7. helmikuuta 2017

Mistä tietää mikä on se oma juttu

Mietitkö koskaan, mitä haluaisit tehdä isona, tai mikä on oma juttusi?


Itse vietin vuosia miettien mitä sitä oikein haluaisi isona tehdä. Ihmettelin, mistä muut tietävät, jotkut jopa pienestä saakka.

Ennen tuomitsin itseni tästä pohtimisesta, kunnes tajusin pari asiaa.

Opin, että iällä ei ole väliä. Kaiken ikäiset pohtivat mitä heistä tulee isona - jopa eläkeläiset.

Lisäksi on viisasta kuulostella itseään ja mihin sitä haluaa elämänsä käyttää. Kunhan et käytä aikaasi pelkästään tuntemattoman tulevaisuuden pohtimiseen vaan keskityt pääasiassa nykyhetkeen.

Mitä minä haluan tehdä isona?


Heti aluksi lakkaa kysymästä itseltäsi tuota kysymystä, sillä se on todella huono kysymys.

Tuohon kysymykseen ei voi tietää vastausta, jollei osaa aikamatkustaa tai ennustaa tulevaisuutta. Et voi tietää, mitä haluat tehdä tulevaisuudessa. Ei kukaan voi tietää.

Epäilen, että edes tiedät, mitä sinun tekee mieli syödä huomenna lounaalla, tai mitä haluat tehdä ensi viikonloppuna, kun heräät lauantaiaamuna.

Yritämme epätoivoisesti tehdä tulevaisuuden minämme puolesta päätöksiä. Mutta mitä pidemmälle tulevaisuuteen päätökset ulottuvat, sitä vaikeammaksi päätöksen tekeminen tulee.

Ei ole mikään ihme, että päätöksenteko tuntuu mahdottomalta, jos yrität päättää mitä tulevaisuuden minäsi haluaa tehdä loppuelämänsä.

Parempi kysymys esitettäväksi itselle on, että mitä minä haluan tehdä nyt. Mikä kiinnostaa minua juuri nyt?

Kokeile


Kokeile rohkeasti eri vaihtoehtoja, sittenhän sen tiedät. Kun tarpeeksi kauan teet jotain, selviää kyllä onko se sinun juttusi.

Jos lopetat jonkun asian tekemisen syystä tai toisesta, huomaat kyllä kaipaatko sitä.

Kysymyksiä etsintäsi avuksi


 • Mitä tehdessä aikasi lentää?
 • Mihin käytät vapaa-aikasi?
 • Mitä harrastat?
 • Minkä tekemisestä haaveilet jatkuvasti?
 • Mikä asia saa sydämesi sykkimään ja mielikuvituksesi laukkaamaan?
 • Mistä asiasta voisit puhua loputtomiin?
 • Mistä asiasta sinulta tullaan kysymään neuvoa?
 • Mihin aiheeseen et koskaan kyllästy? 
 • Mistä aiheista luet artikkeleita ja blogeja? 
 • Minkäaiheisia Youtubevideoita katsot?
 • Mitä kirjallisuutta luet?
 • Jos voisit käyttää päiväsi ihan mihin tahansa, mitä tekisit?
 • Jos kaikki tarpeesi olisi tyydytetty ja tehtävälistasi tyhjä (kotisi on siisti, ruoka valmiina, lukemattomat kirjat luettu, olet juuri palannut unelmiesi lomalta jne.), mihin käyttäisit päiväsi?

Onko vaikea tehdä päätöstä ja valita?


Jos sinulla ei nouse yhtä asiaa selkeästi ylitse muiden, saatat jumiutua päätöksentekoon, koska pelkäät tekeväsi väärän valinnan.

10-10-10 -menetelmä on loistava työkalu päätöksenteon avuksi. Siinä päätöksen vaikutuksia mietitään 10 minuutin, 10 kuukauden ja 10 vuoden ajalla, joten siinä tulee huomioitua samalla sekä nykyminä että kuviteltu tulevaisuuden minä.

Toinen erinomainen harjoitus päätöksenteon avuksi on mielikuvaharjoitus, jossa elät yhden kokonaisen päivän kunkin vaihtoehtosi kanssa.

Kuvittele, että olisit tehnyt valintasi. Eläydy täysillä päätökseesi ja mutustele miltä päätös tuntuu kehossasi ja mielessäsi, ja huomaa mihin kaikkeen se vaikuttaa päivän aikana.

Seuraavana päivänä elät sitten toisen vaihtoehtosi kanssa.

Ei kahta ilman kolmatta


Mutta tee itsellesi palvelus, äläkä tee valintaa kahden vaihtoehdon väliltä. Jos vaihtoehtosi ovat esimerkiksi kyllä tai ei, sinulla ei oikeasti ole valinnanvaraa. Voi olla, että näistä kahdesta vaihtoehdosta toinen on vain vähemmän huono.

Joten jos nykyiset vaihtoehtosi eivät kiinnosta tai luo innostusta, keksi uusi vaihtoehto. Ota silmälaput pois silmiltä ja katso ympärillesi. Maailma on täynnä mahdollisuuksia. 

Aina on olemassa vielä yksi vaihtoehto lisää, joten jos ongelmasi onkin runsaudenpula, lue miten valita mitä haluaa: 5 + 1 vinkkiä valinnan tekemiseen.

Se saa pelottaa


Monesti oikea vaihtoehto on sellainen, joka pelottaa. Et tiedä miten ikinä tulet sen saavuttamaan. Miten ikinä opit.

Mutta se on hyvä merkki, että jännittää ja jopa pelottaa, ja että vaihtoehto tarjoaa haastetta.

Se saa olla vaikeaa


Valitun elämäntien ei tarvitse olla helppo ollakseen oikea.

Kasvaaksesi sinun on koeteltava omia rajojasi ja kykyjäsi. Se ei aina ole mukavaa, mutta haasteen, oppimisen ja kehittymisen kautta syntyy tunne elämisestä.

Jos joskus huomaat valinneesi helpon tien, joka ei tunnu oikealta, älä huoli. Peliä ei ole vielä menetetty, jos hetkeksi hairahdut väärälle tielle - kunhan et jatka taivaltamista sillä.

Saat vaihtaa valintaasi


Se ei ole mikään häpeä, jos kokeilee useampia juttuja. Se tuo kokemusta ja osaamista, ja lopulta sinulla on kasassa sellainen osaamispaketti, jota kenelläkään muulla ei ole tarjota.

Loppupeleissä on vain kyse siitä, miten markkinoit itseäsi. Sillä on valtava merkitys esitteletkö itsesi häpeillen vai ylpeänä.

Monet tuntuvat häpeävän asioita, joista toiset taas olisivat ylpeitä ja kokisivat ne jopa etuina. Älä siis turhaan häpeä ja väheksy itseäsi.

Valinnat, joita olet tähän mennessä tehnyt, ovat tehneet sinusta juuri sellaisen kuin nyt olet. Jos et ole tyytyväinen, valitse tästä eteenpäin toisin.

Mitä sinä haluat tehdä nyt?


Luota itseesi ja mielenkiintoosi. Tee päätös sen mukaan mitä sinä haluat tehdä juuri nyt.

Sitä mitä tulevaisuuden minäsi haluaa, sitä ehdit vielä - sitten tulevaisuudessa.
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti