24. heinäkuuta 2013

Kuuntele kehoasi

Kehomme on viisas. Todella viisas. Jotta saamme tuon viisauden käyttöömme, meidän on opittava kuuntelemaan kehoamme. Se kyllä kertoo, mitä se tarvitsee.

Kun sinun tekee mieli jotain, esimerkiksi suklaata, niin kysypä keholtasi onko se oikeasti se, mitä se sillä hetkellä tarvitsee ja haluaa.

Kun tulee mieliteko


1. Juo lasi vettä


Voi olla, että sinulla on jano, ja sen takia sinun tekee mieli syödä jotain.

2. Odota 10 minuuttia


Kun olet juonut lasin vettä, odota kymmenen minuuttia. Älä odota kelloa tuijottaen, vaan päätä odottaa kymmenen minuuttia ja lähde tekemään jotain muuta siksi aikaa. Harhauta itsesi mieliteosta. Kun harhautus on onnistunut, et kymmenen minuutin päästä edes muista, että sinun teki äsken mieli jotain.

Harhauta itsesi mieliteosta esimerkiksi lempipuuhillasi. Lue kirjaa, kuuntele musiikkia, tanssi, leiki lapsen tai koiran kanssa, käy kävelyllä, hoida viherkasveja... Tee sitä mistä sinä tykkäät!

3. Kysy itseltäsi, mitä sinä oikeasti haluat


Kun minun alkaa tehdä mieli jotain "kiellettyä herkkua" se on yleensä suklaata. Tällöin totean aina itselleni ettei suklaa tee minua onnelliseksi. Mikä on totta. Vaikka söisin kuinka paljon suklaata, se ei tee minua onnelliseksi. Päinvastoin. Mitä enemmän syön suklaata sitä huonompi mieli minulle tulee, koska totean, ettei oloni parane vaan päinvastoin. Se ensimmäinen pala maistuu oikeasti parhaimmalta. (Paitsi jos syön itsetehtyä raakasuklaata. Siitä olo voi parantua sitä mukaa mitä enemmän syö :-)

Kun siis tekee mieli jotain, niin kysy mitä minä oikeasti tarvitsen.
Valitsenko mieluummin tämän mieliteon vai hyvän ystävän seuran?
Vai oman kullan kainalon?
Jakson omaa lempitv-sarjaa?
Saunomisen?
Ihanan romaanin lukemisen lempipaikassani?
Valitsenko mieluummin tämän mieliteon vai...?

Kysy itseltäsi, mitä sinä oikeasti haluat, tai ainakin mitä sinä mieluummin haluat kuin sitä mitä juuri sillä hetkellä tekee mieli.

Kun voit huonosti


Joskus on huonompia hetkiä. Särkee, jomottaa, ärsyttää, kiukuttaa, väsyttää... Kysy tällaisenä hetkenä itseltäsi: Mitä minä tarvitsen voidakseni paremmin nyt?

Kuuntele vastauksiasi. Mitä sinulle tulee mieleen?

Mitä sinä oikeasti tarvitset voidaksesi paremmin juuri nyt?
Olisiko se lyhyet päiväunet?
Lyhyt rentoutushetki silmät suljettuna ja rauhallisesti hengittäen?
Raitista ilmaa?
Kävelylenkki luonnossa?
Halaus?
Hymy?
Vettä?
Ravintoa?
Läheisyyttä?
...?

Mikä tekisi oikeasti olosi paremmaksi sekä nyt että pidemmällä aikavälillä?

Kuuntele itseäsi


Päiväkirjan kirjoittaminen omista tuntemuksista on myös loistava keino oppia kuuntelemaan itseään. Kun sinulle tulee mieliteko, kirjoita sen hetkisiä tuntemuksiasi. Mitä tapahtui ennen mieliteon syntyä? Mikä saattoi laukaista sen? Oletko juonut tarpeeksi? Oletko syönyt riittävästi ja säännöllisesti? Oletko pitänyt huolta itsestäsi?

Mitä enemmän pysähdyt kuuntelemaan kehoasi, sitä paremmaksi tulet siinä. Matka omaan itseen voi olla rankka, mutta niin ihanan valaiseva, kun löytää vastauksia omaan toimintaansa ja tunteisiinsa. Ja kun opit ymmärtämään itseäsi ja miksi toimit niin kuin toimit, sinun on huomattavasti helpompi lähteä tekemään muutosta.

Kun tiedät mitä oikeasti haluat ja kaipaat, voit tehdä töitä tuon tarpeen tyydyttämiseksi sen sijaan että sabotoisit itseäsi jollain sijaistoiminnalla, joka ei palvele sinua pitkällä aikavälillä.

Mielenkiintoisia ja valaisevia tutkimusmatkoja omaan itseesi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti