13. kesäkuuta 2017

5 - 4 - 3 - 2 - 1 - NYT

  • Asetatko tavoitteita, mutta et saa mitään aikaan?
  • Saatko ideoita, mutta et tee mitään niiden toteuttamisen eteen?
  • Haluaisitko osallistua keskusteluun ja tuoda omat mielipiteesi ja ideasi esiin, mutta et uskalla?
  • Onko sinun vaikea aloittaa?
  • Odotatko motivaatiota?

Aloita odottamisen sijaan


Kun pääset vauhtiin, saat tehtyä asioita ja jopa nautit tekemisestä. Mutta miten aloittaa? Miten saada itsensä liikkeelle? Miten uskaltaa kertoa mielipiteensä ja sanoa, mitä oikeasti haluaa sanoa?

Jos jäät odottelemaan motivaatiota, voit joutua odottamaan loppuelämäsi.

Sinun on aloitettava tekeminen, jotta motivaatio löytyy. Motivaatio syntyy tekemisestä, ja tekemisen kautta löytyy myös flow-tila.

Motivaation löytämisen sijaan sinun on siis vain päästävä alkuun, mikä on mielestäni erittäin lohdullista, sillä aloittaminen on huomattavasti helpompaa kuin motivaation löytäminen.


5 sekunnin sääntö (The 5 second rule)


Käynnistysvaikeuksiin löysin hiljattain erinomaisen vinkin: kun sinun pitäisi tehdä jotain, esimerkiksi juuri aloittaa työskentely tavoitteen eteen, mutta jostain syystä välttelet aloittamista, laske viidestä yhteen ja sitten vain ryhdyt hommiin.

Ideana viiden sekunnin säännössä (The 5 second rule) on siis yksinkertaisesti se, että kun tulee aika toimia, lasket mielessäsi viidestä yhteen ja sitten toimit.

Tiedän, että se kuulostaa aivan liian yksinkertaiselta toimiakseen. Mutta takaperin laskeminen vaikuttaa mieleesi siten, että et pysty ajattelemaan kaikkia (teko)syitä, miksi et tekisi asiaa. Pääset jahkailun ja epäröinnin sijaan suoraan toimintamoodiin.


Viiden sekunnin säännön testausta


Kuultuani viiden sekunnin säännöstä päätin kokeilla sitä asiaan, joka aiheuttaa minulle harmia joka viikko.

Rakastan uimista, mutta minun on todella vaikea päästä veteen, jos se on yhtään viileää.

Taloyhtiön saunavuoron yhteydessä uintiaika on erittäin rajallinen, joten nopea kastautuminen olisi eduksi, jotta ehtisi uida ja saunoa enemmän jahkailun sijasta.

Kuultuani viiden sekunnin säännöstä seisoin tapani mukaan altaan matalassa päässä peläten, miltä viileä vesi tuntuu alkuun, kun sinne pulahtaa.

Laskin mielessäni viidestä yhteen ja kas... uin. Minä vain laskeuduin veteen sen enempää miettimättä. Se toimi!

Seuraavalla viikolla käytin viiden sekunnin sääntöä jo laskeutuessani portaat altaaseen ja sitten vielä uudestaan kokonaan kastautumiseen. En ole koskaan ennen päässyt niin nopeasti uimaan. Nyt ehdin käydä saunavuoron aikana kolme kertaa uimassa, kun veteen pääsemiseen ei kulu aikaa.

Miten päästä sängystä ylös aamuisin


Viiden sekunnin säännöstä kirjoittanut Mel Robbins aloitti säännön käyttämisen päästäkseen sängystä ylös aamuisin. Hän torkutti herätyskelloa loputtomiin, minkä seurauksena aamut olivat lapsiperheessä yhtä kaaosta, kun hän viimein nousi ylös.

Kyllästyttyään lopulta saamattomuuteensa hän päätti seuraavana aamuna laukaista itsensä sängystä ylös raketin lailla. Hän laski viidestä yhteen ja nousi.

Tuosta ensimmäisestä kerrasta oli jo kulunut seitsemän vuotta kirjan kirjoittamisen aikoihin, mutta yhä edelleen hän käyttää viiden sekunnin sääntöä aamulla sängystä nousemiseen.

Ehkä sängystä nouseminen ei ole sinulle ongelma. Tai uimaan meneminen. Mutta ideana onkin, että kokeilet sääntöä asioihin, joiden aloittamisen kanssa sinulla on haasteita.


Mihin kaikkeen viiden sekunnin sääntöä voi käyttää?


Viiden sekunnin sääntöä kannattaa hyödyntää pienissä päätöksissä. Asioissa, joita tiedät, että sinun pitäisi tehdä, mutta et vain saa aloitettua. Asioissa, joita haluaisit tehdä, mutta et uskalla. Asioissa, joissa epäilet omaa osaamistasi ja taitojasi. Tunnet ehkä pelkoa tai epävarmuutta, mutta tiedät, että asian tekeminen on sinulle hyväksi.

Viiden sekunnin sääntöä ei tule käyttää elämän suurissa päätöksissä, kuten esimerkiksi asunnon ostossa, naimisiin menossa ja irtisanoutumisessa. Niitä asioita tulee harkita hieman pidempään, eikä mennä vaistolla viidessä sekunnissa.

Mutta jos mietit, laittaisinko pyykit koneeseen. Jaksaisinko imuroida. Lähtisinkö lenkille. Soittaisinko kaverille. Tekisinkö nyt sen myyntipuhelun. Kertoisinko työpalaverissa ideani. Esittäytyisinkö. Sanoisinko "minä rakastan sinua". Uskaltaisinko kertoa mielipiteeni, haluni ja toiveeni. Tällaisiin tilanteisiin viiden sekunnin sääntö sopii ja toimii loistavasti.

Ideasta toteutukseen


Viiden sekunnin sääntö toimii myös mainiosti ideoiden toteutukseen. Kun saat jonkun idean, älä missään nimessä päästä sitä karkuun, vaan tee heti jotain asian eteen.

Lukiessani mielenkiintoista artikkelia lehdestä, sain idean, että minunkin kannattaisi ottaa mainittuun tahoon yhteyttä. En aikaillut, vaan hain välittömästi puhelimeni, tallensin artikkelin ja selvitin nettisivuilta, miten ottaa yhteyttä. Löysin puhelinajat, merkitsin seuraavan mahdollisen ajan välittömästi kalenteriini ja sitten unohdin koko asian.

Muistin asian vasta illalla, ja olin kiitollinen siitä, että asia oli jo merkitty kalenteriini. Jos en olisi heti toiminut asian eteen, se olisi erittäin todennäköisesti jäänyt vain hyväksi ideaksi ilman minkäänlaista toteutusta, tai ei ainakaan olisi edennyt niin nopeasti.

Kun tuli aika, jolloin piti tarttua puhelimeen ja soittaa, käytin viiden sekunnin sääntöä hyväkseni. Minulla ei ollut mitään menetettävää, mutta soittamalla pystyin voittamaan suuresti saadessani apua ongelmaani.

Toimintaa jahkailun sijaan


Mielenkiinnolla odotan, mihin kaikkeen tulen vielä viiden sekunnin sääntöä kokeilemaan ja hyödyntämään.

Olen ollut erittäin tyytyväinen tähän todella yksinkertaiseen vinkkiin, jonka avulla saa toimintaa aikaan ja ideat toteutettua.

Älä enää odota


Älä jää odottamaan motivaatiota vaan toimi nyt.

Motivaatio tulee kyllä sitten, kun on tullakseen. Se hiipii hiljaa luoksesi juuri silloin, kun olet täydessä työn touhussa. Toivota se tervetulleeksi ja jatka sitä, mitä olit juuri tekemässä. Motivaatio tuli vain varmistamaan, että pysytkin työn touhussa, kun nyt kerran pääsit aloittamaan.



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti