21. huhtikuuta 2015

Miten päästä eroon kiireestä ja mielen kaaoksesta

Luin hiljattain Innostumon blogista priorisoinnista ja järkytyin. Tekstissä tekemättömiä asioita kuvattiin palloina, jotka heitetään ilmaan ja sitten priorisoidaan, että mikä pallo otetaan kiinni, mikä heitetään takaisin ilmaan ja minkä annetaan tippua. Siis mitä v*tt*a? Oikeasti? Nyt heti kaikki pallot alas sieltä ilmasta ja jotain järkeä peliin.

Hallitsematon pallopeli eli oman elämän kaaos


Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa kaikki elämäsi tärkeät asiat ovat palloja. Palloja todennäköisesti on niin paljon, etteivät ne kaikki edes mahdu kerralla syliisi. Pallojen koko kuvastaa asian tärkeyttä. Iso pallo on erittäin tärkeä asia ja mitä pienempi sitä vähemmän tärkeä. Omassa elämässäni isoimmat pallot olisivat oma fyysinen terveys, henkinen terveys ja parisuhteeni.

Nyt kuvittele, että heität kaikki nämä elämäsi tärkeät asiat palloina ilmaan. Kyllä. Yritä edes. Kun saat isoimmat ilmaan, voit yrittää ehtiä heittää kaikki pienemmät perässä.

Todennäköisesti tilanne näyttäisi siltä, että menet pitkin maita ja mantuja ja heität aina sen pallon ilmaan johon satut juuri sillä hetkellä törmäämään, riippumatta siitä onko pallo pieni vai iso, tärkeä vai ei. Välillä ehdit huomaamaan tippumassa olevan pallon, saat sen lennosta kiinni ja heitettyä takaisin ilmaan. Tai ehkä ehdit vain jalalla potkaista sitä johonkin suuntaan. Pääasia on, ettei se vain tipu maahan. Kuulostaako tutulta?

Minusta se kuulostaa erittäin stressaantuneelta ihmiseltä, joka reagoi vain tulipaloihin. Ihmiseltä, jolla on niin kiire, ettei hän ehdi lainkaan pysähtyä ja havaita, että mitä on tekemässä. Mikä olikaan tärkeätä elämässäni? Mihin suuntaan halusinkaan mennä?

Tällä ihmisellä on niin kiire, ettei hän ehdi mennä mihinkään. Hän vain yrittää selvitä arjesta pääsemättä loppujen lopuksi yhtään mihinkään. Minulla ainakin tulee jo pelkästä tästä mielikuvasta ahdistunut ja stressaantunut tunne. Kyse on kuitenkin vain pelkästä mielikuvasta, mutta se mikä on totta mielellesi on myös totta kehollesi.

Miten pitää pallot eli oma elämä järjestyksessä? 


Se, miten ajattelet asioista, vaikuttaa suunnattomasti siihen miltä asia sinusta tuntuu. Mielikuva siitä, että elämäsi tärkeät asiat ovat palloja, joita sinun tulee jonglöörata on aivan liian vaativa kenelle tahansa.

Jos haluat ajatella asioita palloina, kerää pallosi mieluummin isoon koriin. Palloja voi olla eri kokoisia ja eri värisiä, eikä niitä herran jestas sentään kaikkia ilmaan kannata kerralla heittää. Jotkut pallot voi varmasti viedä kellariinkin muutamaksi vuodeksi, ja ottaa ne taas sitten esiin kun on niiden oikea aika.

Ota korista kerrallaan aina vain sillä hetkellä tärkein pallo. Pidä kädessäsi vain yhtä palloa kerrallaan. Yhden pallon kädessä pitäminen onnistuu todennäköisesti keneltä tahansa. Jos pallo tuntuu liian isolta tai painavalta niin ettet hallitse sitä, kuvittele se pienemmäksi ja kevyemmäksi tai pyydä kaveria, tai vaikka useampaa, auttamaan sinua pallon pitämisessä. Muista, että kyse on yksinkertaisesti siitä, miten sinä asiasta ajattelet.

Priorisoinnissa ideana on selvittää, mikä on tällä hetkellä tärkein asia. Priorisointi on tärkeysjärjestykseen laittamista. Priorisoinnin lopputuloksena osaat poimia korista juuri sillä hetkellä tärkeimmän pallon ja voit keskittyä vain ja ainoastaan siihen. Teet yhtä asiaa kerrallaan. Olet läsnä siinä hetkessä juuri sille yhdelle pallolle. Muut pallot odottavat kiltisti korissa odottamassa omaa vuoroaan. Eivät ne sieltä mihinkään karkaa.

Kun olet tällä kertaa valmis sen pallon kanssa, laitat sen takaisin koriin ja otat seuraavan pallon. Tai jos asia tuli lopullisesti valmiiksi, voit kuvitella valmiin pallon ilmapalloksi ja joko päästää sen leijailemaan vapaasti pois tai vaikka paukauttaa rikki. Ihan kumpi sopii tilanteeseen ja sinulle paremmin.

Se vasta hauska mielikuva olisikin, jos kaikki elämäsi tärkeät asiat olisivat heliumilla täytettyjä ilmapalloja. Kun heität kaikki ilmaan, niin etpä niitä enää takaisin saa. Kannattaa niistä elämän tärkeimmistä asioista siis pitää visusti kiinni, ja kuvitella ne sellaisiksi palloiksi, jotka pysyvät hallussasi.

Onko sinulla päivitettäviä mielikuvia?


Mielelläni kuulen, jos olet kehittänyt omanlaisen stressaavan mielikuvan, ja tajusit nyt muuttaa sen toiseen muotoon. Tai jos et keksi itse ratkaisua, kommentoi tai laita viestiä, niin laitetaan mielikuva uuteen uskoon.

Kun kerran on olemassa erittäin yksinkertainen ja helppo keino muuttaa omaa suhtautumistaan asioihin, sitä kannattaa hyödyntää. Oma mielesi on paras ystäväsi tai pahin vihollisesi riippuen ihan miten sitä käytät.

Suurkiitos Innostumon Sannalle inspiraatiosta tähän bloggaukseen. Ehkä tästä oli apua sinullekin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti