15. toukokuuta 2013

Veden juonti

Valtaosa kehostamme on vettä. Aikuisella veden määrä on 50-70 prosenttia kehon painosta. Lihavuus alentaa vesipitoisuutta sillä rasvakudoksessa on vähemmän vettä. Yksi helppo tapa aloittaa painonhallinta ja -pudotus on veden juonti riittävän nukkumisen lisäksi.

Koska vettä kuluu jatkuvasti elintoimintoihin, tarvitsemme sitä päivittäin lisää nestetasapainon ylläpitämiseksi. Päivässä elimistö kuluttaa noin 2-3 litraa vettä ja optimaalisen terveyden ylläpitämiseksi menetetty neste on korvattava päivittäin.

Kootut selitykset sille, ettei juo vettä


"Juon muuta riittävästi." Petollista on, jos ei juo vettä lainkaan vaan vain kahvia, virvoitusjuomia, maitoa, mehuja, olutta, siideriä... Joo nesteitä nekin, mutta vaikutus on kaukana veden juonnista. Puhtaan veden keho pystyy hyödyntämään paljon paremmin.

Toinen vaihtoehto on, että juo kyllä vettä, mutta aivan liian vähän. Ehkä aterioiden yhteydessä muutaman kulauksen. Monilla on työpöydällä vesipullo tai -kannu, mutta se ei tyhjene päivän aikana mihinkään.

"Ei ole jano." Näin sanovat he, jotka eivät juurikaan juo vettä. Mutta kyse on siitä, että he ovat totuttaneet itsensä vähäiseen veden juontiin ja mahdollisesti syövät janoonsa.

Lisäksi on hyvä tietää, että janon tunne syntyy vasta kun nestevajaus on jo syntynyt, joten siksikin säännöllinen juominen on tärkeää.

"Jos juo, niin pitää käydä vessassa useammin." Joo, ehkä alkuun, mutta kun keho tottuu veden juontiin, niin tilanne rauhoittuu. Jos vessassa käyminen ei miellytä, ajattele sitä puhdistautumisriittinä tai ansaittuna taukona, jonka aikana voit myös rentoutua työpäivän keskellä.

Veden juonnin hyödyt


Kun veden juonnin aloittaa, keho kiittää. Keho oppii taas kaipaamaan vettä ja ihminen oppii tuntemaan janoa. Kun on jonkun aikaa juonut säännöllisesti ja yhtäkkiä lopettaa, niin tulee jano. Keho huutaa, että hei, mihin mun nesteytys jäi!

On elintärkeää hyvinvoinnille ja terveydelle, että keho pääsee huuhtomaan pois jätteitä. Juomalla riittävästi vettä saat huuhdottua kuona-aineet soluista ja munuaiset saa puhdistettua kehon myrkyistä.

Vesi auttaa ehkäisemään ummetusta pitämällä yllä suolen toimintaa. Jos et juo tarpeeksi, imee paksusuoli vettä ulosteesta pitääkseen yllä nestetasapainoa, mikä sitten johtaa ummetukseen.

Veden juonti edistää painonhallintaa, sillä se on kaloritonta.

Painonhallinnan ongelmana voi olla, että syö janoon, koska tulkitsee janon näläksi. Tätä voi ehkäistä huolehtimalla riittävästi nesteytyksestä ja siksi hyvä kikka painonhallintaan ja naposteluun on, että juo aina lasin vettä kun tekee mieli jotain, odottaa hetken ja katsoo sitten, tekeekö vielä mieli jotain. Jos kyseessä oli janon tunne, niin tuo tunne on jo tyydytetty. Jos kyseessä oli mielihalu, olet jo todennäköisesti ehtinyt keskittää huomiosi johonkin muuhun toimintaan tai tunteeseen.

Säästät rahaa, sillä vesi on ilmaista, ja Suomessa sitä voi juoda suoraan kraanasta. Jos vesi maistuu mielestäsi pahalta, hanki veden suodatin. Jos vesi mielestäsi on tylsää, hanki joku spesiaalijuttu, joka tekee vedestä terveellisempää, esimerkiksi ionisoi ja magnetisoi sen.

Mahdollisia nestevajauksen seurauksia

 • ihon kuivuminen
 • keskittymiskyvyn heikkeneminen
 • päänsärky
 • lyhytaikaisen muistin heikkeneminen
 • kohonnut verenpaine
 • ravintoaineiden heikko kuljetus
 • nivelten kuivuminen ja sitä kautta rappeutuminen
 • suurempi riski sydänsairauksiin
 • kuona-aineiden heikko poisto, josta voi seurata munuaisongelmia
 • rasvan kertyminen 
 • hengityksen vaikeutuminen
 •  

Mikä sitten on oikea määrä vettä?


Yksi toimiva laskutapa on kertoa kehon paino 39-45 millilitralla eli
 • 50 kiloisen tulisi juoda 1,95-2,25 litraa vettä päivässä
 • 60 kiloisen 2,34-2,7 litraa
 • 70 kiloisen 2,73-3,15 litraa
 • 80 kiloisen 3,12-3,6 litraa jne.
Itse olen ottanut tavoitteeksi juoda 2,5 litraa puhdasta vettä päivässä. Tämän vesimäärän varaan valmiiksi edellisenä iltana viiteen puolen litran pulloon, jotka on sitten tavoitteena juoda seuraavan päivän aikana. Tämän lisäksi juon vielä puolen litran aamujuoman ja useamman kupin teetä päivän aikana. Ja jos harrastan liikuntaa, sen ohessa tulee juotua mahdollisesti vielä lisää vettä.

Koska juoda?


Juo aamulla ennen aamiaista ja aterioiden välillä.

Älä juo aterioilla suuria määriä, koska se laimentaa vatsahappoja ja siten vaikeuttaa ruoan sulamista. Ruoka on tarkoitus huuhtoa suusta syljellä, joten pureskele ruoka niin hyvin ettei sinun tarvitse huuhtoa sitä juomalla alas. Varaa riittävästi aikaa syömiseen, jotta sinulla on aikaa pureskella ruokasi hyvin.

Juo suurin osa päivän tavoitemäärästä aamulla ja aamupäivällä ja vähennä juomista iltaa kohden, jotta vältyt ikävältä vessassa juoksemiselta yöllä ja luot itsellesi mahdollisuuden hyvään yöuneen.

Terveellisen ruokavalion perusteet


Riittävä määrä vettä on terveellisen ruokavalion runko. Ilman ruokaa ihminen tulee toimeen jopa useita viikkoja, mutta ilman nesteitä ihminen elää vain muutaman päivän.

Suo itsellesi mahdollisuus optimaalisen terveyteen ja hyvinvointiin: juo vettä - riittävästi.

Kun tämä asia on hallussa, voit ottaa seuraavan askeleen terveellisen ruokavalion koostamisessa. Veden juonti on mielestäni niin tärkeä asia, että tämä tulisi olla ensimmäinen asia, jonka laittaa kuntoon, kun lähtee ruokavaliota muuttamaan. Kaiken lisäksi se on helpoin asia. Jokaisella on siihen Suomessa mahdollisuus riippumatta tulotasosta. Vettä tulee kraanasta. Juo! Jos haluat hifistellä, tee se, mutta pääasia on, että juot vettä - riittävästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti