30. toukokuuta 2017

Ensimmäinen askel taloudelliseen vapauteen

Rahahuolet ovat ikävä stressinaihe, joka aiheuttaa monille unettomia öitä. Siksi nyt on aika puhua hieman rahasta.

Ennen kuin jatkat lukemista, vastaa ensin näihin kahteen kysymykseen:

 • Mitä taloudellinen vapaus tarkoittaa?
 • Haluatko taloudellista vapautta?

Taloudellinen vapaus


Lyhyt ja ytimekäs määritelmäni taloudellisesta vapaudesta on vapaus rahahuolista.

Vapaus rahahuolista tarkoittaa muun muassa seuraavaa:

 • Sinulla on säästössä kuuden kuukauden puskuri.
 • Sinulla ei ole velkaa, tai jos on, sinulla on turvattuna velan maksuun tarvittavat rahat.
 • Sinulla on varaa maksaa kaikki tulossa olevat laskut.
 • Tiedät, että jos jotain yllättävää tapahtuu, taloutesi ei kaadu siihen. Sinulla on varaa ostaa uusi pesukone, puhelin tai tietokone, tai sinulla on varaa käydä lääkärissä.
 • Sinulla on varaa ostaa, mitä oikeasti haluat. Kun eteesi tulee loistava tilaisuus tai ohittamaton tarjous, voit tarttua siihen.


Ensimmäinen askel taloudelliseen vapauteen


Taloudellisen vapauden saavuttamisen ensimmäinen askel on ylijäämäinen talous. Siihen pystyy jokainen riippumatta tämänhetkisestä taloudellisesta tilanteesta.

Ylijäämäinen talous tarkoittaa sitä, että rahaa tulee enemmän kuin menee.

Useimmilla vähintään kuukausittain tilille ilmestyvä palkka tai muu tulo on suurin tuloerä ja kerran kuussa maksettava vuokra suurin menoerä, joten siksi kuukausi toimii hyvänä henkilökohtaisen talouden tarkasteluvälinä.

Kuukauden aikana tilillesi pitäisi tulla enemmän rahaa kuin mitä sieltä lähtee. Toteutuuko? Vai elätkö tilisi tyhjäksi joka kuukausi ja pahimmillaan vielä kulutat luottoa siihen päälle?

Kun haluat taloudellista vapautta, sinun on opittava elämään siten, että taloutesi on ylijäämäinen. Joka kuukauden jälkeen sinulla on enemmän rahaa kuin oli edellisen kuun loputtua.

Ylijäämäisen talouden saavuttamiseen on kaksi tapaa:

 • Vähennä menoja
 • Lisää tuloja

Menojen vähentäminen on yleensä helpompi ja nopeampi tapa saavuttaa ylijäämäinen talous. Toki, jos olet jo karsinut kaiken ylimääräisen kulutuksen oltuasi esimerkiksi pitkään työttömänä, saattaa tulojen lisääminen silloin olla helpompi vaihtoehto.

Mihin rahasi kuluvat?


Jotta voit vähentää menojasi, sinun tulee ensin tietää, mihin kulutat rahasi.

Oman talouden seurantaan on monia eri tapoja, joista yksinkertaisin on menojen ja tulojen kirjaaminen kynällä paperille. Itse tein tätä vuosikausia, kunnes vihdoin tajusin siirtyä käyttämään taulukkolaskentaohjelmaa.

Kirjaan muistiin kaiken sisään ja ulos menevän rahaliikenteen kuukausittain. Kirjaan kaikki menot riippumatta siitä, mihin olen rahan kuluttanut. Kirjaan myös kaikki tulot, eli palkan lisäksi myös mahdolliset pullonpalautusrahat, rahapelivoitot, korot ja bonukset.

Minulla on vuositaulukossa valmiina laskukaavat, joten kun olen syöttänyt tiedot, näen heti kuukauden loppusaldon. Jos se on plussalla eli ylijäämäinen, tausta on vihreällä. Alijäämäinen kuukausi taasen loistaa kirkuvan punaisena.

Jos et käytä lainkaan käteistä ja kaikki rahaliikenne tapahtuu tilisi kautta, näet kuukauden tuloksen suoraan pankkitilisi saldosta. Toki loppusaldon lisäksi olisi tärkeää tietää myös, mihin raha kuluu.

Paperi, laskentataulukko, applikaatio, pankin verkkopalvelu... keinolla ei ole väliä. Tärkeintä on, että valitset oman henkilökohtaisen taloutesi seurantaan tavan, joka miellyttää sinua eniten, sillä vain siten saat integroitua sen pysyväksi osaksi arkeasi.


Miten vähentää menoja?


Kun näet mihin rahasi kuluvat, voit alkaa tutkia, mistä saisit helpoiten säästettyä.

Joka kerta ollessasi ostoksilla teet kulutuspäätöksen: ostatko vai et. Mutta vasta pitämällä kirjaa kuluista, saat kiinni suurista menoeristä ja näet hieman isommassa mittakaavassa, mihin rahasi oikeasti kuluvat.

Viiden euron kertaostos ei tunnu suurelta, mutta jos se toistuu joka päivä kuukauden ajan, siitä tulee yhteensä 150 euroa. 20 euroa joka kuukausi on jo 240 euroa vuodessa.

 • Mistä sinä voisit säästää?
 • Onko jotain, mikä oikeasti parantaisi elämäsi laatua, mihin sinulla ei nykyisillä kulutustottumuksilla ole varaa?
 • Mihin sinulla olisi varaa, jos karsisit kaiken turhan ja ei niin tärkeän kulutuksen?

Henkilökohtaisen kirjanpidon tavoitteena on, että saat tiedostettua rahaliikenteesi ja sen myötä muutettua kulutustottumuksiasi ja taloutesi ylijäämäiseksi.

Opi lisää rahasta


Rahatalous ja kaikki siihen liittyvä on mielenkiintoinen aihe, josta riittää opittavaa loputtomiin jatkuvan muutosliikkeen johdosta.

Aiheeseen perehtymiseen suosittelen seuraavia kirjoja:
Terhi Majasalmi: Totuus taloudestasi -kirja
Mikko Sjögren: Tunne taloutesi - Tunnetaloutesi -kirja

Jos haluat mennä valmennukseen tai vaikka opiskella itsenäisesti verkkokurssin avulla, on Varapuun tarjonta tutustumisen arvoinen. Olen itse saanut apua henkilökohtaisen talouden hoitoon Varapuun valmennuksista, joten siksi uskallan suositella niitä.

Nuorille ja lapsenmielisille peli voi olla paras tapa oppia oman henkilökohtaisen talouden asioita.

Voit toki saada tuloksia aikaan pelkän kirjankin lukemisella, mutta se edellyttää, että saat aikaan ajatusmuutoksen ja sitä kautta muutoksen toimintatavoissasi.

Ylijäämäinen kuukausi


Otatko haasteen vastaan ja otat ensimmäisen askeleen kohti taloudellista vapautta?

Tuleeko kesäkuu olemaan ylijäämäinen omassa henkilökohtaisessa taloudessasi?Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti