21. helmikuuta 2017

Tärkein oppini ajanhallinnan saralla

Miksi pitäisi suunnitella päivänsä etukäteen, aikatauluttaa juttuja ja priorisoida tehtäviä? Eikö voi vain tehdä mitä huvittaa silloin kun huvittaa?


Tärkein ensimmäisenä


Tärkein oppini ajanhallinnan saralla on ollut, että päivän tärkein tehtävä tulee tehdä ensimmäisenä.

Mutta koska se on helpommin sanottu kuin tehty, selitän mitä sillä konkreettisesti tarkoitan.

Mikä on päivän tärkein tehtävä?


Päivän tärkein tehtävä on
  • tapa, joka vie sinua kohti tavoitteitasi, tai
  • askel, joka vie sinua kohti tämänhetkistä tärkeintä tavoitettasi, tai
  • asia, joka on kiireellisyyden takia pakko saada tehtyä tänään johtuen esimerkiksi eräpäivästä tai hakuajan päättymisestä.

Paras tietenkin on, jos päivän tärkein tehtäväsi on itse valitsemasi eikä ulkopuolisen pakon sanelema. Mutta pääasia on, että tunnistat mikä on päivän tärkein tehtäväsi.

Mitä jos on monta tärkeää tehtävää päivässä?


Jos tehtäväsi ovat sopivan kokoisiksi kokonaisuuksiksi pilkottuja, ehdit mainiosti hoitaa päivän aikana useammankin tehtävän. Mutta nämäkin on laitettava tärkeysjärjestykseen, jotta tiedät mistä aloittaa.

Inhottavin ensin


Jos mikään ei nouse tärkeydessä ja kiireellisyydessä ylitse muiden, suosittelen aloittamaan inhottavimmalla tehtävällä. Jos jätät sen listan hännille, vie se kuitenkin energiaasi kummittelemalla mielessäsi.

Pahimmassa tapauksessa päiväsi loppuu kesken ja inhottava tehtävä jää tekemättä, jolloin joudut kohtaamaan sen jälleen seuraavana päivänä.

Usko minua. Saat siitä valtavan onnistumisen kokemuksen, kun hoidat inhokkitehtäväsi alta pois ensimmäisenä. Tyytyväisenä itseesi sinun on sitten hyvä jatkaa paremmalla energialla seuraaviin tehtäviin.

Mitä tarkoittaa ensimmäisenä?


Jos päivän tärkein tehtävä pitää hoitaa ensimmäisenä mitä se tarkoittaa? Kai sitä saa vessassa käydä? Syödä aamiaisen? Juoda kupin kahvia? Käydä lenkillä? Entä jos lapset pitäisi saada tarhaan ja/tai kouluun?

Ensimmäisenä on tietenkin suhteellista ja riippuu sekä omasta tilanteestasi että tehtävästäsi.

Onko päivän tärkein tehtäväsi työhön liittyvä? Sitten tottakai teet sen heti kun pääset töihin, kun se on työtehtäviesi ja aikataulujesi kannalta mahdollista.

Vai liittyykö tärkein tehtävä itseesi ja on kotona suoritettava? Sitten teet sen heti kun mahdollista.

Heti kun mahdollista


Heti kun mahdollista on täysin itsesi määriteltävissä. Onko se heti herättyäsi? Ennen aamiaista? Heti aamiaisen jälkeen?

Ajankohtaan vaikuttaa tietenkin myös se, mikä tärkein tehtäväsi on. Joten se sinun on määriteltävä ensin, ennen kuin alat miettimään sopivaa ajankohtaa.

Mikä on sinun ykkösjuttusi?


1. Päätä mihin tavoitteeseen haluat panostaa täysillä juuri nyt.

2. Onko joku päivittäinen tapa, jolla saat vietyä asiaa parhaiten eteenpäin? Vai vaihtuuko tehtävä joka päivä?

3. Valitse paras ajankohta päivän tärkeimmän tehtävän tekemiselle.
Huomioi valinnassa oma elämäntilanteesi, energiatasosi vaihtelut päivän aikana ja mitä sinun pitää tehdä ennen kuin voit tehdä päivän tärkeimmän tehtävän. Olisiko juuri sitä ennen hyvä syödä, nukkua tai vaikka harrastaa liikuntaa, tai onko liikunta sinun ykkösjuttusi?

4. Suunnittele toteutus ja päätä milloin aloitat.
Paras hetki aloittaa on aina nyt heti. Jos ei tänään enää onnistu, niin huomenna sitten viimeistään. Mutta todennäköisesti toteutuksen täytäntöönpanon voit aloittaa jo tänään, tavalla tai toisella.

Mikä valvottaa sinua iltaisin?


Jos päivän tärkeimmän tehtävän tunnistaminen on vaikeaa, voi olla, että löydät vastauksen illalla, kun pitäisi mennä nukkumaan.

Se tehtävä sinun on aivan pakko saada tehtyä ennen kuin pääset nukkumaan, vaikka kuinka väsyttäisi. Et yksinkertaisesti voi mennä nukkumaan ennen kuin se on tehty.

Jos sinulle käy usein näin, suosittelen lämpimästi näiden tehtävien tärkeysjärjestyksen nostamista. Juuri ennen nukkumaanmenoa rättiväsyneenä tärkeiden tehtävien tekeminen ei ole kovin mukavaa eikä tehokasta.

Tee päivän tärkein tehtävä heti ensimmäisenä aamulla, niin voit viettää mukavan illan ja pääset nukkumaan heti kun on sen aika. Kehosi, mielesi ja varmasti myös perheesi kiittää, kun ilta menee viime hetken paniikin sijaan rennoissa tunnelmissa. Kokeile vaikka.
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti