4. heinäkuuta 2017

Tärkeä on tärkeämpi kuin kiireellinen

Kun suunnittelet elämääsi, sinun tulee keskittyä kiireettömiin tärkeisiin asioihin, sillä ne jäävät helposti kiireellisten tehtävien jalkoihin.

Kiireelliset asiat kyllä ilmaantuvat eteesi ilman suunnitteluakin, ja ne sinun on opittava torjumaan joko delegoimalla tai deletoimalla.


Sinun aikasi, sinun valintasi


Voit aina valita, mihin käytät aikasi.

Mikäli vetoat nyt, ettet voi valita, koska työ, lapset, harrastukset... muista, että olet nämäkin kaikki joskus valinnut. Kyllä, sinä olet. Joko olet tietoisesti ja aktiivisesti valinnut ne, tai sitten et vain ole osannut tai uskaltanut sanoa ei, kun niitä asioita on tarjottu elämääsi. Mutta valinta sekin on, kun ei kieltäydy siitä, mitä tarjotaan.

Nyt sinun on opittava elämään tähän saakka tekemiesi valintojesi kanssa siten, että saat elämästäsi sellaisen kuin haluat.

Lisäksi sinulla on mahdollisuus joidenkin asioiden osalta valita jatkossa toisin. Kaikkea ei kuitenkaan ole mahdollista muuttaa, sillä tehtyjä asioita ei saa tekemättömäksi, vaikka kuinka haluaisi tai toivoisi. Mutta paljon on varmasti muutettavissa, ja se mihin aina voit vaikuttaa, on se miten itse ajattelet asioista ja miten niihin suhtaudut.

Keskity tärkeisiin asioihin


Kun haluat elämäsi jatkossa olevan miellyttävää ja kiireetöntä, sinun on opittava keskittymään tärkeisiin ja kiireettömiin asioihin.

Jos käytät päiväsi kiireellisten asioiden parissa tulipaloja sammutellen, ei ole mikään ihme, että koet kiirettä ja stressiä. Sinusta saattaa jopa tuntua siltä, ettet koskaan ehdi mitään, kun elät jatkuvasti vain muiden tarpeisiin ja pyyntöihin reagoiden.

Ratkaisu tähän on viikkosuunnitelma, jonka avulla suunnittelet etukäteen, mihin aiot seuraavan viikon aikana keskittyä. Vaatii nimittäin suunnittelua ja päättäväisyyttä, että saat käytettyä aikasi itsellesi tärkeisiin asioihin. Mutta vain tärkeisiin ja kiireettömiin asioihin keskittymällä, saat elämässä aikaan sen, mitä sinä haluat.


Ajankäytön laatulohkot 


Dwight D. Eisenhowerin kehittämät ajankäytön laatulohkot, joissa asiat lajitellaan niiden tärkeyden ja kiireellisyyden mukaan, ovat mielestäni mainiot. Tämä jaottelu auttaa ymmärtämään, miksi koet stressiä, ja toisaalta se auttaa näkemään, mihin sinun tulisi jatkossa panostaa enemmän eli mikä on oikeasti tärkeätä.

Ei tärkeä ja kiireetön – hukkalohko 


Ei tärkeät, kiireettömät asiat ovat käytännössä merkityksetöntä viihdettä, jolla harhautamme itsemme oman elämän tärkeistä asioista ja päätöksistä. Saamme hetken helpotuksen sosiaalisesta mediasta, siivoamisesta tai vaikkapa suklaasta, mutta jossain vaiheessa on kuitenkin lopetettava lykkääminen ja palattava tärkeiden asioiden äärelle.

Toki näillekin asioille on aikansa ja paikkansa, mutta tietoisesti oikeaan aikaan valittuna ja kohtuudella nautittuna.

Ei tärkeä, mutta kiireellinen – harhautuslohko 


Ei tärkeät, mutta kiireelliset asiat harhauttavat meidät agendastamme. Konkreettinen esimerkki on puhelu, viesti tai sosiaalisen median ilmoitus. Se tapahtuu nyt, mutta asia ei välttämättä ole lainkaan tärkeä.

Kannattaa miettiä, voitko rauhoittaa jotkut hetket kokonaan. Yleensä on huomattavasti tärkeämpää keskittyä juuri käsillä olevaan asiaan tai fyysisesti läsnä oleviin ihmisiin kuin reagoida jatkuvasti ulkomaailman ärsykkeisiin.

Tärkeä ja kiireellinen – kriisilohko 


Mitä enemmän vietät aikaa tärkeiden ja kiireellisten asioiden parissa, sitä stressaantuneempi olet. Tähän lohkoon kuuluvat useimmiten kaikki ulkoapäin tulevat odotukset ja vaatimukset. Toki mitä kauemmin lykkäät omia tärkeitä, kiireettömiä asioita, sitä todennäköisemmin nekin tulevat lopulta tähän lohkoon.

Jos ulkoapäin tulevien tärkeiden ja kiireellisten asioiden hyökyaalto hukuttaa sinut alleen, sinun on yksinkertaisesti vain pysähdyttävä ja otettava aikaa suunnittelulle ja ajattelulle, jotta pääset pois paniikkitilanteesta.

Pohdi esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Onko minun pakko tehdä nämä kaikki asiat? 
  • Voinko delegoida jotain?
  • Voinko luopua joistain vastuista kokonaan?
  • Voinko opettaa muut hoitamaan joitain asioita?
  • Mitä voin tehdä estääkseni jatkuvasti toistuvat samat kiireelliset ja tärkeät tehtävät?
  • Mille kaikelle voin ja aion jatkossa sanoa ei? 

Tärkeä ja kiireetön – laatulohko 


Tämä on tavoitealue, joten näitä asioita tehden sinun tulisi viettää eniten aikaa.

Tärkeitä ja kiireettömiä asioita ovat muun muassa:

  • nukkuminen
  • ruokailu
  • liikunta
  • omat harrastukset
  • perhe ja ihmissuhteet
  • kaikenlainen suunnittelu- ja kehitystyö
  • luovuus
  • itsensä kehittäminen
  • itsensä ilmaiseminen

Toki näistäkin asioista voi ajan myötä tulla kiireellisiä, jos lykkäät niitä riittävän kauan.

Tärkeiden, mutta kiireettömien asioiden laiminlyönti vaikuttaa suoraan hyvinvointiisi. Helppo esimerkki fyysisestä hyvinvoinnista on itsensä ravitseminen. Kun nälkä ei ole vielä huutava, jaksat tehdä ravitsevaa ruokaa. Mutta kun lykkäät nälän hoitamista tarpeeksi kauan, huomaat pian olevasi nälkäkuoleman partaalla, jolloin tartut vain johonkin helppoon ja nopeaan vaihtoehtoon terveellisyyttä ja järkevyyttä sen kummemmin pohtimatta.
Tärkeät, kiireettömät asiat pitävät meidät myös järjissämme ja tekevät meistä sen, mitä me parhaimmillamme olemme. Valitettavasti ne ovat myös niitä asioita, jotka todella helposti jäävät tärkeiden ja kiireellisten asioiden jalkoihin.

Ilta kavereiden kesken tuskin koskaan on kiireellinen asia, mutta tärkeä, aivan kuten aika ja läsnäolo kumppanin kanssa. Lapsen kuulumisten kuuntelu ei ole kiireellistä, mutta tärkeää, ja jos et kuuntele, asia saattaa pian muuttua kiireelliseksi, kun lapsi alkaa vaatia huomiota vähemmän mukavilla keinoilla.

Varaa aikaa tärkeille asioille joka päivä


Tee lista itsellesi tärkeistä asioista ja varaa joka päivälle aikaa omasta hyvinvoinnistasi huolehtimiseen.

Muista huomioida niin henkinen kuin fyysinen terveys ja ihmissuhteet kuitenkaan omaa kallisarvoista aikaa unohtamatta.

Pidä ensin huolta itsestäsi. Kun sinä voit hyvin, sinulla on myös paljon enemmän annettavaa muille.



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti