18. heinäkuuta 2017

Suuri muutos helposti dominoefektillä

Kun yksi pieni muutos käynnistää tapahtumaketjun, joka lopulta saa aikaan suuren muutoksen, kutsutaan sitä dominoefektiksi. Kyse voi olla jostain aivan pikkuriikkisestä asiasta, joka johtaa seuraavaan vähän suurempaan asiaan, joka johtaa seuraavaan, ja seuraavaan, ja seuraavaan... kunnes lopulta saavutat suuren muutoksen.


Dominoketjussa seuraava domino kaatuu edellisen voimasta, kun kokoeroa on enintään 50 prosenttia eli jälkimmäinen on maksimissaan 1,5kertaa edellistä suurempi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos aloitamme kaksi tuumaa eli 5,08 senttimetriä korkealla dominolla, 23. domino kaataisi jo Eiffelin tornin korkuisen dominon.

Tässä 2,5 minuutin havainnollistava video dominoefektistä:Mihin kaipaat muutosta?


Onko elämässäsi joku asia, jonka tekemistä olet empinyt pitkään?

Ehkä olet miettinyt sitä jo vuosia, mutta jostain syystä et vain ole saanut aikaiseksi. Jokin on estänyt sinua toteuttamasta ideaasi. Et ehkä edes osaa tarkemmin määritellä, mikä esteesi on. Tiedät vain, että idea ei pääse toteutukseen asti.

Sain hiljattain, itsellenikin täysin yllättäen, tällaisen ongelman ratkaistua. Aloittavana dominona toimi viiden sekunnin sääntö, josta kerroin kesäkuussa.


Vuosien ongelma ratkesi viidessä sekunnissa


Minulla on upea mahdollisuus aamu-uintiin taloyhtiön uima-altaalla. Asuin tässä taloyhtiössä jo 2000-luvun alussa 2,5 vuotta ja joulukuussa 2014 muutin takaisin, joten olen asunut täällä yhteensä jo yli viisi vuotta, mutta häpeäkseni joudun myöntämään, etten ole kertaakaan hyödyntänyt aamu-uintimahdollisuutta.

Fakta kuitenkin on, että rakastan uimista, ja monesti katsoin saunavuoron yhteydessä aamu-uintiajat, mutta siihen asia aina jäi.

Nyt jälkiviisaana ongelman ratkaistuani voin todeta, että suurin este oli arkailuni kastautumisen kanssa, josta kerroin jo viiden sekunnin säännön yhteydessä.

Viiden sekunnin säännön käyttöönotto muutti täysin tapani mennä uimaan. Minuuttien jahkailun sijasta siihen kuluu nyt vain viisi sekuntia.

Dominoiden kaatamista


Uudesta rohkeudesta innostuneena ryhdyin jälleen pohtimaan aamu-uintimahdollisuutta.

Minulle sopivat ajat löytyivät viikonloppuaamuista, sillä arkiuintiaikoina olen töissä.

Seuraava este mielessäni olivat hiukset. Viikonloppuaamut eivät kuulu hiustenpesuohjelmaani, sillä pesen hiukseni nykyään vain kolme kertaa viikossa, ja pesurytmini on rakennettu torstain saunavuoron ympärille.

Ratkaisuksi tähän ongelmaan keksin uimamyssyn. Enkä antanut kauniin uimamyssyn löytymisen tulla esteeksi, vaan ostin ensimmäisen uimamyssyn, jonka löysin.

Viimeinen domino


Ostettuani uimamyssyn perjantai-iltana olin jo heti seuraavana aamuna klo 7 pulahtamassa tyhjään altaaseen aamu-uinnille.

Allas on vain kerrosta alempana asunnostani, joten matka tai sää eivät ole esteitä kuin mielessäni. Tarvitsen vain kylpytakin ja crocsit, ja ei kun menoksi. Toki oikeasti tarvitsen vielä kotiavaimet, pesuaineet, pyyhkeen ja uimamyssyni, mutta siinä sitten alkaakin olla jo oikeasti kaikki tarvittava.

Viimeinen domino oli rohkeus astua kotiovesta ulos, mutta olin madaltanut kynnystä niin paljon, ettei ollut enää mitään järkeenkäypää syytä olla menemättä.

Ajatus- ja käytösmuutoksesta nauttiminen


Nyt asia, jota vatvoin yli viiden vuoden ajan, tuntuu helpolta ja itsestään selvältä. Totta kai menen aamu-uinnille, kun vain suinkin kykenen.

Tähän mennessä en edes ole törmännyt muihin aamu-uimareihin, ja on upea tunne aloittaa vapaapäivä uinnilla ylhäisessä yksinäisyydessä. Tulee jopa ihan varakas olo, sillä voin kuvitella uivani omassa uima-altaassani.

Kaada esteet tieltäsi yksi domino kerrallaan


Halusin kertoa sinulle tämän esimerkin omasta elämästäni, jotta näet millaisia, jopa ylitsepääsemättömiltä tuntuvia esteitä oma mielemme saattaa rakentaa eteemme.

Kuitenkin yksi pieni muutos voi saada aikaan dominoefektin, joka johtaa tuloksiin, joita et edes osannut ajatella tai toivoa, kun otit ensimmäisen askeleen.

Minun kohdallani ensimmäinen domino oli viiden sekunnin säännön käyttöönotto uimaan mennessä. Opin, että pystyn kastautumaan nopeasti, selviän siitä hengissä ja lyhyen hetken päästä pystyn jo nauttimaan uimisesta.

Minkä esteen viiden sekunnin sääntö voisi kukistaa sinun elämässäsi?
Tai mikä olisi ensimmäinen domino, joka sinun tulisi saada kaadettua?

Onko jotain mitä olet halunnut tehdä jo kauan, mutta...
Olisiko nyt aika ryhtyä tuumasta toimeen?Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti