21. elokuuta 2013

Kuka on sinun rakkaasi?

Viimeksi kirjoitin ihmisten siivouksesta. Tarkoituksena oli selvittää kenen kanssa vietät eniten aikaasi ja siten keskittää aika sellaisiin henkilöihin, jotka tuovat jotain hyvää elämääsi sen sijaan että veisivät jotain pois tai toisivat jotain huonoa.

Kun olet selvittänyt, ketkä ovat tällä hetkellä sinun elämäsi tärkeimmät henkilöt, sinun on priorisoitava heidät ajankäytössäsi.

Annatko aikaa elämäsi tärkeimmille ihmisille? Läsnäolevaa aikaa? Sellaista aikaa, että olet oikeasti läsnä, etkä yritä tehdä miljoonaa asiaa yhtä aikaa. Tai voit tehdä samalla jotain muuta, mutta tehkää se sitten yhdessä, esimerkiksi ruoanlaitto lasten kanssa.

Lapset


Pienten lasten vanhempien kuulee valitettavan usein valittelevan sitä, etteivät ehdi näkemään lastensa kasvavan. On niin paljon pyykkiä pestävänä, siivottavaa, ruoanlaittoa... ettei ehdi olemaan läsnä lapsilleen.

Tässä on mielestäni pienen pysähdyksen ja pohdinnan paikka.

Kyllä, on tärkeää, että lapsilla on ruokaa.

On tärkeää, että lapsilla on kuivat vaatteet päällä - sitä tarviiko niiden aina välttämättä olla puhtaat, voi jokainen miettiä omalla tahollaan.

On tärkeää, että kodissa siivotaan välillä, mutta ei välttämättä tarvitse joka päivä, eikä edes joka viikko.

Vielä tärkeämpää kuitenkin on, että lapsi tuntee itsensä rakastetuksi ja huomioiduksi. Muistan lukeneeni jostain, että ilman rakkautta pieni vauva kuolee. Kirjaimellisesti.

Me ihmiset tarvitsemme rakkautta. Ilman sitä emme voi elää.

Jos sinua on siunattu jälkikasvulla, ole heille läsnä päivittäin. He tarvitsevat sitä ja he ovat myös sen ansainneet. Jokainen lapsi on ansainnut tulla kuulluksi, huomioiduksi ja rakastetuksi.

Puoliso


Kun sinulla on puoliso rinnallasi, älä missään nimessä ota häntä itsestään selvyytenä. Älä missään nimessä oleta, että tunnet hänet. Ei vaikka teillä olisi jo takana yhteisiä vuosikymmeniä.

Aivan kuten lapsetkin, jokainen aikuinen on ansainnut tulla kuulluksi, huomioiduksi ja rakastetuksi päivittäin.

Kysy mitä kuuluu. Osoita hellyyttä ja kerro kiintymyksestäsi.

Mutta mikä tärkeintä, aivan kuten lastenkin kohdalla, on olla läsnä. Oikeasti läsnä. Kuuntele oikeasti.

Lopeta murehtiminen ja ole läsnä


Tärkeintä on lopettaa voivotteleminen ja toimia. Älä valita, että yhteistä aikaa on vähän. Tee siitä vähästä parasta mahdollista. Vietä paras mahdollinen laatuviisiminuuttinen, jos sinulle ja puolisollesi ei enempää yhteistä, kahdenkeskistä aikaa suoda päivittäin. Ja veikkaan, että monilla kyllä on mahdollisuus enempäänkin kuin viiteen minuuttiin.

Harjoittele läsnäoloa ja toiselle läsnä olemista. Harjoitus tekee mestarin, niin tässä, kuin missä tahansa muussakin asiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti