1. heinäkuuta 2013

Mitä muuta tämä voisi tarkoittaa?

Suutumme ja hermostumme asioista. Miksi?

Jätämme asioita tekemättä ja lykkäämme niitä, vaikka tiedämme että ne kuitenkin tulee tehdä jossain vaiheessa. Miksi?

Haluamme tehdä jotain ja järki sanoo, että niin olisi hyvä tehdä, mutta jätämme kuitenkin tekemättä tai jopa sabotoimme itseämme. Miksi?

Koska annamme asioille merkityksen, josta emme pidä.

Kun puoliso tulee myöhässä kotiin, miksi suutumme?


Ensinnäkin mikä määrittelee, että hän on myöhässä? Voi olla, että hän on vain mennyt käymään jossain töiden jälkeen. Sinun mielestäsi hän on myöhässä, koska hän ei ole tullut kotiin siinä ajassa, jossa hänen sinun mielestäsi olisi pitänyt tulla.

Odottaminen voi ärsyttää, koska olet valmistanut illallisen ja ajoittanut sen siihen, että hän olisi tullut "normaaliaikaan" kotiin.

Odottaminen voi pelottaa, koska luot mielikuvia hänestä toisen kanssa pettämässä sinua.

Lopulta kun toinen tulee kotiin, olet kerännyt hirveän määrän vihaa sisällesi, joka purkautuu saman tien kun toinen astuu ovesta sisään. Toinen saa valtavan määrän syytöksiä päälleen, vaikka hän ei välttämättä, eikä erittäin todennäköisesti oikeasti ole tehnyt mitään ansaitakseen sitä.

Vaihtoehtoisesti olisit voinut miettiä, mitä muuta tämä voisi tarkoittaa. Mitä muuta se voisi tarkoittaa, että hän on myöhässä? Se voisi tarkoittaa vaikka sitä, että hän on joutunut jäämään ylitöihin. Tai matkalla on ollut jotain, joka on aiheuttanut tavanomaista pahemman ruuhkan ja hän on ollut jumissa liikenteessä tai bussi- tai junavuoro on jäänyt välistä. Tai hän kenties on mennyt ostamaan sinulle jotain lahjaa. Tai hän on lähtenyt kaverin kanssa käymään jossain. Tai hän on mennyt käymään ruokakaupassa, ostamaan koiralle ruokaa... Tai... tai... tai... Vaihtoehtoja on lukemattomia, ja oikean syyn saat selville ainoastaan kysymällä.

Katsotko mieluummin elokuvia vai tiskaat?


Onko tyhmä kysymys? Ei ole.

Toisen mielestä elokuvien katsominen voi olla tosi ihanaa ajanvietettä ja rentouttavaa. Toisen mielestä se on stressaavaa ajanhaaskausta ja tylsää.

Toisen mielestä tiskaaminen on tosi tylsää. Toisen mielestä ihanan rentouttavaa ja meditatiivista - samalla kun astiat puhdistuu, saa mielen järjestykseen ja kokee saavansa sekä kodin että itsensä takaisin järjestykseen.

Lehtien luku sohvalla maaten


Joitakin ärsyttää suunnattomasti se, että kun puoliso tulee kotiin, hän vain menee sohvalle makaamaan. Joko hän lukee lehtiä, katsoo telkkaria, on tietokoneella, pelaa jotain tai sitten on vaikka tekemättä yhtään mitään.

Toista ärsyttää, kun tiskit pitäisi tiskata, ruokaa laittaa, pyykkiä pestä, imuroida, kaupassa käydä...

Mutta jos sohvalla makaaminen tarkoittaa sinusta ajanhukkaa ja laiskuutta, niin mietipä mitä muuta se voisi tarkoittaa?

Kun toinen menee sohvalle työpäivän jälkeen, se voi vaikka tarkoittaa että hän lepää hetken saadakseen työasiat mielestä. Se voi tarkoittaa rentoutumista raskaan työpäivän jälkeen. Se voi tarkoittaa henkistä ja fyysistä lepoa. Ja voi olla, jos viet tämän levon toiselta pois , hän lopulta uupuu, koska hänellä ei ole enää keinoa purkaa työstressiä. Tai voi olla, että hän siirtyy purkamaan stressiä jollain muulla tavalla, esimerkiksi tarttumalla pulloon. Tai hän menee baariin kavereiden kanssa, kun kotona ei saa olla rauhassa.

Vapaa-aika kotona vai kodin ulkopuolella? Yhdessä vai erikseen?


Jos sinä vietät päivät kotona ja toinen maailmalla, älä odota että hän haluaa lähteä kanssasi tuulettumaan kotiin päästyään. Maailmalla ollut ei ehkä halua mitään niin paljon, kuin levätä ja olla kotona. Kotona ollut ei taas halua mitään muuta kuin vain päästä ulos ja tekemään asioita. Perheriidan paikka? Useimmilla valitettavasti kyllä.

Mitäpä jos asettuisit hetkeksi toisen asemaan. Mietipä jos itse olisit kaikki päivät poissa kotoa. Etkö sinäkin sitten kaipaisi kotiin päästyäsi lepoa ja rauhaa. Tai jos asetut kotona olevan asemaan. Eikö sinustakin olisi sitten ihanaa välillä päästä maailmalle.

Vaikka parisuhteessa olisi kuinka ihanaa tehdä asioita yhdessä, on otettava huomioon molemmat osapuolet. Jos sinä kaipaat tuuletusta, ole hyvä ja mene. Jätä toinen kotiin nauttimaan koti-illasta. Jos kaipaat koti-iltaa, anna toisen lähteä harrastuksiin.

Toki yhteistäkin aikaa parisuhteessa tulee olla, mutta ei vaadita toiselta mahdottomia. Tehdään yhdessä sellaisia asioita, joista molemmat nauttivat eikä pakoteta toista epämiellyttäviin tilanteisiin.

Sukat lattialla


Tulet kotiin ja ovella on vastassa likaiset sukat. Ennen kuin räjähdät, mieti mitä muuta se voisi tarkoittaa?

Voisiko se tarkoittaa sitä, että puolisosi on odottamassa sinua romanttisesti ilkosillaan makuuhuoneen puolella?

Et suutu siitä, mitä joku teki tai sanoi. Suutut siitä, minkä merkityksen annat teolle tai sanoille. Mietipä tätä seuraavan kerran, kun olet räjähtämässä tai sanomassa valitun sanan toiselle.

Kaupan karkkihyllyllä


Mitä sokeristen herkkujen kauppaan jättäminen voisi tarkoittaa, muuta kuin sitä että laihdutat tai että olet mielestäsi lihava?

Se voisi tarkoittaa vaikka sitä, että haluat pitää itsestäsi ja perheestäsi hyvää huolta. Haluat tarjota itsellesi ja perheellesi vain parasta mahdollista ravintoa. Tai se voi tarkoittaa sitä, että haluat taas mahtua lempifarkkuihisi.

Tavoitteena on löytää itseään motivoiva merkitys. Varmasti herkut tulevat mukaan, jos ajattelet, että niiden kauppaan jättäminen on tapa kiduttaa itseään, kieltää itseltään herkuttelu ja nautinnot. Mutta eihän se pidä paikkansa. Kuinka nautinnollista on vetää jalkaan ne lempifarkut ja mahtua niihin?

Voisiko lempifarkkuihin mahtuminen merkitä sitä, että olet pitänyt itsestäsi loistavaa huolta, syönyt terveellisesti ja liikkunut riittävästi? Vai tarkoittaako se sitä, että olet kiduttanut itseäsi jollain ihmedieetillä kärsien nälästä? Kumpi on motivoivempaa?

Tee näin jatkossa


Mietipä ensi kerralla, kun olet reagoimassa johonkin, että mitä muuta se voisi tarkoittaa. Mieti mielessäsi: "Mitä muuta tämä voisi tarkoittaa?" Äläkä tyydy vain yhteen vaihtoehtoon, jos et heti löydä mielekästä. Kysy niin kauan kunnes löydät mielekkään vastauksen.

Tätä voi käyttää niin kanssakäymisessä muiden ihmisten kanssa kuin siinä, että yrität saada itsesi tekemään jotain mitä et millään saa tehdyksi.

Mitä muuta tämä voisi tarkoittaa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti