22. toukokuuta 2018

Kun mikään ei koskaan onnistu ja kaikki menee aina pieleen

Kun saan viikkokirjeeni tai blogini lukijalta kysymyksen tai ongelman, johon hän kaipaisi ratkaisua, ilahdun suunnattomasti, sillä rakastan haasteita ja auttamista. Usein viestin luettuani ensimmäinen ajatukseni kuitenkin on, että kunpa saisin tämän ihmisen nenäni eteen. Haluaisin niin kovasti päästä esittämään hänelle tarkentavia kysymyksiä, jotta saisin todellisen ongelman selville.

Aina kaikki tai ei mikään koskaan


Useimmiten asiat esitetään todella ylimalkaisesti. Yleistetään sanoilla kuten 
  • aina
  • kaikki
  • kukaan
  • koskaan
  • milloinkaan
  • mikään
  • ikinä

Ensinnäkään en usko, että esitetyt asiat ovat niin mustavalkoisia, että joku asia oikeasti tapahtuisi joko aina tai ei koskaan.

Yleistäminen on suosittu tehokeino, jota käytetään yleisesti kommunikoinnissa tai asioiden esittämisessä, mutta se toimii valitettavan harvoin - ainakaan jos haluaa jotain rakentavaa saada aikaiseksi. Olet varmasti itsekin huomannut negatiivisen vaikutuksen, jos olet aloittanut palautteen antamisen sanoilla "sinä et koskaan..." tai "sinä aina...".

Kehuissa ja positiivissa asioissa yleistäminen saattaa tuntua liioittelulta eikä siksi niin uskottavalta, mutta toki joskus se on ihan paikallaan. Kuka nyt ei haluaisi kuulla olevansa aina yhtä ihana ja rakastettava.

Haluatko varmasti juuri sitä?


Sen lisäksi, että en usko esitetyn asian olevan ihan niin mustavalkoinen kuin on annettu ymmärtää, en usein usko, että esitetty asia on se todellinen ongelma.

Ongelma on jossain syvemmällä, tai se koskee jotain tyystin toista asiaa, mutta kun todellista ongelmaa ei nähdä tai ei haluta nähdä, on helpompi syyttää jotain toista näennäistä ongelmaa. Jotain, mistä on helpompi saada ote. 

Hyvä esimerkki tästä on, että pitäisi laihtua viisi kiloa, jotta voisi olla onnellinen. Tällöin kaikki huomio laitetaan painonpudotuksen saavuttamiseen eikä siihen, miten ja mistä ylipäänsä tuntea onnellisuutta. Pahoittelen, jos seuraava paljastukseni tuottaa sinulle pettymyksen, mutta voin vakuuttaa sinulle, että viiden kilon pudotus ei tuo sinulle kaipaamaasi kokonaisvaltaista onnen tunnetta.

Toinen yleinen murehtimisen aihe tuntuu olevan aikaansaamattomuus. On joku asia, jota ei vain millään saada tehtyä tai se jää aina viime tippaan.

Joskus kyse on vain siitä, että asia pitää asettaa itselleen ensin sopivan kokoisiin palasiin tai luoda konkreettiset tavoitteet.

Mutta joskus asian pitäisi vain antaa olla ja jättää tyystin tekemättä. Ei tarvitse etsiä aikaa, vaan on vain osattava päästää irti asiasta, joka ei ole kiireinen eikä tärkeä eikä siten tekemisen väärtti.

Mitä oikeasti haluat muuttaa?


Yleistämisen, näennäisen ongelman esittämisen ja harhauttamisen takia on monesti todella haastavaa lähteä vastaamaan lukijan kysymykseen. Kun kysymys ei ole tarkka, on erittäin epätodennäköistä, että vastaukseni osuisi maaliin ja olisi suora vastaus siihen, mitä lukija kysyy.

Haluan kuitenkin ehdottomasti jatkossakin yrittää parhaani mukaan vastata lukijoideni esittämiin kysymyksiin. Kovasti toivon, että esittämäni vastakysymykset saavat aikaan ahaa-elämyksiä, joiden avulla kysyjä pääsee oikean ongelman jäljille. 

Mikä on oikea ongelma?


Tarkentavien vastakysymysteni tarkoitus ei ole mitenkään vähätellä esitettyjä ongelmia, vaan haluan vain varmistaa, että energiaa ja aikaa käytetään oikean ongelman ratkaisemiseen.

On turha pohtia, minkä värisen tai edes minkä auton ostaa, jos oikea valintatilanne on enemmänkin, kannattaako autoa edes hankkia vai voisiko sittenkin jokin muu liikkumismuoto olla parempi.

Tai miten saisin itseni käymään kolme kertaa viikossa salilla, jos oikeasti lähtisin niin paljon mieluummin vaikka uimaan, tanssitunnille tai lenkkipolulle.

Tai miten nyt vihdoin laihtuisin sen viisi kiloa, kun oikea ratkaisu olisi oppia hyväksymään ja rakastamaan itseään juuri sellaisena kuin nyt on.

Mikä on sinun ongelmasi?


Minkä koet olevan sinun suurin kompastuskivesi tällä hetkellä omannäköisen elämän luomisessa tai mihin sinä kaipaat apua juuri nyt? Saat jätettyä aihetoiveesi tai kysymyksesi blogin palautelomakkeen kautta.






Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti