9. tammikuuta 2018

4 viikon tapahaaste - 12 uutta tapaa vuodessa

Teitkö uudenvuodenlupauksen tai valitsitko itsellesi teeman tälle vuodelle kuten ehdotin viikko takaperin?

Onko sinulla jo suunnitelma, miten onnistut lupauksessasi tai teeman toteutuksessa?


Onnistu päivittäisellä tavalla


Paras ja helpoin tapa onnistua tavoitteessa on tehdä päivittäin jotain sen teen - ja helpointa on ylläpitää päivittäistä tapaa, joka ei vaadi lainkaan tahdonvoimaa.

Jos ajattelet nyt omaa tavoitettasi, olkoon se missä muodossa tahansa - uudenvuodenlupaus, teema tai vaikka vain unelma -  mikä on sellainen asia, jota tekemällä päivittäin saisit toteutettua tavoitteesi tai ainakin pääsisit paljon lähemmäksi sen toteutumista?

Mitä voisit tehdä päivittäin tavoitteesi eteen?

Entä mihin olemassa olevaan tapaan voisit linkittää tämän uuden tavan?


Mitä voisit linkittää hampaiden pesuun?


Hampaiden pesu on hyvä esimerkki päivittäisestä tavasta, sillä monet tekevät sitä aina samassa kohdassa päivärutiineja. Onko jotain, mitä voisit linkittää hampaiden pesuun eli tehdä aamulla ennen hampaiden pesua tai heti sen jälkeen? Entä illalla hampaiden pesun yhteydessä?

Tavoista voi myös helposti muodostaa pitkiä ketjuja. Esimerkiksi oma tapaketjuni liittyen aamuiseen hampaiden pesuun on seuraava:

 1. kasvojen pesu ja kosteutus
 2. öljypurskuttelu + aamusivut
 3. hampaiden pesu
 4. kieliraudan käyttö
 5. aamujuoman juonti

Nämä kaikki tavat olen linkittänyt tapaketjuksi ja teen nämä viisi tapaa joka aamu samassa järjestyksessä.

Iltaan olen linkittänyt hammaslangan käytön ennen hampaiden pesua ja nenäkannun käytön hampaiden pesun jälkeen.


Yksi uusi tapa kerrallaan - 12 uutta tapaa vuodessa 


Todennäköisesti tavoitteessasi ei ole kyse niin pienestä yksittäisestä asiasta kuin esimerkiksi hammaslangan käyttö. Toki ei siinäkään olisi mitään vikaa. Ei tule aliarvioida pienten tapojen voimaa etenkin kun niitä toistaa päivittäin. Vuodessa siitä tulee jo satoja toistoja.

Vaikka sinusta tuntuisi tehottomalta opetella vain yksi uusi tapa, kasvatat onnistumisprosenttiasi keskittymällä yhteen kerrallaan. Lisäksi yhden uuden tavan opettelu kuukaudessa tarkoittaa kuitenkin jo kahtatoista uutta tapaa vuodessa.

Tavoista on lisäksi se suuri hyöty, että teet ne automaattisesti sen enempää ajattelematta. Kun saat uudesta toimesta muodostettua tavan, säästät tahdonvoimaasi ja päätöksentekoresurssejasi muihin asioihin.


Mitä uusia tapoja haluat vuodelle 2018?


Mieti nyt uudenvuodenlupaustasi tai vuodelle 2018 valitsemaasi teemaa.

Mitkä tavat veisivät sinua kohti tavoitettasi?
Mieti vähintään kaksitoista päivittäistä tapaa ja listaa ne paperille.

Kun olet saanut vähintään kaksitoista tapaa listattua, valitse niistä yksi, jolla aloitat. Mutta muista, että kyse on päivittäisistä tavoista. Valitse sellaisia asioita, joita oikeasti voit tehdä päivittäin.

Lisäksi tavan on hyvä olla sellainen, joka sinun on helppo todeta tehdyksi, esimerkiksi:

 • juon aamulla herättyäni ensimmäiseksi ison lasin vettä
 • kirjoitan aamusivut
 • käytän hammaslankaa
 • otan päivittäin vitamiinivalmisteen
 • kirjoitan kiitollisuuspäiväkirjaan yhden kiitollisuudenaiheen
 • luen 15 min kirjaa
 • suunnittelen seuraavan päivän ennen nukkumaanmenoa
 • järjestän ja siivoan kotia 10 minuuttia

Jos sinulla on vaikeuksia valita, millä haluat aloittaa, aloita helpoimmalla. Helpoin voi olla sellainen tapa, jonka tekemiseen menee alle minuutti. Kun muutos rutiineihisi on pieni, onnistut helpommin ja sitä kautta saat motivaatiota jatkaa eteenpäin.

Tai sitten valitset tavan, jolla on saman tien suuri vaikutus arkeesi ja saat sillä siten nopeasti tuloksia aikaan ja sitä kautta motivaatiota jatkaa eteenpäin.

Riippumatta siitä minkä tavan valitset, paras on, kun saat sen linkitettyä johonkin nykyiseen tapaasi.


Ensimmäiset 4 viikkoa


Kun olet valinnut ensimmäisen uuden tapasi, seuraa sen toteutumista neljä viikkoa. Tee itsellesi seurantataulukko tai laita ruksi kalenteriin ja sijoita seurantavälineesi johonkin sellaiseen paikkaan, josta varmasti näet sen joka päivä.

Laita myös vaikka puhelimeesi muistutus asiasta, jos pelkäät, että muuten unohdat uuden tapasi. Ihan sama miten, mutta jollain tavalla varmista, että muistat uuden tapasi varmasti päivittäin.

Seuraavat 4 viikkoa


Kun neljä viikkoa on kulunut, valitse seuraava uusi tapa, joka vie sinua kohti tavoitettasi.

Voi olla, että paras vaihtoehto seuraavaksi tavaksi löytyy aiemmin tekemältäsi listalta, tai sitten voi olla, että idea ilmaantuu alkuperäisen listasi ulkopuolelta.

Seuraa jälleen uuden tapasi toteumista ja jatka myös edellisen tavan seurantaa, jos se ei mielestäsi ole vielä vakiintunut osaksi arkirytmiäsi.

8 viikon jälkeen


Neljän viikon jälkeen otat taas käyttöön uuden tavan ja sille seurannan. Kun jatkat tällä rytmillä, olet vuoden loppuun mennessä oppinut ja vakiinnuttanut kaksitoista uutta tapaa elämääsi.


Keskittymällä yhteen kerrallaan saat 12 onnistumista


Keskittymällä yhteen tapaan kerrallaan, opit kaksitoista uutta tapaa vuodessa.

Jos taasen yrität nyt heti ottaa kaksitoista uutta tapaa käyttöön, todennäköisesti jotkut niistä tippuvat pian pois, tai sitten lannistut jo heti alkuun ja jätät leikin kokonaan kesken.

Pikaohje 12 uuden tavan oppimiseen


 1. Valitse vuoden teema.
 2. Mieti kaksitoista tapaa, jotka toteuttavat teemaa ja vievät sinua kohti tavoitettasi.
 3. Valitse tavoista yksi, jonka toteutumista seuraat neljä viikkoa.
 4. Kun neljä viikkoa on kulunut, valitse seuraava tapa, jonka toteutumista seuraat neljä viikkoa. Tarvittaessa pidä yllä aiemmankin tavan seurantaa, jos et ole vielä täysin varma sen vakiintumisesta osaksi elämääsi. 
 5. Toista edellistä eli neljättä kohtaa kunnes olet oppinut kaksitoista uutta tapaa.

Millä uudella tavalla aloitat tämän vuoden?Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti