8. marraskuuta 2016

Innostaako vai ahdistaako kalenterisi sinua?

Kun haluat saada jotain tehtyä, jopa sillä on merkitystä, miten merkitset asian kalenteriisi.

Mikä seuraavista kalenterimerkinnöistä saisi sinussa parhaiten toimintaa aikaan:
  • pääsykoe
  • lue pääsykokeeseen
  • lue pääsykoekirjasta kappaleet 1-2
  • lue tunti pääsykokeeseen
  • lue tunti pääsykokeeseen alkaen kappaleesta 1

Suunnittele onnistumisesi antamalla tehtävälle raamit ja luomalla itsellesi maaliviiva.

Kun kalenterissasi lukee konkreettinen tehtävä, jolla on rajattu koko ja/tai kesto, annat itsellesi mahdollisuuden onnistumiseen, sillä tiedät milloin olet suoriutunut tehtävästä.

Toinen etu konkretiasta on, että pystyt hahmottamaan tehtäväsi laajuuden ja käyt siksi helpommin toimeen. Jos et tiedä etukäteen mitä sinulta odotetaan, et voi myöskään tietää voitko edes suoriutua tehtävästä kunnialla.

Kun olet konkreettinen tehtävänannossa, et jätä tilaa epäröinnille.

Jos kalenterissa lukee pelkkä pääsykoe tai lue pääsykokeeseen, siitä seuraava ajatusketju voisi olla seuraavanlainen: Mitä sitä nyt lukisi? Monta tuntia pitäisi taas jaksaa... Ei kyllä yhtään huvittaisi... Varmasti löydän jotain mielekkäämpääkin tekemistä... Mitä jos vaikka siivoaisin pöytäni. Bingo! Siivoan pöydän, sitten luen...

Myönnä pois, että sinäkin olet joskus innostunut siivoamisesta ylivoimaiselta tuntuvan tehtävän edessä. Perustelet itsellesi, että se on tärkeää, ja kun on siistiä, saat suoritettua tehtävän, joka sinun alun perin piti tehdä.

Välttelemme helposti tärkeitä tehtäviä, jotka ovat epämääräisiä, suuria ja joiden päätepiste ei ole näkyvissä. Pääsykokeisiin lukeminen ei tule kerralla valmiiksi, mutta pöydän voit saada siivottua.

Valitset mieluummin konkreettisesti rajatun tehtävän, koska tiedät, että voit suorittaa sen loppuun ja siten saada onnistumisen tunteen. Siivoamisessa vielä näet työsi jäljen välittömästi.

Pääsykokeisiin lukeminen ei välttämättä myöskään pitkällä tähtäimellä johda haluamiisi tuloksiin. Jättämällä lukematta, luot itsellesi tekosyyn, jolla lohduttautua, jos et pääsekään haluamaasi kouluun opiskelemaan.

Anna itsellesi mahdollisuus onnistua luomalla konkreettisia ja saavutettavia päivätavoitteita. Pilko pääsykokeisiin lukeminen sopiviin kerta-annoksiin aikataulun suomissa rajoissa.

Kun kalenterissasi lukee lue kappaleet 1-2, voit todeta, että kyllä minä siihen pystyn. Helppo juttu. Päivätavoitteen saavutettuasi, luet ehkä vielä bonuksena kappaleet 3-4, kun kerran pääsit vauhtiin.

Alkuun pääseminen on yleensä minkä tahansa asian vaikein vaihe. Siksi siitä kannattaa tehdä itselleen mahdollisimman helppoa.




Päätä aina etukäteen mitä haluat saada aikaan ja kirjaa se selkeästi kalenteriisi. On huomattavasti helpompi käydä töihin, kun konkreettisesti tiedät, mitä sinun tulee tehdä.

Älä anna itsellesi mahdollisuutta luikerrella pois tehtävästä epäselvien ohjeiden johdosta. Luo tehtävälle selkeät raamit, jotka vastaavat kysymyksiin mitä ja milloin. Lisäksi kirjaa tehtävä kalenteriisi alkamaan verbillä: klo 9-11 lue pääsykoekirjasta kappaleet 1-2.

Kun on tehtävän aika, sinä vain teet sen. Älä anna tilaa ja aikaa epäröinnille, vaan aloita vain. Alkuun päästyäsi onnistumisen riemu ja tekemisen flow kantavat sinua eteenpäin.

Tehtävän suoritettuasi, juhli onnistumistasi. Sen jälkeen voit hyvillä mielin siivota työpöytäsi, jos se sinua vielä houkuttelee.



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti