24. huhtikuuta 2015

Mitä tehdä kun vaate haisee hieltä

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että lempipaitasi on alkanut haista hieltä eikä haju ole lähtenyt pois normaalissa pesussa?
Tai olet ostanut käytettynä ihanan paidan, mutta käytössä oletkin huomannut, että se haisee hieltä?

Onneksi on olemassa vanha luottoystävä nimeltään etikka - tässä tapauksessa väkiviinaetikka.

Etikalla pääsee eroon hienhajusta - ja muistakin pahoista hajuista


Jotkut varoittelevat, että kangas saattaa kärsiä etikkavedessä liottelusta, mutta minä vain kysyn, että mitä sitten? Jos vaate haisee pahalta, se on jo minun näkökulmastani pilalla. Olen sen verran tuoksuherkkä, että jos vaate tuoksuu ylipäätään miltään, en käytä sitä kovin mielelläni. Mutta jos se tuoksuu hieltä, mikä on mielestäni pahimpia hajuja mitä on, en pysty sitä lainkaan käyttämään.

Oletko siis valmis ottamaan riskin, että paita menee pilalle, kun yrität tehdä siitä jälleen käyttökelpoisen?
Vai lopetatko vain paidan käyttämisen pahan hajun takia?

Minun ei ainakaan tarvitse arpoa, kumpaan vaihtoehtoon päädyn. Mikä tahansa mikä haisee, löytää pian tiensä etikkakylpyyn tässä taloudessa. (Tulipahan nyt tuon sanottuani mieleeni mielikuva miehestä kylpyammeessa etikkakylvyssä… Valitettavasti kuvaa ei ole tarjota - ainakaan vielä ;-)

Miten pelastaa hieltä haiseva vaate


Tarkkoja määriä en osaa sanoa, koska itse en tässä asiassa mittojen mukaan toimi, mutta jos sinulla on ämpärillinen haisevaa pyykkiä, niin loraus (noin 1 dl) väkiviinaetikkaa pohjalle ja kädenlämpöistä vettä päälle. Anna liota niin kauan kun sielu sietää tai aikaa riittää.

Mutta toki, varovaisuusperiaatteen mukaisesti jos mennään, niin ekalla kerralla 10-30 minuuttia on varmasti aivan riittävä. Sitten vaatteet normaaliin pesuun pyykinpesukoneeseen.

Jos tuo liotusaika ei riittänyt pahojen hajujen poistamiseksi, laitat uudestaan likoamaan ennen seuraavaa pyykinpesukertaa.

Pahanhajuisia siivousrättejä ja pyyhkeitä liotan itse nykyään yön yli. Laitan ne illalla likoamaan ja pesen aamulla. Tai jos pesen pyykkiä illalla, niin laitan aamulla likoamaan.

Paitojen kohdalla teen välillä niin, että laitan vain kainalokohdan likoamaan, jos paita on muuten ok.

Yhtään paitaa ei ole etikan takia mennyt pilalle


Olen käyttänyt etikkaa pahojen hajujen poistamiseen varmaan jo parisen vuotta. Tarkkaa ajankohtaa milloin aloitin etikan käyttämisen en valitettavasti muista. Toivon vain, että olisin löytänyt tämän vinkin jo aiemmin, jottei olisi tarvinnut aikoinaan niin monia liikuntavaatteita hävittää vain pelkästään hienhajun takia.

Toiset peittävät pahat hajut voimakkaan tuoksuisilla huuhteluaineilla, mutta kun minä en sellaisia pysty käyttämään, niin olen todennut etikan toimivaksi tavaksi tehdä vaatteista taasen hajuttomia ja siten käyttökelpoisia.

Paidoista tulee kestopaitoja


Ainoa ongelma, jos sitä ongelmaksi haluaa sanoa, on se, että paitojen elinikä on huomattavan pitkä. Nyt kun yhtäkään paitaa ei tarvitse hajun takia hävittää, niin harvemmin on enää syytä lähteä vaatekaupoille. Onko se hyvä vain huono, se on sinun päätettävissäsi.

Toisaalta onhan se ihanaa, ettei siitä lempipaidasta tarvitse hajun takia luopua. Ja onneksi on olemassa kierrätyskeskukset, joihin voi viedä vanhat vaatteensa kiertoon, kun oikeasti alkaa kaivata jotain uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti