22. marraskuuta 2016

Miten motivoida itseään?

Sinun pitäisi tehdä jotain, mutta et vain saa aikaiseksi. Sinusta tuntuu ettet jaksa, sinulla ei ole voimia eikä motivaatiota. Mitä tehdä?

Jos jatkuvasti lykkäät jotain asiaa, kysy itseltäsi ensin onko asia oikeasti tärkeä?

Jos asia on tärkeä, onko sen tekeminen juuri nyt ajankohtaista ja välttämätöntä?

Jos toteat, että asia on sekä tärkeä että ajankohtainen juuri nyt, selvitä seuraavaksi onko kenties kyse henkisestä tai fyysisestä uupumisesta.

Jos kyse on fyysisestä väsymisestä, siihen auttaa yleensä ensisijaisesti uni, riittävä nesteytys ja hyvä ravinto. Lepää ensin kunnolla ja mieti asiaa vasta sitten. Jos muutamat kunnon yöunet eivät korjaa asiaa, kaipaa elämäsi jo muutenkin korjausliikettä.

Muista myös, ettei kaikkea tarvitse edes jaksaa itse. Pyydä apua, jos oikeasti tuntuu, ettet selviä yksinäsi. Kuka voisi auttaa sinua? Tai voisitko ulkoistaa homman ja maksaa jollekin avusta?

Esimerkiksi, jos haluat siivota kotisi, voit palkata siivoojan, joka auttaa lian ja pölyn poistamisessa. Tai jos ongelma on enemmänkin tavaroissa, voit palkata ammattijärjestäjän luomaan järjestystä kotiisi.

Jos avun ostaminen ei ole taloudellisesti mahdollista tai järkevää, ehkä sinulla löytyy ystävä tai sukulainen, tai useampikin, jotka mielellään tulisivat auttamaan, jos vain pyytäisit apua.

Jos olet henkisesti väsynyt ja urakka tuntuu liian ylivoimaiselta, selkeä tavoitteen asettelu ja suunnitelma sen saavuttamiseksi auttaa.

Pilko projekti pienempiin palasiin, jos aloittaminen on ylivoimaista. Selkeiden ja motivoivien päivätavoitteiden luomisesta voit lukea lisää
Innostaako vai ahdistaako kalenterisi sinua? -artikkelista.

Jos kyse ei ole henkisestä tai fyysisestä väsymyksestä, mutta et silti löydä motivaatiota asian tekemiseen, sinun on mietittävä miksi ylipäätään haluat sitä mitä haluat. Mitä luulet asian tekemisellä saavuttavasi?

Voi myös olla, että lykkäät ja välttelet jonkin asian tekemistä ihan vain sen takia, mitä kuvittelet sen tarkoittavan. 

Olet luonut itsellesi oman syyn, mitä jonkin asian tekeminen tai tekemättä jättäminen tarkoittaa. Esimerkiksi:
  • Hän ei vienyt roskia. -> Hän ei rakasta minua.
  • Hän jätti sukat lattialle. -> Hän ei välitä minusta.
  • Hän ei pyytänyt minua kahvitauolle. -> Hän vihaa minua.

Tunnistatko yhtään tilannetta omasta elämästäsi, jossa vedät mutkat suoriksi, ja laitat yhtäläisyysmerkit ihmisen toiminnalle ja sille mitä kuvittelet sen tarkoittavan?


Kun välttelet jonkin asian tekemistä, mieti minkä merkityksen olet antanut tekemiselle tai tekemättömyydelle. 

Voi olla, että syy lykkäämiseen löytyy merkityksistä, joita olet antanut asialle. Jos antamasi merkitys ei palvele nykyisiä tarpeitasi, muuta se.

Monesti esimerkiksi liitämme esineisiin muistoja ja tunteita ihmisiä kohtaan. Se, että hävität tällaisen esineen, ei tarkoita, että hävität tuon ihmisen elämästäsi tai ettet arvosta hänen lahjaansa. Hänellä on aina paikka sydämessäsi niin halutessasi.

Kysy itseltäsi:
  • Mitä asian tekeminen merkitsee?
  • Mitä asian tekemättä jättäminen merkitsee?
  • Mikä on tavoitteeni?
  • Miksi haluan sitä? (syysi tavoitteen saavuttamiseksi)

Kun syysi ovat tarpeeksi voimakkaat, saat kyllä motivaatiota asioiden muuttamiseen ja siten saat myös asioita aikaan. 

Jotta saat muutosta aikaan, sinulla pitää olla riittävän voimakas vetävä tai työntävä voima, tai molemmat. Vetävä voima on asia, jota oikeasti haluat. Työntävänä voimana toimii kyllästyminen nykytilaan, jolloin kaipaat muutosta esimerkiksi terveyteen, parisuhteeseen, rahatilanteeseen tai asuinolosuhteisiin.

Jos nykytilanne on mielestäsi riittävän hyvä, ei ole ihme, ettei sinulla riitä energiaa ja motivaatiota muutokseen. Silloin on vain parempi todeta, ettet juuri nyt ole halukas ja valmis tekemään mitään muutoksen eteen. Asiat ovat riittävän hyvin juuri siten kuin ne nyt ovat. Hyväksy tilanne ja lakkaa vaatimasta itseltäsi asioita, joiden eteen et ole valmis tekemään töitä.

Keskitä huomiosi asioihin, joihin olet tällä hetkellä halukas laittamaan energiaa ja saamaan muutosta aikaan. Turha käyttää aikaa märehtimiseen ja murehtimiseen, kuin voit käyttää sen elämiseen ja kehittymiseen.



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti