28. elokuuta 2018

Miten saada liikunta osaksi arkea

Sananlaskun mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se pitää paikkansa - myös silloin kun haluat saada liikunnan osaksi arkirutiinejasi.

Suunnittele onnistumisesi

Suunnittelu kannattaa aloittaa siitä, mikä on rajoittavin tekijä, oli se sitten aika, paikka tai jokin muu resurssi tai miellytys.
  • Milloin sinun on mahdollista harrastaa liikuntaa? 
  • Missä? Kotona, lähisalilla, lenkkipolulla vai vaikka lasten harrastuspaikan läheisyydessä?
  • Kenen kanssa? Yksin vai puolison tai kaverin kanssa vai porukassa?
Loppujen lopuksi sinun tulee löytää vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
  • Mitä teet?
  • Yksin vai seurassa?
  • Missä?
  • Milloin?
En odota, että sinulla on kaikki vastaukset valmiina nyt heti, sillä jotkut asiat selviävät vain kokeilemalla, eikä siinä ole mitään väärää. Pääasia on, että teet jotain, sillä jostain on aina aloitettava. Ilman kokeilua on mahdotonta löytää itselleen toimivinta tapaa liikkua säännöllisesti.

Valmistele onnistumisesi

Kun olet päättänyt, mitä teet, missä, milloin ja kenen kanssa, on aika valmistella onnistuminen:
  • Suunnittele liikunta mukaan viikoittaiseen aikatauluusi
  • Hanki tarvittavat varusteet
  • Tee lähteminen itsellesi mahdollisimman helpoksi

Miten minä sain liikunnan osaksi arkeani


Selkeä tavoite


Määrittelin tavoitteekseni kolme salitreeniä viikossa. Se on ideaalini, jonka ympärille sijoitan muun liikkumisen kuten joogan ja arkiliikunnan.

Liikunta osaksi arkirytmiä


Liikun joka viikko samalla perusrytmillä. Kuntosalilla käyn maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin aamuyöllä klo 3-4 välisenä aikana. Muina aamuina minulla on halutessani mahdollisuus harrastaa joogaa, ja teenkin sitä normaalisti ainakin tiistai- ja torstaiaamuisin.

Kun aikataulu on sama joka viikko, sitä ei tarvitse erikseen miettiä, ja siten siitä on myös helpompi pitää kiinni. Poikkeustilanteiden kuten vaikka lomien ja sairastelujen jälkeen paluu arkeen on myös helpompaa, kun voi vain jatkaa vanhaa hyväksi todettua rytmiä.

Tarvittavat resurssit


Jotta nykyinen liikuntarytmini ylipäänsä on mahdollinen, minun piti vaihtaa salijäsenyyteni sellaiselle salille, jolle pääsee vuorokauden ympäri.

Treenin tuloksellisuuden ja mielekkyyden ylläpitämiseksi vaihdan kuntosaliohjelmaa neljän viikon välein.

Joogaharrastuksen onnistuminen kotona vaati joogamaton ja Yogaian jäsenyyden lisäksi harrastuksen huomioinnin sisustuksessa eli riittävän suuren tyhjän tilan, jossa ylipäänsä mahtuu joogaamaan joutumatta varomaan liikkeitään.

Kaikki valmiina


Vaikka nautin treenistä ja aikaisista aamuista, en missään nimessä väitä, että salille lähtö arkiaamuna ennen kello kolmea on aina miellyttävää, joten minun on pitänyt tehdä siitä mahdollisimman helppoa itselleni.

Uusin oivallukseni on, että pyykkäyksen jälkeen en enää lajittele treenivaatteitani vaatelajin mukaan vaan valmiiksi vaatekerroiksi, jotka sisältävät kaiken tarvittavan kuten housut, paidan, alusvaatteet ja hikipyyhkeen.

Kaikki muu salitreenissä tarvittava, kuten kengät ja treeniohjelma, minulla on valmiina salirepussa. Edeltävänä iltana nostan repun ja sen päivän vaatekerran esille. Aamulla pukeudun, täytän juomapulloni ja otan kotiavaimien vierestä myös salin kulkukortin mukaani.

Jooga-aamujakin varten minulla on vaatteet valmiina, joogamatto on olohuoneessa sohvan vieressä jemmassa ja joogapalikat käden ulottuvilla siitä paikasta, johon joogamattoni levitän.

Aamujuoman nauttimisen aikana valitsen joogatunnin, mutta valintaprosessi on helppo ja nopea, sillä useimmiten päädyn lempiohjaajani vetämään tuntiin, jolla varmistan, että sekä kehoni että mieleni tulee saamaan hyvää osakseen.

Testaa ja kokeile, kunnes löydät toimivan tavan liikkua


Älä väkisin yritä jotain, mikä ei yksinkertaisesti toimi. Minä yritin aivan liian kauan saada itseäni salille töiden jälkeen ja viikonloppuisin, kunnes tajusin miettiä muita ratkaisuja. Lopulta olin valmis kokeilemaan salilla käyntiä aamuisin ennen töitä, vaikka se tarkoittikin hulluun unirytmiin siirtymistä, sillä työni alkaa klo 6:30.

Löysin kuin löysinkin tähän elämäntilanteeseen toimivan säännöllisen liikuntarytmin, jossa harrastan liikuntaa arkiaamuisin kello kolme. Sinunkin toimivin aikarytmisi on todennäköisesti jokin muu kuin ehkä ensisijaisesti ajattelet, mutta se selviää parhaiten kokeilemalla.

Älä enää lykkää, vaan aloita nyt


Tiedän, että alku on hankala. Usko pois, minä todellakin tiedän. Niin monta kertaa olen jo pudonnut säännöllisen liikunnan kelkasta ja aloittaminen lihaskipuineen on kirjaimellisesti erittäin tuskallista. Mutta mieluummin kärsin lihaskipuja kuin päänsärkyä ja niska-, hartia- ja selkävaivoja. Mieluummin nautin liikunnan aiheuttamasta hyvästä olosta kuin kärsin liikkumattomuudesta seuraavasta jäykkyydestä ja henkisestä morkkiksesta.

Aloituskynnys on vain ylitettävä. Älä vaadi itseltäsi liikaa, mutta älä vaadi liian vähääkään. Sinä tuskin yllät tavoitteeseesi heti, tai sitten et haasta itseäsi tarpeeksi. Minäkin annoin itselleni useamman kuukauden aikaa saavuttaa kolmen viikkotreenin tavoitteeni. Annoin keholleni ja arjelleni aikaa sopeutua muutokseen.

Tärkeintä kuitenkin on, että kun tippuu kyydistä, antaa sen itselleen anteeksi ja jatkaa taas matkaa heti kun mahdollista. Taukoja kyllä tulee aina: sairaslomia, lomia, juhlia, pyhiä. Tärkeintä on vain jatkaa.

Kun löydät omat syysi liikkua, opit sivuuttamaan tekosyysi. Teet sen, mitä sinun on tehtävä oman fyysisen kuntosi eteen.

Sinun ei pidä tehdä niin kuin muut - jollet halua. Etsi ja löydä se tapa liikkua, joka toimii sinulle ja josta sinulle tulee hyvä olo. Vain sitä kautta liikunnasta tulee unen ja syömisen veroinen arkirutiini, joka vain yksinkertaisesti kuuluu elämääsi - ilman mitään poikkeuksia.
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti