Muistatko aina kaikki tärkeät asiat juuri oikeaan aikaan tai riittävän ajoissa?
Minä en halua toimia muistini varassa. Joko minulla on poikkeuksellisen huono muisti tai sitten olen vain todella fiksu, kun en halua luottaa muistiini ja rasittaa mieltäni millään ylimääräisellä.
Kaikki tärkeät asiat, tavoitteet ja tavat kirjaan viikkosuunnitelmaani, joka koskee vapaa-aikaani, eli aikaa palkkatyön ulkopuolella, jolloin muun muassa kirjoitan viikkokirjettä ja tätä blogia.
Riippuen työstäsi sinä voit hyötyä toisen erillisen viikkosuunnitelman teosta työajallesi. Tai jos olet yrittäjä, jonka yksityis- ja työelämä ovat lomittuneet yhteen, voi olla selkeämpää, että laitat koko elämäsi samaan viikkosuunnitelmaan.
5 + 1 syytä suunnitella viikot etukäteen
1. Ennakoi tulevat deadlinet
Tehdessäni seuraavan viikon suunnitelmaa edeltävänä viikonloppuna, merkitsen aina tulevan viikon menot ja tapahtumat viikko-ohjelmaani.
Tulevan viikon lisäksi selaan sähköistä kalenteriani joitakin viikkoja eteenpäin siltä varalta, että siellä näkyy jotain, joka vaatii jo toimia. Näin mikään deadline ei tule yllätyksenä, kun joka viikko katson kalenteriani vähintään kuukauden verran eteenpäin.
2. Vapaudu päätöksenteolta heikkoina hetkinä
Koska olen tehnyt viikkosuunnitelman ajatellen omaa parastani ja tavoitteitani, ja viimeistellyt seuraavan päivän ohjelman edellisenä iltana priorisoimalla tehtävät, tiedän, että suunnitelma ja sen järjestys on noudattamisen arvoinen.
Hyvällä fiiliksellä ja energialla tehdyn suunnitelman avulla vältyn tekemästä huonoja päätöksiä väsyneenä. Aamulla, kun herään ja iltapäivällä, kun tulen töistä kotiin, voin vain vilkaista suunnitelmasta, mitä on tarkoitus tehdä seuraavaksi. Päätöksenteko on nopeaa ja helppoa, kun ei tarvitse miettiä ja pähkäillä, mitä sitä tekisi.
3. Saa asioita aikaan
Koska voin vain vilkaista suunnitelmaa ja ryhtyä hommiin, saan asioita aikaan, vaikka olisin väsynyt. Olen suunnitellut juuri niiden asioiden edistävän sinä päivänä hyvinvointiani ja tavoitteitani, joten miksi en tekisi niitä.
En väitä ettenkö koskaan lykkäisi tehtäviä, tai etteikö koskaan tulisi muutoksia suunnitelmiin. Mutta viikkosuunnitelmastani näen, mitä on jäänyt tekemättä, joten tärkeät tehtävät, jotka on pakko tehdä, tulevat tehdyksi jonain toisena päivänä sillä viikolla.
Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Sen verran täytyy itseään johtaa, ettei jätä tärkeitä asioita kokonaan tekemättä.
Toisaalta päivittäisiä tapoja ei voi tehdä ennakkoon tai kiriä jälkikäteen. Jos haluat tehdä jotain päivittäin, se on tehtävä päivittäin. Esimerkiksi liikunnasta ja uuden opiskelusta on paljon enemmän hyötyä vähän joka päivä tehtynä kuin kerran viikossa suoritettuna.
4. Muista kaikki tärkeä
Kun kaikki on kirjattuna viikkosuunnitelmaan, en unohda mitään tärkeätä. Muistan puhelinajat ja sovitut tapaamiset ja menot. Muistan lähettää synttärikortit ja palauttaa kirjaston kirjat ajallaan.
Jos saan jonkun idean tai muistan jonkun asian viikon aikana, kirjaan sen heti muistiin joko suoraan viikkosuunnitelmaani tai sitten muualle, jos asia on myöhemmin käsiteltävä.
Haluan kirjata kaiken tärkeän muistiin pois mieltäni ja muistiani kuormittamasta. Näin myös varmistan itselleni rauhallisen ja nopean nukahtamisen iltaisin, kun mielessäni ei pyöri miljoona muistettavaa asiaa.
5. Tiedä mitä teit
Viikon päätteeksi näen viikkosuunnitelmasta suoraan, mitä olen tehnyt ja milloin.
Ensinnäkin näen, mitä olen saanut aikaan, ja voin olla kiitollinen siitä, että olen päässyt eteenpäin tavoitteissani ja paremman elämän luomisessa.
Toiseksi näen, jos suunnitelmassani on parantamisen varaa.
Jotta oikeasti näen tämän kaiken, tulostan viikkosuunnitelman paperille, ja teen suoraan paperille kaikki tarkennukset, muutokset ja priorisoinnit viikon aikana.
Viikkosuunnitelman teosta paperille on se suuri hyöty, että se estää sinua huijaamasta itseäsi. Paperiversiosta näkee selkeästi, mitä jäi tekemättä, kun ennakkoon suunniteltuja juttuja ei voi helposti, nopeasti ja jälkiä jättämättä poistaa pelkällä delete-nappulan painalluksella.
Saa ansaittua vapaa-aikaa
Ymmärrän, että joillekin tällainen suunnitelma voi tuntua todella rajoittavalta, mutta minulle se itseasiassa luo vapautta. Viikkosuunnitelmasta näen, miten asiat ovat hallussa, joten se on samalla sekä kurinpitäjäni että lupalappuni vapaa-ajan viettoon.
Kun näen konkreettisesti, kuinka hyvin olen tehnyt kuluvan viikon tehtävät, osaan antaa itselleni myös vapaa-aikaa. Voin arvioida, kuinka kauan minulla vielä menee tehtävien tekemiseen, joten tiedän, onko minulla varaa pitää vapaailta tai vaikka kokonainen vapaapäivä.
Kun tiedän, että asiat ovat hallussa, voin hyvillä mielin uppoutua lukemaan hyvää kirjaa, katsoa elokuvan tai viettää illan rakkaan ihmisen kanssa. Ilman suunnitelmaa tuskin osaisin viettää vapaa-aikaa vailla omantunnontuskia, sillä miettisin vain mitä nyt jää tekemättä.
Lisäksi viikkosuunnitelmaan voi ja kannattaa suunnitella myös vapaapäiviä ja vapaa-ajan ohjelmaa. Silloin sitten vain toteutat vapaa-ajan merkeissä suunnitelmaa, jonka olet viisaudessasi etukäteen tehnyt.
Luo onnistunut päivä, viikko ja elämä
Suunnitelma on sinua varten eikä toisinpäin. Sinun vastuullasi on tehdä suunnitelmasta toimiva ja hyödyllinen omaan elämääsi.
Kannattaa ainakin kokeilla, josko viikkosuunnitelma olisi sinunkin juttusi.
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti