7. elokuuta 2018

Lukiolainen - vältä tämä virhe

Onneksi olkoon tuore lukiolainen! Miltä nyt tuntuu? Koetko olevasi aikuisuuden kynnyksellä?

Ennen kuin uppoudut opintoihisi ja alat tähtäämään parin vuoden päässä siintäviin kirjoituksiin, pysähdy hetkeksi ja vastaa alla oleviin kysymyksiin. Toivoisin niin kovasti, että joku olisi esittänyt minulle nämä kysymykset, kun itse aloitin lukion vuoden 2000 elokuussa.
  • Oletko jo miettinyt, mitä töitä haluaisit päästä tekemään opintojen jälkeen?
  • Tiedätkö, millaisen koulutuksen haluamasi työt vaativat?
  • Oletko selvittänyt, mitä sinun kannattaa opiskella lukiossa, jotta sinulla on parhaat mahdollisuudet päästä haluamallesi alalle opiskelemaan?
Jos vastauksesi yhteenkään kysymykseen on kielteinen, nyt on oikea aika alkaa miettiä vastauksia. 

Onko joku ammatti tai ala, joka kiehtoo?

Jos koet olevasi hukassa elämäsi suunnan kanssa, nyt on hyvä aika alkaa selvittää, mitä vaihtoehtoja on olemassa:
  • Laajenna maailmankuvaasi ja selvitä, mitä kaikkea voi opiskella.
  • Täytä erilaisia ammatinvalintakyselyitä ja ota niiden tulokset uteliaana ja avoimin mielin vastaan.
  • Puhu aiheesta kavereidesi kanssa. Kysy heidän suunnitelmistaan ja pyydä perusteluja valinnoille. Ystävilläsi voi myös olla mielipide siitä, missä sinä voisit olla hyvä.
  • Kysele sukulaisilta ja tuttavilta, miten he päätyivät nykyiseen työhönsä. Tai tiedätkö edes, mitä he oikeasti tekevät työkseen?
  • Kulje maailmalla aistit terävinä ja havainnoi, mitä kaikkea ihmiset tekevät työkseen.
  • Tai onko mielessäsi kenties jokin jo olemassa oleva tai potentiaalisesti vasta muotoutumassa oleva ongelma, jonka sinä haluaisit ratkaista tulevaisuudessa?
Selvitystyön lopputuloksena sinulla olisi hyvä olla mietittynä muutamia ammatteja, aloja tai opintovaihtoehtoja, jotka sinua voisivat kiinnostaa.

Sitten tehtäväsi on vielä selvittää, mitä vaaditaan, jotta niitä pääsee opiskelemaan.

Näiden tietojen perusteella sinun on jo huomattavasti helpompaa tehdä ainevalintoja lukiossa, kun tiedät, mihin tähtäät - tai ainakin sinulla on jokin suunnitelma tehtynä.

Lukioon ei kannata mennä yleissivistyksen takia

Lukion on toki tarkoitus olla yleissivistävä, mutta siellä on kuitenkin sen verran valinnanvapautta, että valinnoillasi voit jos et nyt kokonaan tukkia niin ainakin tehokkaasti estää tai hidastaa etenemistäsi johonkin tiettyyn suuntaan kirjoitusten jälkeen.

Nyt kun vielä käyt pakollisia kursseja läpi, on hyvä alkaa pohtia, mihin suuntaan haluat edetä lukiosta. Lukio on turha käydä pelkästään kirjoituksiin tähdäten. Kirjoitukset tulevat nopeammin kuin arvaatkaan, ja vaikka niiden tärkeydestä kuinka toitotettaisiin lukiossa, ne ovat vain yksi etappi matkasi varrella.

Tietysti mielesi voi vielä muuttua monta kertaa sen suhteen, mitä haluat isona tehdä, eikä siinäkään ole mitään väärää. Totesin vain itse kantapään kautta, että olisi ollut hyvä miettiä edes hieman, mihin lukio-opinnoillaan on tähtäämässä.

Lukioaikaa ei kannata ottaa puhtaasti aikalisänä, jolloin ei tarvitse miettiä elämäänsä ja sitä mihin suuntaan haluaa edetä. Jos koet olevasi hukassa suunnan kanssa, sinun tulee hyödyntää lukioaika aktiivisesti sen miettimiseen, mitä haluat. Älä jätä miettimistä kirjoitusten jälkeiseen aikaan.

Se, että on jokin tavoite mietittynä, auttaa myös opiskelumotivaation ylläpidossa. On huomattavasti helpompi motivoida itseään opiskeluun, kun on jotain, mihin tähtää sillä kaikella työllä ja vaivalla.

Kun nyt hieman pysähdyt miettimään, millä perusteella teet oppiainevalintasi, saat lukiosta ja ylioppilaskirjoituksista oivan ponnahduslaudan haluamaasi tulevaisuuteen.




Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

2 kommenttia:

  1. Hyviä pointteja. Lukiossa on tärkeää myös muistaa selvittää asioita mahdollisimman aikaisin kursseja valitessa. Itse esimerkiksi tein sen virheen, että kahmin itselleni hirmuisen kasan "kivoja" reaaliaineita, ja jätin esimerkiksi fysiikan ja kemian pois. Näin ollen lukion jälkeen esimerkiksi lääkis poissulkeutui (paitsi jos olisin halunnut opiskella itsenäisesti kurssit jälkikäteen).

    https://aatenarikka.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, minä tein ihan saman virheen aikoinaan eli opiskelin kivoja ja helppoja reaaliaineita ja jätin fysiikan, kemian ja biologian pois, sillä ne olisivat vaatineet hieman enemmän vaivannäköä. Tällä valinnalla kuitenkin suljin itseltäni monta jatko-opintopaikkaa pois, minkä valitettavasti huomasin vasta lukion lopussa, kun tutustuin vaihtoehtoihin.

      Toki nuo kurssit voisi suorittaa nytkin, mutta helpompaa ja vaivattomampaa se olisi ollut silloin lukiossa.

      Valitsin sitten jatko-opintopaikan siltä pohjalta, mikä oli mahdollinen, enkä päivääkään ole tehnyt sen alan töitä, vaikka ammattikorkeakoulusta valmistuinkin. Jokin muu ala olisi ilmeisesti ollut enemmän minun juttuni...

      Poista