6. helmikuuta 2018

5 hyötyä pidemmän aikavälin suunnittelusta

Päiväsuunnitelma on hyvä työkalu elämän hallintaan arjessa, mutta se ei toimi, jollei asioita tarkastella ja suunnitella säännöllisesti myös pidemmällä aikavälillä.


1. Vältyt ikäviltä seuraamuksilta

Kun ennakoit ulkopuolisten tahojen asettamia määräaikoja kuten laskujen eräpäiviä, vältyt myöhästymisiltä ja niistä aiheutuvilta haitallisilta seuraamuksilta.

2. Annat itsellesi mahdollisuuden onnistua

Etukäteissuunnittelun avulla saat huomioitua myös positiiviset määräajat. Niiden ohittamisesta ei tule ikäviä seuraamuksia, mutta niiden noudattamisesta voi seurata jotain todella hyvää.

Ehkä saat ylennyksen tai pääset työhaastatteluun unelmiesi työpaikkaan. Ehkä pääset hakemallesi kurssille tai sinut valitaan opiskelemaan tutkintoa, josta olet haaveillut pitkään.

Mutta jotta näin voi käydä, sinun on annettava itsellesi mahdollisuus onnistua ja toimittava määräaikaan mennessä.


3. Muistat muiden tärkeät päivät

On päiviä, joiden muistamisella voit suuresti ilahduttaa läheisiäsi:
  • syntymäpäivät
  • merkkipäivät
  • vuosipäivät
  • nimipäivät
  • muut tärkeät päivät kuten ystävänpäivä
Joissain tapauksissa unohtaminen aiheuttaa jopa mielipahaa ja pettymystä läheisillesi, joten etenkin silloin pienellä vaivalla pääset jo pitkälle.

Kun ennakoit riittävän ajoissa tulevan tärkeän päivän, ehdit hankkia lahjan tai kortin ja vielä lähettääkin sen. Toki tekstiviesti tai viesti sosiaalisessa mediassa toimii myös, mutta mielestäni ne eivät tunnu yhtä arvokkailta kuin muut perinteisemmät muistamiskeinot kuten vaikka puhelu.

4. Muistat omat tärkeät päivät

Ennakoinnilla voit ilahduttaa myös itseäsi. Kun olet ajan tasalla, muistat huomioida muun muassa ennakkoon hankittujen lippujen ja lahjakorttien voimassaoloajat.
Minulla jäi kerran joululahjaksi saatu elokuvalippu käyttämättä ja myönnän, että huolimattomuuteni harmitti minua suunnattomasti. Olin tyystin unohtanut lipun olemassaolon ja kun näin sen lompakossani, oli sen voimassaoloaika jo umpeutunut.

Minulta on myös jäänyt näyttelyitä näkemättä ja tapahtumia kokematta, puhumattakaan maailmantähtien tai vaikka vain suomalaisartistien keikoista. Sellaisia kerran elämässä kokemuksia, jotka olisivat rikastuttaneet elämää ja varmasti olleet kokemisen arvoisia.


5. Luot aktiivisesti elämääsi haluamaasi suuntaan

Katsomalla säännöllisin väliajoin hieman pidemmälle tulevaisuuteen saat lisäksi suunniteltua pidemmän aikavälin tavoitteita ja toimia niiden saavuttamiseksi. Kun tiedät, mitä haluat saavuttaa ja mihin mennessä, on tärkeää, että seuraat tavoitteesi toteutumista ja suunnittelet uusia askeleita sitä mukaa kun asia etenee.

Ehkä olet osallistumassa johonkin koulutukseen ja sinun on sitä varten opiskeltava jotain ennakkoon. Tai olet osallistumassa seminaariin ja haluat valmistautua siihen lukemalla puhujan kirjan tai miettimällä omia tavoitteitasi aiheen ympärillä.

Ehkä olet lähdössä reissuun ja haluat sitä ennen oppia kohdemaan kielen alkeet. Tai sinun on hankittava joitain vaatteita, varusteita tai rokotuksia, tai sinun on kohennettava kuntoasi jotain matkalla olevaa haastetta varten.

Tai ehkä sinun on aloitettava säästämällä rahaa seminaaria tai matkaa varten. Tehtävä suunnitelma kuinka paljon rahaa tarvitset, mihin mennessä ja miten aiot saada tuon summan kasaan.

Minkä unelman sinä haluaisit toteuttaa?

Nyt on hyvä aika aloittaa suunnittelu ja toiminta sen toteuttamiseksi.
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti