16. toukokuuta 2017

Älä tyydy huonoon suunnitelmaan

Kun olet aloittanut päiviesi suunnittelun, on seuraava tehtäväsi kehittää ja korjata suunnitelmaasi, jotta siitä tulee toimiva ja sen käyttämisestä itsellesi luontevaa ja mielekästä.


Päiväsuunnitelman jatkuva kehittäminen


Tehtäväsi on kokeilla uusia juttuja, kunnes löydät itselläsi toimivan tavan suunnitella.

Oma päiväsuunnittelunikin on jatkuvan kehitystyön alla. Kokeilen erilaisia systeemejä, keksin uusia tapoja tehdä merkintöjä ja kehitän suunnitelmapohjaani. Jos muutokset eivät toimi, hylkään ne, mutta joskus uudistukset vain vaativat hieman jatkokehittelyä toimiakseen.

Väriä elämään ja tehtävälistaan


Uusin innovaationi on valita jokaiselle päivälle oma väri. Kuten aiemmin kerroin, käytän korostustusseja tehtyjen tehtävien korostamiseen.

Tulostettuani viikkosuunnitelman valitsen jokaiselle päivälle oman värin, jota käytän sinä päivänä tehtyjen tehtävien korostamiseen.

Näin toimimalla viikkosuunnitelmastani tulee ensinnäkin ihanan värikäs ja toisekseen näen viikon lopuksi yhdellä silmäyksellä, mitä olen tehnyt minäkin päivänä.

Värit kertovat mitä tein milloinkin


Jos maanantaille suunniteltu tehtävä jää jostain syystä maanantaina tekemättä ja teen sen vasta tiistaina, korostan sen silloin tiistain värillä, vaikka se on maanantain sarakkeessa.

Ihan sama mille päivälle tehtävä on merkitty, korostan merkinnän sen päivän värillä, jolloin teen tehtävän. Näin toimimalla näen, jos suunnittelen jollekin päivälle tai aikaraolle toistuvasti liikaa tekemistä.

Korjaa se, mikä ei toimi


Värejä käyttämällä näet konkreettisesti, jos jokin suunnitelmassasi ei toimi.

Itse huomasin värien avulla, että suunnittelin maanantai- ja tiistaiaamuihin toistuvasti liikaa tehtäviä, jotka sitten jouduin siirtämään iltapäivälle tai seuraavalle päivälle. Toki, jos molemmat aamut olivat liian täynnä, maanantaiaamulle suunniteltu tehtävä siirtyi pahimmillaan tiistai-iltapäivälle tai jopa vielä pidemmälle.

Fakta kuitenkin on, että viikkoa ei ole kiva aloittaa eikä edetä, jos aikataulut ja suunnitelmat ovat heti maanantaiaamusta alkaen sekaisin.

Nyt olen muokannut aikatauluani ja siirtänyt tehtävät, jotka on mahdollista tehdä aikaisemmin, pois maanantai- ja tiistaiaamuista jo edellisen viikon loppuun kuten perjantaiaamuun. Maanantai- ja tiistaiaamuille jätin vain ne tehtävät, jotka ovat välttämättömiä juuri silloin.

Nyt pysyn paremmin suunnitelmassani, kun tehtävät on sijoitettu järkevämmin, vaikka itse tekemisen määrä ei ole muuttunut. Koen vähemmän stressiä ja enemmän onnistumisen tunteita, kun suunnitelma on järkevä ja toteutettavissa oleva.


Muita käytännön merkitsemisvinkkejä 


Jos tehtävä jää tekemättä alkuperäisenä suunniteltuna ajankohtana, vedä siitä vain nuoli sen uuteen sijoituspaikkaan. Korostusväri kertoo sinulle sitten jälkikäteen minä päivänä tehtävä on tehty.

Jos tehtävä siirtyy toiseen viikkoon tai haluat kirjoittaa sen uudestaan viikkosuunnitelmaasi, vedä alkuperäisen tehtävän yli nuoli kuvastamaan sitä, että tehtävä on siirretty myöhempään ajankohtaan.

Jos tehtävä jää tekemättä eikä sitä voi tai tarvitse siirtää eteenpäin, vedä se vain yli asian loppuunkäsittelyn merkiksi.

Jos teet merkinnät suunnitelmaasi lyijykynällä tai kumitettavalla mustekynällä, voisi tekemättä jääneen tehtävän toki myös kumittaa pois, mutta se olisi mielestäni itsensä huijaamista. On hyvä nähdä jälkikäteen, milloin on ylimitoittanut omat tehtävänsä, jotta oppii tekemään parempia suunnitelmia jatkossa.

Suunnittelemalla kohti unelmia


Päiväsuunnittelun ideana on, että saat tehtyä asioita unelmiesi ja tavoitteidesi eteen.

Päiväsuunnittelun ideana ei ole, että haastat itsesi yhä parempiin suorituksiin samalla uuvuttaen itsesi tehtäväkuorman alle.

Värejä käyttämällä näet helposti, missä kohtaa suunnitelmasi ei toiminut. Voihan olla, että suunnitelman sekoitti joku sinusta riippumaton ulkopuolinen tekijä, eikä se haittaa.

Tärkeintä on, että suunnittelet, milloin sinulla on mahdollisuus edistää unelmiasi ja minkä ainakin yhden asian aiot saada silloin tehtyä. Ilman suunnitelmaa sitäkään yhtä asiaa tuskin nimittäin tapahtuisi, ja yksikin askel eteenpäin on jo enemmän kuin mitä moni muu on valmis ottamaan - vaikka kyse on omista unelmista ja tavoitteista.



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti