30. tammikuuta 2018

6 syytä suunnitella päivä etukäteen

Mitä enemmän päivässäsi on aikataulutettua ohjelmaa ja asioita, jotka sinun on aivan pakko ehtiä hoitamaan, sitä enemmän etukäteen suunnittelusta on hyötyä.


1. Olet realistisempi ajankäytössäsi

Etukäteissuunnittelulla ehkäiset tehokkaasti katteettomat lupaukset, kiireen ja stressin.

Kun suunnittelet päiväsi etukäteen ja varaat asioille riittävästi aikaa, huomaat todelliset aikaresurssisi. Työsi esimerkiksi ei vie pelkästään työajan verran aikaa vaan myös työmatkat on huomioitava, jollet työskentele kotoa käsin.

Käytettävissäsi oleva aika konkretisoituu, kun näet paperilla valveillaoloaikasi ja miten paljon mitkäkin asiat vievät aikaa. Tällöin osaat realistisemmin suunnitella, mitä kaikkea ehdit päivän aikana, etkä siten lupaile liikoja itsellesi taikka muille.


2. Saat ainakin tärkeimmän tehtyä

Käytössä olevan ajan rajallisuuden konkretisoituminen auttaa myös priorisoimaan, jotta oikeasti tärkeät asiat tulevat varmasti hoidettua.

Hyvä sääntö noudatettavaksi on, että päivä tulee aloittaa tärkeimmällä tehtävällä. Kun aloitat päiväsi ykkösprioriteetillasi, saat ainakin sen tehtyä tai vähintään edistettyä sitä, jos et loppuun saakka pääse.

Voit joka ilta mennä tyytyväisenä nukkumaan, kun tiedät, että ainakin tärkein asia on mennyt eteenpäin.

3. Et missaa asioita

Kun suunnittelet ja ennakoit, missaat pienemmällä todennäköisyydellä tärkeitä päivämääriä, määräaikoja ja etukäteen sovittuja juttuja.

Lisäksi vältyt jo alun perin päällekkäisyyksiltä, kun kirjoitat kaikki sovitut jutut muistiin yhteen ja samaan paikkaan. Tähän sopii mainiosti sähköinen kalenteri, sillä siihen muutosten tekeminen on helppoa ja tiedot ovat aina saatavilla vaikka puhelimesta.

4. Saat aikaa myös itsellesi ja omalle hyvinvoinnillesi

Kun suunnittelet päivääsi, korkealla tärkeysjärjestyksessä tulisi olla sinä itse ja oma hyvinvointisi.

Oma päiväsuunnitelmani alkaa ulkopuolisten sitoumusten huomioinnilla, mikä minun tapauksessani tarkoittaa pääasiassa palkkatyötä. Sinne mennään, jollei ole esimiehellä tai terveydenhuoltoalan ammattilaisella hyväksytettyä syytä olla poissa.

Palkkatyön jälkeen heti toisena merkitsen suunnitelmaani nukkumaanmenoaikani, illan vapaa-ajan ja kuntosalitreenin. Näiden kiinteiden palikoiden ympärille rakennan sitten päiväni.

Kuinka korkealla sinulla on uni, liikunta ja vapaa-aika tärkeysjärjestyksessäsi?


5. Huomaat, mitä lykkäät toistuvasti

Paperille kirjattu suunnitelma paljastaa häpeilemättä elämäsi ongelmakohdat, sillä päivän päätteeksi huomaat, mitä asioita välttelet tai lykkäät.

Osa tekemättä jääneistä asioista on sellaisia, että niitä ei voi lykätä. Treeni esimerkiksi on sellainen asia, jota ei voi siirtää kuin korkeintaan päivällä tai kahdella. Sen jälkeen siitä tulee välistä jäänyt asia, sillä lopulta on vain uuden treenin aika. Aivan kuten yöuniakaan ei voi nukkua takautuvasti.

Jos taasen kyse on jostain kertaluonteisesta tehtävästä, sitä voit teoriassa lykätä loputtomiin, jollei siinä ole ulkopuolista määräaikaa.

Huomaat kyllä, jos jatkuvasti siirrät samaa tehtävää päivästä toiseen. Jatkuvan lykkäämisen sijaan sinun kuitenkin kannattaa ennemmin arvioida uudelleen tehtävän tärkeys. Joko toteat, ettei tehtävä ole edes tekemisen arvoinen ja deletoit sen tehtävälistaltasi lopullisesti, tai sitten otat itseäsi niskasta kiinni, nostat tehtävän prioriteettilistan kärkeen ja vain hoidat sen.

6. Luot omaa elämääsi

Päivien etukäteen suunnittelusta on sekin suuri hyöty, että sen avulla viet elämääsi aktiivisesti haluamaasi suuntaan.

Haluatko olla paremmassa kunnossa? Suunnittele päiviisi liikuntaa ja säännölliset ruokailut.

Haluatko olla virkeämpi? Varaa riittävästi aikaa yöunille ja panosta unihygieniaan.

Haluatko paremman parisuhteen? Varaa enemmän läsnäolevaa aikaa yhdessä puolisosi kanssa.

Mitä sinä haluat elämääsi?
Suunnittele se - ja sitten toteutat.



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti