16. tammikuuta 2018

Aamusivuilla luovuutta ja selkeyttä elämään

Mitä tapoja sinulle on muodostunut elämäsi aikana, joista et halua luopua mistään hinnasta? Tapoja, jotka jopa saattavat viedä suhteellisen paljon aikaa, mutta koet, että hyöty on niin suuri, että olet valmis tekemään tarvittavan aikauhrauksen päivittäin. Tapoja, jotka auttavat sinua arjessa.

Minulle tällainen tapa on aamusivut. Se on toinen Julia Cameronin Tie luovuuteen -kirjan perustyökaluista, jonka tekemistä en vain ole lopettanut kerran vauhtiin päästyäni.

Aamusivujen ideana on kirjoittaa käsin kolme sivua tajunnanvirtaa aamulla heti herättyäsi.


Miten aamusivut toteutuvat käytännössä elämässäni

Sängystä noustuani käyn vessassa ja peseydyn. Sitten otan seesamöljyä suuhuni öljypurskuttelua varten ja menen sohvalle kirjoittamaan aamusivut.

Käsin kirjoittaen

Idea ja tarkoitus on kirjoittaa käsin. Joten vaikka kokisit, että käsialasi on huonoa tai että kätesi väsyy, kirjoita silti käsin. Kätesi kyllä tottuu ja myös käsialasi voi parantua harjoituksen myötä, tai sitten ei. Sillä ei ole väliä. Pääasia vain on, että kirjoitat. Sillä ei ole merkitystä, saatko tekstistä myöhemmin selvää vai et.

3 sivua

Suosin viivoitettua A4-kokoista vihkoa kierresidonnalla ja 0.5 lyijytäytekynää 2H-lyijyllä. Mutta huomaa, että kumittaa ei saa, vaikka tulisikin virheitä. Suunta on koko ajan eteenpäin - aivan kuten elämässäkin, jossa ei ole uusintaottoja.

Nostan jalat sohvalle ja otan tyynyn syliin kirjoitusalustaksi. Koska teen öljypurskuttelun samalla, on vihko saatava riittävän ylös, jotta saan pidettyä pääni pystyasennossa.

Kirjoitan ja purskuttelen. Aikaa kolmen sivun kirjoittamiseen kuluu 15-30 minuuttia riippuen keskittymisestäni.


Tajunnan virtaa

Aamusivuissa ideana on kirjoittaa kaikki, mikä mielessä liikkuu. Pyrin kuitenkin keskittymään sen verran, että mielessä liikkuisi muutakin kuin vain havaintoja ympäristöstä. 

Toki joskus on vaikeita aamuja ja etenkin kesällä, kun istun parvekkeella kirjoittamassa, saattaa alkuosa tekstistä olla vain havaintoja lintujen laulusta, lentokoneista ja pilvistä. Mutta ei siinä ole mitään väärää. Ideanahan on, että kirjoittaa, mitä ajattelee.

Apua päätöksentekoon ja valintoihin

Ympäristön havainnoinnin sijaan ajatukseni kuitenkin pyörivät useimmiten edellisen tai tulevan päivän tapahtumissa; päätöksissä tai valinnoissa, joiden tekemistä olen lykännyt ja murheissa, ongelmissa ja elämän eteen heittämissä kysymyksissä.

Aamusivuilla ikään kuin keskustelen itseni kanssa ja kerron, mitä mieltä olen mistäkin juuri sillä hetkellä. Kun kirjoitan omia ajatuksiani, saan selkeytettyä niitä. Yleensä myös juuri nukutut yöunet ovat tuoneet mukavasti etäisyyttä edellispäivän tapahtumiin ja siten kirkastaneet niihin liittyviä ajatuksia.

Suurin hyöty aamusivuista onkin, että saan ajatukseni selkeytettyä, minkä seurauksena saan uusia ideoita, ratkaisuja olemassa oleviin ongelmiin ja tehtyä päätöksiä. Koen nämä niin suuriksi hyödyiksi, etten ole halunnut luopua aamusivuista, vaikka niiden kirjoittaminen vaatiikin aamulla oman aikansa ja paikkansa.


Oivalluksia parempaan elämään

Joskus olen aamuisin niin väsynyt ja nukuksissa, että aamusivujen kirjoittaminen tuottaa tuskaa. Silloin voikin ainoa ajatus paperilla olla, että väsyttää ja miksi teen tätä. Mutta siitä seuraava ajatus voikin sitten johtaa jo oivallukseen, miten saisin järjestettyä, etten olisi niin väsynyt. Pitäisikö mennä aiemmin nukkumaan? Miten muuttaisin iltatoimiani, -rutiiniani tai aikatauluani, että en olisi niin väsynyt?

Jos siis kärsin jostain aamulla, yleensä löydän kirjoittamalla ratkaisun tuon olotilan ehkäisyyn tulevaisuudessa. Ei se toki sitä hetkeä pelasta, mutta ainakin tulevaisuus on potentiaalisesti parempi.

Monesti myös mietin tavoitteitani: mitä haluaisin muuttaa elämässäni ja mitä minun tulisi tehdä sen toteuttamiseksi. Mielestäni aamusivut ovat loistava työkalu ideoiden pyörittelyyn ja muutosten suunnitteluun. Toki lopullisen suunnittelun teen yleensä muualla, mutta moni hyvä idea on saanut alkunsa aamusivuilla, kun olen uskaltanut kirjoittaa ajatuksiani ilman sensuuria.

Muistutuksia asioista

Aamusivua kirjoittaessa saattaa myös muistua mieleen asioita, joita minun pitäisi tehdä, mutta jotka eivät vielä lue missään muistissa, ja siksi olen unohtanut ne. Mutta nyt kun kirjoitan ne, niistä jää parempi muistijälki ja voin vielä aamusivujen kirjoittamisen jälkeen kirjoittaa ne muistiin oikeaan paikkaan.

Alkuvaikeuksien kautta päivittäiseksi tavaksi

Muistan, kun yritin aloittaa harjoitusta. En päässyt sen ideaan heti kiinni ja aamusivut jäivät kirjoittamatta. Käteni ei ollut tottunut käsin kirjoittamiseen, joten käsialani oli huonoa ja kirjoittaminen tuskallisen hidasta. Kolmen sivun kirjoittaminen käsin vei mielestäni kohtuuttoman paljon aikaa aamutuimaan, kun olisi ollut muutakin tekemistä.

Varmasti osansa alkukangerteluun oli myös sillä, että kun reilu viisi vuotta sitten yritin ensimmäisen kerran, elämäni oli aivan järkyttävässä myllerryksessä ja kaaoksessa. Jälkiviisaana on helppo todeta, ettei ole mikään ihme, etten saanut silloin uutta tapaa vakiinnutettua elämääni, kun silloin meni lopulta kaikki uusiksi.

Onneksi idea aamusivuista jäi muhimaan ja kokeilin niiden kirjoittamista uudestaan löytäessäni itseni jälleen yhdestä elämäni käännekohdasta.

Nykyisen kirjoitusputken ensimmäiset aamusivut kirjoitin 21. tammikuuta 2015, joten olen kirjoittanut niitä jo kolmen vuoden ajan. Toki taukoja on ollut, mutta kyse on korkeintaan muutamista päivistä.

Jos olen silloin tällöin poissa kotoa yön tai kaksi, jäävät aamusivut yleensä kirjoittamatta, sillä ne ovat osa kotiarkeani. Toki jos poissaolot kotoa lisääntyisivät ja siten tulisivat osaksi arkeani, aamusivut todennäköisesti matkustaisivat mukanani, kuten vuonna 2015, kun poissaoloja oli enemmän.


Kaipaatko lisää luovuutta ja selkeyttä elämääsi?

Koska minulle aamusivuista on valtava hyöty, en voi muuta kuin lämpimästi suositella kokeilemaan niitä.

Julia Cameronin kirja Tie luovuuteen on myös ehdottomasti lukemisen arvoinen, jos kaipaat lisää luovuutta elämääsi. Tai lue kirjasta ainakin aamusivuja koskeva osuus, joka löytyy ihan kirjan alusta ennen 12 viikon harjoitusohjelmaa luovuuden lisäämiseksi, jos et vielä vakuuttunut aamusivujen hyödyistä tai kaipaat vielä tarkempaa ohjeistusta.

Miten on, kokeiletko aamusivuja?
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti