9. lokakuuta 2018

Arjen helpottajat top 6

Arkipäivät toistuvat pääpiirteissään samanlaisina päivästä ja viikosta toiseen. Siksihän sitä arjeksi kutsutaankin.

Toistossa on kuitenkin hyvätkin puolensa. Sinun ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan joka päivä, vaan voit toimia samalla hyvällä tavalla kuin edellisenäkin vastaavana päivänä. Viikko on loistava syklittäjä monille arjen toiminnoille.

Arjen helpottajat top 6

Seuraavaksi esittelen omia tapojani, joilla pyrin helpottamaan omaa arkeani ja tekemään sen toistuvista asioista helppoja ja sujuvia, tai ainakin vähemmän ärsyttäviä ja aikaa vieviä.

Tehtävien viikkokierto

Elämässäni toistuvat samat tehtävät ja rutiinit viikoittain. Helpottaakseni omaa arkeani olen suunnitellut, mitä teen minäkin päivänä omalla työajallani.

Niille aamuille, joina minulla on eniten aikaa ja paras energiataso, olen suunnitellut keskittymistä vaativia tehtäviä, kuten tämän viikkokirjeen kirjoittamista.

Ajankohdille, jolloin tiedän energiatasoni olevan alhaisempi, olen suunnittelut helpompia tehtäviä. Esimerkiksi perjantai-iltapäivisin minun on turha odottaa istuvani tietokoneen ääreen kirjoittamaan keskittyneenä, joten sen ajankohdan olen pyhittänyt siivoamiselle ja muille kotitöille. Siivoaminen ei vaadi suurta ajatustoimintaa, vaan voin tehdä sitä hyvää juomaa nauttien ja vaikka musiikkia kuunnellen. Palkintona pääsen viettämään viikonlopun puhtaassa kodissa.

Näin suunnitellen en vaadi itseltäni liikaa energiatasooni nähden ja toisaalta saan hyödynnettyä ne hetket, kun energiani riittävät niihin tärkeimpiin tehtäviin.

Viikon lounaseväät kerralla 

Syön töissä aina omia eväitä ja helpottaakseni tästä aiheutuvaa vaivaa, teen nykyään viikon lounaat kerralla (tai tarvittaessa kahdessa erässä). Kun kerran kokkaa, viisi annosta luonnistuu siinä missä yksikin.

Ja kyllä, syön saman lounaan joka päivä, mutta minua se ei haittaa. Vaihtelua tulee, kun hyödyntää kauden kasviksia ja pelkkiä mausteitakin muuttamalla saa jo ihmeitä aikaan.

Samat välipalat joka päivä

Sen lisäksi, että minulla on sama lounasruoka joka arkipäivä, minulla on myös samat välipalat. Kun niissä tapahtuu muutosta, se on toistaiseksi voimassa oleva muutos.

Nämä eväät teen edeltävänä iltana valmiiksi seuraavaa työpäivää varten, sillä ne eivät säily päivää pidempää hyvänä. Mutta teen ne ehdottomasti illalla, jotta säästyy kallisarvoista aamuaikaa, jolloin olen virkeimmilläni. Eväiden teko onnistuu kyllä rutinoituneesti myös työpäivän jälkeisessä tokkurassa.

Työvaatteiden kierto viikonpäivien mukaan

Ruoan lisäksi olen standardisoinut työvaatteeni. Niissä on sama kierto viikonpäivien mukaan, joten minun ei tarvitse käyttää aikaa sen miettimiseen, mitä laitan päälle.

Käsittääkseni sekä Steve Jobs aikoinaan että Barack Obama ainakin presidenttikaudellaan olivat myös yksinkertaistaneet vaatekaappiaan ja säästivät kallisarvoista päivittäistä päätöksentekokapasiteettia vaatteiden valinnasta hieman tärkeämpiin asioihin.

Riippumatta siitä kuka olet ja missä asemassa, arjesta kannattaa tehdä itselleen mahdollisimman helppoa ja vaivatonta ilman turhaa päätöksentekoa.

Aamurutiinien tarkistuspisteet

Olen miettinyt tarkkaan aamun aikatauluni, jotta ehdin tehdä kaiken. mitä haluan ennen töihin lähtöä.

Tällä hetkellä käytössäni on seuraavat tarkistuspisteet saliaamuina:
  • klo 2 herätys
  • klo 3 salille tai parhaimmillaan jo salilla
  • klo 4 takaisin kotona tai viimeistään lähtö salilta
  • klo 4:30 aamiainen tai parhaimmillaan jo tietokoneelle siirtyminen
  • klo 5 viimeistään tietokoneelle
  • klo 5:30 lähtövalmistelut, paitsi jos kirjoittaminen sujuu, nipistän vielä 10 minuuttia ja tanssin sitten vähemmän lähtövalmisteluiden ohessa :)
  • klo 6 lähtö töihin (kesäkelillä voi lähteä 6:10)
Kun toimin näiden tarkistuspisteiden mukaan, arkiaamuni sujuvat jouhevasti ja ehdin ajallaan töihin.

Cold brew eli kylmäuutettu kahvi

Uusin arjen helpottajani on cold brew eli kylmäuutettu kahvi.

Aiemmin valmistin aamun kahvikupillisen kuumalla vedellä aero pressissä ja jäähdytin sen ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa, mutta nykyään saan kylmän latteni paljon pienemmällä vaivalla valmistamalla kahvin cold brew -menetelmällä.

Laitan kahvin jääkaappiin tekeytymään töiden jälkeen tai viimeistään ennen nukkumaanmenoa, jotta se on seuraavana aamuna valmis nautittavaksi.

Tämä säästää minulta arvokkaita minuutteja aamuisin ja olen nauttinut siitä, kun olen ollut salilla kymmenen minuuttia aikaisemmin, minkä johdosta pääsen lopulta tietokoneenikin ääreen aikaisemmin.

Ajan- ja vaivansäästö kahvinkeitosta aamuisin on tuntunut suoraan sanottuna joka-aamuiselta lottovoitolta. Lisäksi saan nauttia kahvini heti kun haluan, sillä minun ei tarvitse odottaa sen jäähtymistä 90 asteesta jääkaappikylmäksi. 

Millä tavoin sinä helpotat arkeasi?

Mitkä ovat sinun tapasi helpottaa arkeasi ja tehdä siitä nautinnollisempaa?

Missä kohden sinä voisit kenties säästää aikaa tekemällä asioita toisin kuin aiemmin?

Mihin haluaisit tuon säästyneen ajan käyttää?
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti