14. marraskuuta 2017

Miten valmistautua joulun viettoon

Alkaa olla korkea aika valmistautua joulun viettoon, enkä nyt tarkoita siivousta, koristelua, jouluruokien valmistusta tai edes lahjojen hankintaa vaan sitä, miten voit valmistautua jouluun luomalla tilaa joulurauhalle.

Minun konkreettinen tekoni joulurauhan luomiselle on suunnitella jouluviikkoihin lisää aikaa levolle ja rentoutumiselle eli luoda lisää vapaa-aikaa.


Miten luoda lisää vapaa-aikaa


Vapaa-ajan luominen on loppujen lopuksi aika yksinkertaista.


1. Päätä, mille ajanjaksolle haluat luoda lisää vapaa-aikaa.


Itse päätin keskittyä viikkoihin 51 ja 52, koska niille sijoittuvat joulunalusviikko ja joulupyhät.

2. Selvitä valitsemasi ajanjakson pakolliset tehtävät.


Valitsemillani viikoilla minulla on arkipäivät töitä, mutta mitään muita menoja noilla viikoilla ei onneksi ole, joten ainoastaan työpäivät ovat sen ajanjakson pakolliset tehtävät.

3. Karsi kaikki muu ylimääräinen valitsemaltasi ajanjaksolta.


Kaikki muu ylimääräinen tarkoittaa tässä tapauksessa sitä kaikkea muuta, millä arkesi normaalisti täytät, mutta joka ei ole välttämätöntä. Tähän kategoriaan kuuluvat muun muassa aikataululliset harrastukset ja menot, sillä nyt haluamme luoda aikataulutonta vapaa-aikaa, jolloin voit tehdä mitä ikinä mieleesi juolahtaa.

Nopeimmin ja tehokkaimmin saat tuloksia, kun aloitat karsimisen suurimmasta aikasyöpöstä.


Karsiminen ilman, että tulokset kärsivät


Minun tapauksessani suurimman aikasyöpön löytäminen on helppoa, sillä tiedän ajankäyttöseurantani perusteella, että palkkatyön jälkeen viikkotasolla eniten aikaani kuluu viikkokirjeen kirjoittamiseen.

Jotta saan vapautettua aikaa jouluviikoille, suunnittelen viikkokirjeen kirjoitusaikatauluni siten, että 18.12.-2.1. minun ei tarvitse lainkaan kirjoittaa viikkokirjettä. Teen kaikki tuolle ajanjaksolle normaalin aikataulun mukaan sijoittuvat kirjoitustehtävät jo etukäteen. Blogitekstin julkaisu jää tiistaiaamuihin, mutta kaiken muun pystyn tekemään ja ajastamaan etukäteen ja niin aion myös tehdä.

Jotta onnistun tavoitteessani, suunnittelen tekeväni kolmena viikkona tuplatyöt. En kuitenkaan jätä tuplaviikkoja kolmelle viimeiselle viikolle ennen joulua, vaan sijoitan ne tasaisesti jäljellä olevalle ajanjaksolle. Lisäksi voin mahdollisuuden tullen kiriä edelle aikatauluani, jotta minun ei oikeasti tarvitse minään viikkona tehdä kokonaan tuplatyötä.

Nyt on sinun vuorosi luoda lisää vapaa-aikaa


Jouluun on aikaa vielä reilu kuukausi, joten sinullakin on edelleen hyvin aikaa reagoida ja luoda jouluksi lisää vapaa-aikaa.

Mitä sinä voisit siivota pois jouluviikoilta? Onko arjessasi jotain toistuvaa, joka vie aikaasi, joten kun siirrät tai poistat sen, sinulle vapautuu aikaa levolle ja joulun vietolle?

Ehkä sinulle vapautuu aikaa jo sillä, että sinulla on lomaa töistä tai koulusta.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta lomaan, mieti mikä on se asia, jonka voisit jättää jouluviikoilta pois, jotta saisit sen ajan tuntumaan enemmän lomalta. Ehkä harrastuksesi on sellainen, jota sinun ei tarvitse kiriä, vaan voit vain jättää menemättä pari viikkoa.

En sano, etteikö joulun aikaan saisi harrastaa tai että en itse nauttisi viikkokirjeen kirjoittamisesta, mutta tauko tekee aina hyvää, ja halusin luoda tyhjiön, jossa minun ei ole pakko tehdä mitään. Halusin luoda tilaa luovuudelle ja ex tempore -jutuille.


Kohti joulurauhaa


Haastan sinut nyt miettimään, mikä on se asia, jonka sinä voisit siirtää pois jouluviikoilta. Minkä siirtämällä, delegoimalla tai deletoimalla sinä saisit luotua tilaa joulurauhalle, levolle, mietiskelylle ja ehkä uuden ideoinnille?

Luomasi vapaa-aika voi toimia lisäksi joululahjana läheisillesi. Toki se toimii myös loistavasti joululahjana itsellesi.

Aika, jolloin ei ole kiire, eikä pakko, ja jolloin voi olla oikeasti läsnä tilanteessa, on arvokas lahja kenelle tahansa suotuna.

Nyt on hyvä aika suunnitella, jotta tuo lahja onnistuu - kenelle ikinä tuon arvokkaimman lahjan sitten haluatkin antaa tänä jouluna.


Suosittelen luettavaksi myös: 
Omannäköinen joulu
Luo itsellesi joulurauha
Miten luoda joulu ilman stressiäTämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti