2. syyskuuta 2013

Fyysisen hyvinvoinnin avaimet

Mikä on riittävän hyvä taso fyysisessä hyvinvoinnissasi?
Entä mitä kaikkea tämän tason ylläpitäminen päivittäin vaatii?

On hyvä myös miettiä mitä vaaditaan minimitason ylläpitämiseen, ja mitä kaikkea ihannetason saavuttaminen vaatii.Uni


Ihanneyöunien jälkeen herään aamulla virkeänä ja levänneenä. Joskus tähän riittää seitsemän tuntia, mutta välillä se vaatii yhdeksänkin tunnin unia.

Riittävän hyvä on noin 7,5 tunnin yöunet. Selitys 7,5 tunnin yöuniin kahdeksan sijasta löytyy unisykleistä.

Minimimäärä unta olisi minulle ehdottomasti kuusi tuntia yössä. Sitä vähemmillä unilla toimintakykyni ja kärsivällisyyteni kärsii pahasti seuraavana päivänä. Kuuden tunnin unilla en kuitenkaan pärjää pidemmän päälle, vaan ennen pitkää minun on palattava riittävän hyvään tasoon pysyäkseni toimintakykyisenä.

Älä tingi unesta. Riittävä uni on terveytesi peruspilareita. Muista ettei määrä tässäkään asiassa korvaa laatua. Lue lisää Unihygienian aakkosista ja miten saat helpotettua nukahtamista nukkumaanmenorituaalilla.

Liikunta

 
Kun puhutaan liikuntamääristä, painotan pysyvyyttä. Mikä on sellainen määrä liikuntaa viikossa, jota pystyt ylläpitämään pidemmällä aikavälillä?

14 kertaa viikossa tuskin. Seitsemääkin epäilen, kuten myös viittä.
Jos puhut 3-4 kerrasta, alan uskoa, että voisit sen ylläpitää. Se ei tarkoita sitä, ettet voisi liikkua viitenä tai kuutena päivänä viikossa, mutta rehellisesti ajateltuna - voisitko ylläpitää sellaisia määriä aina?

Nyt puhutaan siis liikunnasta, jossa syke nousee, hengitys kiihtyy ja hiki virtaa. Hyötyliikuntaan kannustan joka päivä, aina kun mahdollista: kävelyä, portaiden käyttämistä hissin sijasta, arkiaskareita, pyöräilyä... Mutta mikä on se realistinen määrä hikiliikuntaa, mitä voit harrastaa viikossa?

Jos tavoitteenasi on kunnon kohotus, muista, että sinun tulee tehdä enemmän tai tehokkaaammin kuin olet tähän mennessä tehnyt. Jos tavoitteenasi on saavutetun tason ylläpito, sama määrä ja intensiteetti riittää kuin tähänkin asti. Mutta siinä tapauksessa - muista olla odottamatta mitään uusia tuloksia.

Ravinto


Ravinnossa ja ruokavaliossa asiaa voi ajatella esimerkiksi 80/20 tai 90/10 -säännön kautta.

Suvaitsevammassa versiossa 80 prosenttia ruokavaliosta on terveellisesti koostettuja aterioita ja 20 prosenttia vähemmän terveellisiä vaihtoehtoja tai väliin jätettyjä aterioita. Tiukemmalla linjalla 90 prosenttia aterioista on hyvin koostettuja ja 10 prosenttia vähän mitä sattuu tai ei mitään.

Mikä olisi sinulle riittävän hyvä taso? 100 prosenttisen terveellisyyden ja "oikeaoppisuuden" noudattaminen on mielestäni liian ankaraa. Ainakin, jos se perustuu kieltäytymiseen pohjautuvalle tiukalle ruokavaliolle.

Mikä olisi sellainen ruokavalio, jota voisit noudattaa loppuelämäsi?
Mikä olisi sen noudattamisessa riittävän hyvä taso, että saavuttaisit tavoitteesi tällä saralla riippumatta siitä onko tavoitteesi painon ylläpitäminen, nostaminen tai pudottaminen?

Muita mittareita


Fyysisen hyvinvoinnin avaimia ovat myös muun muassa seuraavat asiat:

- veden juonti
- rentoutuminen ja lepo
- ulkoilu
- nukkumisolosuhteet
- kotiolosuhteet
- työolosuhteet
- terveys
- kosketus

Sinun ihannepäiväsi


Millainen olisi sinun ihannepäiväsi fyysisen hyvinvoinnin kannalta?

Entä millaisella päivällä ylläpidät riittävän hyvää tasoa?


Tämä artikkeli on editoitu ja päivitetty 29.9.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti