes hahmottamaan 365 päivän pituisen ajanjakson? Tai 52 viikkoa?

Luovu vuositavoitteista


Kun on vuosi aikaa toteuttaa projekti, johtaa se yleensä siihen, että alkuvuosi lusmuillaan. Miksi hoppuilla, kun ei ole vielä mikään kiire.

Puolivälissä vuotta aletaan miettiä toteutusta, ja sitten loppuneljänneksellä tehdään hulluna töitä, että ehditään kaikki.

Tämä pätee niin yksityis- kuin työelämässäkin. Kun tilikausi on päättymässä, otetaan loppukiri, jotta saadaan hyvä tulos.


12 viikkoa on uusi 12 kuukautta


12 viikon vuosi idea on kirjasta The 12 Week Year: Get More Done in 12 Weeks than Others Do in 12 Months (eli 12 viikon vuosi: Saa enemmän aikaan 12 viikossa kuin mitä toiset saavat 12 kuukaudessa).

Kirjoittajien, Brian P. Moran ja Michael Lennington, idea lähti yksinkertaisuudessaan siitä, että ihmisen on vaikea hahmottaa vuoden mittaista ajanjaksoa. Sen sijaan 12 viikkoa on vielä jotenkin meidän hallittavissa ja hahmotettavissa.

Mitä jos vuosi olisikin 12 viikkoa?


Jos nyt jatkossa ajattelisit, että vuosi onkin 12 viikkoa eikä 12 kuukautta, olisitko neljä kertaa tehokkaampi? Voisiko se olla mahdollista?

Voisitko saada neljä kertaa enemmän aikaan pysähtymällä neljä kertaa kalenterivuoden aikana katsomaan taaksesi aikaansaannoksiasi ja suunnittelemaan tulevan 12 viikon jakson?

Tai voisitko tehdä vuoden hommat 12 viikossa, ja sitten vain viettää huomattavasti enemmän lomaa?

Mielestäni tämä on erittäin mielenkiintoinen ajatusleikki.

5 hyötyä 12 viikon vuosiajattelusta


  1. Pystyt hahmottamaan 12 viikon ajanjakson paremmin kuin kokonaisen kalenterivuoden. 
  2. 12 viikkoa on riittävän pitkä aika, että ehdit tehdä isojakin asioita. 
  3. 12 viikkoa on riittävän lyhyt aika, ettet voi kovin pitkään, jos ollenkaan, lykätä aloittamista.
  4. 12 viikon vuoden voit aloittaa milloin vain. Sinun ei tarvitse odottaa seuraavaa vuodenvaihdetta laittaaksesi elämäsi kuosiin ja suunnitellaksesi uudet tavoitteet. 
  5. 12 viikkoa on täydellinen ajanjakso uuden tavan opetteluun ja vakiinnuttamiseen.

Haluatko saada enemmän aikaan?


12 viikon vuosiajattelu sopii parhaiten sinulle, joka haluat saada nykyistä enemmän aikaan.

Se sopii myös loistavasti sinulle, joka koet, että vuositavoitteiden kohdalla alkuvuosi menee lusmuillessa. Jos sinulla on 52 viikkoa aikaa, todennäköisesti lykkäät aloitusta ainakin puoli vuotta, ehkä enemmänkin, ennen kuin käyt toimeen.

Useimmat meistä lykkäävät asioita, kunnes ne on pakko tehdä. Kun on runsaasti aikaa, ei ole mitään syytä aloittaa heti. Siksi käytämme eräpäiviä ja deadlineja.

12 viikon vuoden aikana sinulla ei ole aikaa lykätä, eikä sinulla myöskään ole varaa huonoihin kuukausiin tai edes viikkoihin.

12 viikon mittaisella ajanjaksolla jokainen viikko on merkitsevä, jotta pääset tavoitteisiisi. Ehkä jopa jokainen päivä. Tai jos ei ole, ovat tavoitteesi liian helppoja.

Entä loput neljä viikkoa?


Hyvällä matikkapäällä varustetut ovat varmaan jo miettineet, että mitä tapahtui lopuille neljälle viikolle, jotka jäivät yli 52 viikon kalenterivuodesta.

Jäljelle jääneet neljä viikkoa on tottakai tarkoitus hyödyntää lomana. Joko sapattiviikko jokaisen 12 viikon jakson perässä tai sitten suomalaiseen tapaan neljä viikon vuosiloma kertarykäyksellä.

12 viikon vuosi käytännössä


12 viikon vuosi ei tarkoita sitä, ettei sinulla voisi olla yhden, kolmen, viiden tai vaikkapa kymmenen vuoden tavoitteita. 12 viikon vuosi tarkoittaa vain sitä, että teet tarkemmat tavoitteet ja suunnitelmat seuraavalle 12 viikolle. Viikkotasolla suunnittelet viikkosi, ja aina ennen päivän alkua seuraavan päiväsi.

Sinun vuotesihan voi periaatteessa olla minkä pituinen tahansa. Ideana tässä ajatusmuutoksessa vain on, että saat asioita aikaan.

Jos ajatusmalli 12 viikon mittaisesta vuodesta toimii sinulla ja saat sen avulla paremmin toimintaa ja tuloksia aikaan, sehän on loistavaa.

Testaa ja kokeile itse mikä toimii sinulla. Sittenhän sen tiedät.

Itse ainakin aion luopua kalenterivuosiajattelusta tavoitteiden osalta ja suunnittelen jatkossa tavoitteeni maksimissaan 12 viikon päähän.

Aiotko sinä kokeilla 12 viikon vuotta?
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti