11. huhtikuuta 2017

Tavoitetsemppari (Accountability Partner)

Hyvä tavoitetsemppari toimii erinomaisena kannustajana päiväsuunnitelman rinnalla, kun haluat saada enemmän tärkeitä asioita aikaan ja toteuttaa tavoitteesi.


Mikä ihmeen tavoitetsemppari?


Tavoitetsemppari on henkilö, jolle olet tilivelvollinen tavoitteidesi eteen tekemistäsi asioista. Kun kerrot toiselle, mitä aiot saada aikaan, saa se sinut sitoutumaan paremmin ja toimimaan päämäärätietoisemmin asettamiesi tavoitteiden eteen.

Kyseessä on kahden ihmisen välinen tasavertainen valmennussuhde, jossa molemmat ovat tilivelvollisia toisilleen ja hyötyvät yhtä lailla. Parhaiten homma toimii, kun teillä on samansuuntainen tavoite ja suhteellisen sama lähtötaso, sillä ideana on tehdä matkaa yhdessä.

Tavoitetsempparia ei tule sekoittaa valmennukseen tai mentorointiin, jossa toinen henkilö on toista kokeneempi käsiteltävässä aiheessa ja huomio on kokonaan valmennettavassa tai mentoroitavassa.

Milloin on hyvä aika tavoitetsempparille?


Tavoitetsempparista on hyötyä aina kun haluat kehittyä, esimerkiksi vakiinnuttaa uuden tavan tai saavuttaa jonkun tavoitteen.

Ehkä haluat liikkua säännöllisesti, noudattaa tasaista ruokarytmiä tai muuttaa ruokavaliota. Ehkä haluat aloittaa yritystoiminnan tai viedä nykyistä toimintaa eteenpäin. Ehkä haluat siivota kotisi turhasta tavarasta. Projektissa kuin projektissa tuesta ja siten myös tavoitetsempparista on hyötyä.

Miksi se toimii?


Tilivelvollisuus toiselle omista tekemisistään saa monet toimimaan omien tavoitteidensa eteen, vaikka mikään muu ei muuttuisi. Ei nimittäin ole kiva kertoa toiselle viikosta toiseen, ettei ole tehnyt mitään asettamiensa tavoitteiden eteen. Jossain vaiheessa varmasti alkaa tuntua pahalta, jos joutuu joka viikko kertomaan taas lusmuilleensa itse asettamiensa tavoitteiden kanssa.


Viikkotapaaminen


Sovi tavoitetsempparisi kanssa vähintään viikoittain toistuva tapaaminen. Vielä parempi, jos se toistuu joka viikko samana päivänä samaan aikaan, jolloin se on helpompi muistaa.

Tapaatteko kasvotusten, puhelimitse vai internetin välityksellä, on täysin teidän itsenne valittavissa. Kasvotusten tapaaminen on toki aina hyvä, jos siihen vain on suinkin mahdollisuus. Mutta siitä ei kannata ottaa stressiä, vaan välimatka tai ajanpuute ovat mainioita syitä kilauttaa tavoitetsempparillesi puhelimitse. Puhelimessa on myös helpompi pitää asiat jämptinä.

Minun tavoitetsempparini asuu tunnin automatkan päässä, joten meillä on sovittuna puhelinaika viikoittain maanantai-iltapäivisin.

Puhelun kestoksi olemme sopineet puoli tuntia eli kummallekin 15 minuuttia neljän kysymyksen läpikäymiseen. Vuorottelemme vuoroviikoin kumpi soittaa ja aloittaa. Parittomilla viikoilla minä soitan ja olen ensin tsempattavana.

Tapaamisen sisältö ja rakenne


Voit sopia tavoitetsempparisi kanssa tapaamisen rakenteen ja sisällön täysin vapaasti, mutta tässä on toimivaksi todettu rakennerunko, jonka ehtii käydä läpi molempien osalta hienosti puolessa tunnissa:

  1. Viime kerran sitoumukset
  2. Tämän hetken haasteet
  3. Nyt työn alla
  4. Ensi kerran tavoitteet

1. Viime kerran sitoumukset


Käydään läpi, ovatko viime kerralla asetetut tavoitteet toteutuneet.

Nyt ei ole tarkoitus velloa epäonnistumisissa tai tekemättä jättämisissä. Kerro ainoastaan, teitkö mitä suunnittelit, vai et.

Tämän on tarkoitus olla eteenpäin vievää, joten ei käytetä turhaan aikaa selittelyyn. Seuraavassa vaiheessa pureudutaan tarkemmin haasteisiin.


2. Tämän hetken haasteet


Käydään läpi, missä sinulla on tällä hetkellä ongelmia tai mikä tuntuu vaikealta.

Toiselle avautuminen voi saada sinut näkemään uuden ratkaisun asiaan, tai toisen kysymykset voivat saada sinut näkemään asiat eri tavalla. Ehkä saat oivalluksen, miten voisit lähetystä asiaa toisin, tai huomaat vain tehneesi kärpäsestä härkäsen.

3. Nyt työn alla


Kerro, minkä parissa työskentelet parhaillaan, mistä onkin luontevaa edetä seuraavaan ja viimeiseen kohtaan.

4. Ensi kerran tavoitteet


Mitä aiot saada tehtyä seuraavaan tapaamiseen mennessä?

Sinun ei tarvitse liioitella, vaikka tavoitteiden kohdalla kurkottaminen korkeammalle kuin on realistista onkin usein hyväksi ja saa sinut ponnistelemaan enemmän tavoitteidesi eteen. Älä siis päästä itseäsi liian helpolla, mutta muista myös, että yksikin tehty asia on jo parempi kuin ei mitään. Itse valitset, mitä vauhtia haluat ja pystyt etenemään kohti tavoitteitasi.

Pidä kirjaa tavoitteista


Hyvät muistiinpanot vahvistavat tilivelvollisuutta, sillä toinen ei voi lusmuta ja toivoa, että olet unohtanut, mitä hän suunnitteli tekevänsä. Kummatkin kirjoittavat tapaamisen aikana aina sekä omat että toisen tavoitteet muistiin.

Millainen on hyvä tavoitetsemppari?


Ideaali on, että molemmat osapuolet ovat oikeasti motivoituneita saamaan asioita aikaan tavoitteidensa eteen, ja että teillä on edes jollain tasolla yhteneväinen arvomaailma.

On parempi, että tavoitetsempparisi uskaltaa sanoa asioita suoraan, eikä vain mielistele sinua. Hyötyä ei synny, jos annatte toistenne lusmuilla vapaasti. Mutta ei myöskään arvostella tai haukuta, vaan pysytään aina asiallisina.

Kelle tahansa voi tulla huonoja hetkiä ja aikoja. Silloin hyvin valittu tavoitetsemppari tukee ja tuuppii hieman eteenpäin, jotta pääset taas jatkamaan matkaa omin avuin. Ei nimittäin ole häpeä pyytää apua, vaan on häpeä jäädä yksin murehtimaan ja märehtimään. Kaikesta ei tarvitse, eikä myöskään voi, selvitä yksin.

Joskus riittää, että toinen näkee tilanteen ulkopuolelta ja pystyy kertomaan, miltä asia siltä kantilta näyttää. Ei nimittäin ole tarkoitus ratkoa ongelmia toisen puolesta. Toki saat auttaa, jos osaat, mutta se ei ole tarkoitus. On vain tarkoitus toimia peilinä, jotta toinen saa uuden näkökulman asiaan. Itselle suurena mörkönä näyttäytyvä asia voi olla toisen näkökulmasta vain pieni hidaste.

Me kaikki kompuroimme välillä tai eksymme matkalla. Joskus vain pieni töytäisy oikeaan suuntaan tai muutama kannustava sana riittää, että pääsee jälleen jatkamaan matkaa.

Mistä löytää tavoitetsemppari?


Ehkä sinulla on nyt jo mielessäsi joku kaveri tai tuttava, joka voisi sopia täydellisesti tavoitetsemppariksesi. Tai jos nykyisestä tuttavapiiristä ei löydy sopivaa, pidä silmät ja korvat auki niin töissä, harrastuksissa kuin tapahtumissakin, missä ikinä liikutkin.

Tutustu uusiin ihmisiin. Kysele, mistä he haaveilevat tai minkä tavoitteen eteen he tekevät parhaillaan töitä. Sitä ei koskaan tiedä, milloin kohtaa ihmisen, jonka kanssa vain synkkaa, ja jonka kanssa voi puhua avoimesti.

Oman tavoitetsempparini tapasin aikoinaan töiden merkeissä. Työt ovat molemmilla sittemmin jo vaihtuneet, mutta edelleen potkimme toisiamme eteenpäin elämän taipaleella.

Nyt on aika -sisäpiirissäkin on ihania ihmisiä. Rohkeasti vain tutustumaan. Tavoitetsempparisi voi olla lähempänä kuin arvaatkaan.



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti