24. heinäkuuta 2013

Kyläily

Miltä sinusta tuntuu, kun joku tulee kylään? Vaatiiko kyläily valtavaa siivousoperaatiota ennen kuin vieraat kehtaa päästä sisään? Vai ovatko vieraat koska tahansa tervetulleita riippumatta siitä onko edellisestä siivouskerrasta tunti, viikko vai kuukausi?

Miten itse käyttäydyt kun käyt kylässä? Tarkistatko, onko pinnat pyyhitty ja nurkat siivottu? Haittaako sinua, jos tarjolla ei ole muuta kuin kahvia ja teetä, tai vain vettä? Millainen vaatimustaso ja millaiset odotukset sinulla on kun menet kylään? Ovatko ne realistiset ja reilut?

Mitä tulee olla ja tehdä, että vieraat ovat tervetulleita kotiisi? Voisitko madaltaa omaa vaatimustasoasi?

Kylässä päivittäin


Asun kaverin kanssa ja meillä ramppaa kavereita kylässä harva se päivä, melkeinpä päivittäin. Siivoammeko päivittäin? Ei todellakaan. Teemmekö jotain ennen vieraiden tuloa? Useimmiten ei. Tarkistan vain, että minulla on jotain säädyllistä päällä, kuten kaverinikin tekee, mutta muuta emme yleensä tee.

Mutta voin myöntää, ettei se näin helppoa ennen ollut. Ennen minun piti aina siivota ennen vieraiden tuloa. Mutta tykkään kyllä uudesta tyylistä paljon enemmän. Kyläilystä on kaikki stressi poissa, kun en koe, että minun on pakko tehdä jotain ennen vieraiden saapumista.

Oikeita vieraita eli ennestään tuntematon kylässä


Kerran kun kämppiksen kaveri siskoineen ja siskon miehineen oli tulossa kylään, meihin iski vieraskoreus. Sisko miehineen olivat minulle uusia tuttavuuksia, ja siskon mies kämppikselle.

Kämppiksen kaverin puhelun jälkeen minä rupesin oikomaan sohvanpäällystettä ja kämppis siivoili sohvapöytää. Kun huomasin molempien ruvenneen siivoamaan, puhkesin nauramaan, koska minusta tilanne oli niin koominen. Normaalisti emme siivoa, mutta nyt muistutimme pariskuntaa, joka paniikissa siivoaa ennen vieraiden tuloa. Niin turhaa, niin tarpeetonta.

Mutta kyse oli siitä, millaisen kuvan halusimme antaa uudelle tuttavuudelle. Jos joku ennestään tuttu on tulossa kylään, silloin sohvan päällystettä ei oiota.

Ei mitä, vaan miten


Minusta oleellista kyläilyssä on se miten käyttäydytään, eikä se mitä on. Ei haittaa vaikka on sotkuista tai pölyistä ja likaista. Ei haittaa, vaikka ei ole tarjota mitään erikoista. Mutta se haittaa, jos kyläilyn aikana isäntäväki käyttäytyy huonosti tai jättää vieraat huomioimatta.

Mieti miten itse haluat sinua kohdeltavan kun menet kylään. Mieti, miten voisit luoda omille vieraillesi tervetulleen olon. Läsnäolo on minusta avainsanoja. Kun kerran kohdataan, ollaan läsnä. Muuten koko kyläilyssä ei mielestäni ole mitään järkeä. Kun kohdataan, kohdataan oikeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti