10. maaliskuuta 2015

Apua päätöksentekoon - loistava 10-10-10-prosessi

Suzy Welch (wikipedia) on General Electricin legendaarisen entisen toimitusjohtajan Jack Welchin (wikipedia) puoliso. Suzy ehti ennen Jackin tapaamista luoda oman menestyksekkään uransa ja hankkia neljä lasta silloisen siippansa kanssa. Oman elämänsä kääntöpisteessä hän loi loistavan metodin kinkkisiin päätöksentekotilanteisiin.

10-10-10 on päätöksenteon väline, joka ottaa huomioon valinnan seuraukset niin nykyhetkessä, lähitulevaisuudessa kuin kaukana tulevaisuudessakin. Rautalangasta väännettynä: Miten tämä päätös vaikuttaa 10 minuutin sisällä, 10 kuukauden kuluttua ja lopulta 10 vuodessa.

1. vaihe - kysymyksen muotoilu


Jokainen 10-10-10-prosessi alkaa kysymyksellä eli sinun on ensin muutettava ongelmasi kysymyksen muotoon. Malli sopii parhaiten kysymyksille, joilla on kaksi vaihtoehtoa.
Pitäisikö minun irtisanoutua (vai jatkaa nykyisessä työssäni)?
Pitäisikö minun ostaa se asunto (vai jättää ostamatta)?
Pitäisikö minun muuttaa ulkomaille (vai ei)?
Pitäisikö minun pysyä nykyisessä parisuhteessa (vai lopettaa se)?

Kysymyksen tarkka rajaaminen on erittäin tärkeää, sillä moniin kiperiin pulmiin liittyy monia asianhaaroja. Esimerkiksi jos miettii ulkomaille muuttoa, seuraa sitä monia muitakin kysymyksiä: Jos muutan, myynkö sitten asuntoni? Kuka huolehtii vanhenevista vanhemmistani? Miten lapset sopeutuvat uuteen kotimaahan? Entä puolisoni? Jne.

Ensin sinun on siis tarkasti määriteltävä ja rajattava perimmäinen ongelma, johon olet hakemassa ratkaisua.

2. vaihe - tiedonhaku


Kun olet määritellyt kysymyksen, ryhdy tiedonhakuun. Kysymyksestäsi riippuen prosessi voi kestää sekunneista tai minuuteista jopa viikkoihin tai kuukausiin. Voit kerätä tiedot pelkästään päässäsi, koota tietokoneelle oman tiedoston tai kansion, vanhanaikaisesti kynän ja paperin avulla tai vaihtoehtoisesti keskustelemalla esimerkiksi ystävän tai kumppanin kanssa. Toki useampienkin metodien käyttö on sallittua. Valitse ne, jotka sopivat parhaiten sinun tilanteeseesi ja kysymykseesi.

Kun olet saanut kerättyä tietoa, vastaa rehellisesti seuraaviin kysymyksiin:
Ottaen huomioon kysymykseni, millaiset ovat kummankin vaihtoehdon seuraukset kymmenen minuutin kuluttua?
Kymmenen kuukauden kuluttua?
Kymmenen vuoden kuluttua?

Voit käyttää halutessasi myös muita aikamääreitä. Tärkeää vain on, että tarkastelet asian vaikutuksia juuri nyt, vähän myöhemmin ja kun kaikki on sanottu ja tehty. Nykyhetki voi olla esimerkiksi minuutti, tunti tai viikko. Lähitulevaisuus tarkoittaa ajankohtaa, esimerkiksi 6 tai 15 kuukautta, jolloin ensireaktio päätökseen on ohi, mutta päätöksen seuraukset vaikuttavat edelleen tavoilla, jotka ovat jotenkuten ennustettavissa. Viimeinen aikamääre tulevaisuudessa, esimerkiksi 8 tai 20 vuotta, on niin kaukana, että sen yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

3. vaihe - analyysi


Nyt sinun tulee olla selvillä omista arvoistasi, sillä kolmannessa vaiheessa otat tarkasteluun kaikki tähän mennessä keräämäsi tiedot ja vertaat niitä syvimpiin henkilökohtaisiin arvoihisi. Arvosi paljastavat muun muassa sinun vakaumuksesi, päämääräsi, unelmasi ja tarpeesi.

Suzy Welch on määritellyt seuraavat kolme arvokysymystä auttaakseen sinua 10-10-10-prosessissa.
Perintösi jälkipolville: Mikä saisi minut itkemään 70-vuotissyntymäpäivänäsi?
Luonteesi: Mitä haluaisin ihmisten sanovan minusta, kun en ole paikalla?
Elämäntyylisi: Mistä pidän vanhempieni elämäntavassa ja mitä inhoan?

4. vaihe - päätös


Kysy itseltäsi: "Nyt kun tiedän minkä tiedän vaihtoehdoistani ja niiden seurauksista, millainen päätös auttaa minua parhaiten luomaan itseni näköisen elämän?"

Vastaus kysymykseesi on 10-10-10:n ratkaisu.

Jutun lähteenä on käytetty Suzy Welchin kirjaa Elämä haltuun! 10 minuutissa, 10 kuukaudessa, 10 vuodessa. Suosittelen kyseistä kirjaa lämpimästi. Oli erittäin miellyttävä lukukokemus ja kirjassa on monia inspiroivia esimerkkejä tämän 10-10-10-prosessin käytöstä.


3 kommenttia:

  1. Kiitos tämän metodin jakamisesta! Etenkin nuo arvokysymykset saivat aikaan jotain liikehdintää sisälläni.

    VastaaPoista
  2. Omia arvojana voi pohtia arvotestillä osoitteessa http://arvoja.wordpress.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo arvotesti on todella hauskasti toteutettu - pääset poimimaan arvoja matkalaukkuina liukuhihnalta :)

      Muutama varoituksen sana:
      - Kun klikkaat takaisin, testi ei mene vain yhtä askelta taaksepäin vaan ison harppauksen ja menetät kaiken siihen mennessä kirjoittamasi, joten harkitse tarkkaan, onko pakko mennä taaksepäin. Toki asioiden uudelleen pohtiminen ei ole lainkaan haitaksi ;)
      - Tulosten tallentaminen ei onnistunut koneellani, joten tein ruudunkaappauksen saadakseni testitulokset talteen. Tarkista siis, kun tallennat tai tulostat, että sinulle oikeasti jää jotain tekstiä näkyviin, ennen kuin suljet tulossivun.

      Muuten erittäin loistava testi - suosittelen lämpimästi omien arvojen pohtimiseen.

      Poista