18. huhtikuuta 2017

Miten olla aina ajoissa

Myöhästeletkö? Tai lähdetkö yleensä kauhealla kiireellä, jotta ehdit sovittuihin tapaamisiin?

Elämän perässä juokseminen ja jatkuvassa kiireessä eläminen ei tee kenellekään hyvää. Siksi paljastan sinulle nyt omat strategiani, miten vältän myöhästymisen ja teen omista työaamuistani mukavan rentoja.


Usko, että myöhästyminen on huono asia


Jos et usko, että myöhästyminen on huono asia, se tuskin myöskään haittaa sinua. Joten jos haluat oppia pois myöhästelystä, sinun on ensin löydettävä itsellesi syy olla ajoissa.

Myöhästyminen on huono asia, koska:

 • vaikutat epäluotettavalta
 • osoitat, ettet arvosta muita ja heidän aikaansa
 • aiheutat tarpeetonta huolta 

Ole luottamuksen arvoinen


Myöhästymällä annat itsestäsi epäluotettavan kuvan. Tapaamisen sopiminen on lupaus, jossa sovit olevasi tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Jos et toimi sovitun mukaisesti, annat kuvan, että lupauksesi ovat arvottomia tai että et ainakaan arvosta niitä niin paljon, että vaivautuisit toimimaan lupaamasi mukaisesti.

Arvosta muita ja heidän aikaansa


Olemalla myöhässä osoitat, että et arvosta muiden aikaa. Mutta sinun aikasi ei ole yhtään muiden aikaa arvokkaampaa, eikä sinulla varsinkaan ole oikeutta tuhlata muiden aikaa myöhästymällä.

Mitä vähemmän ihmisiä sovitussa tapaamisessa on, sitä isompi merkitys myöhästymiselläsi on. Kahdenkeskisestä kohtaamisesta myöhästyminen on pahinta, koska koko tapaamista ei ole ennen kuin sinä suvaitset saapua paikalle.

Ryhmässä sinua joko odotetaan, että päästään aloittamaan tai, jos ei odoteta, aikaa joudutaan kuitenkin yleensä käyttämään kertaamiseen, kun saavut paikalle.

Voit myös olla varma siitä, että satojen ihmisten seminaarissakin joku häiriintyy myöhässä tulijasta, vaikka kuinka yrittäisit hiipiä takariviin.

Ilmoita myöhästymisestäsi etukäteen


Jos tiedät myöhästyväsi tai sen mahdollisuus on olemassa, on kohteliasta ilmoittaa asiasta heti kun pystyt. Sinun ei tule odottaa sovitun tapaamisajan yli ilmoittaaksesi myöhästymisestäsi.

Yleensä myöhästymisen voi ennakoida, koska tiedät, kuinka kauan sinulla vähintään menee matkoihin. Jos et ole vielä edes valmis lähtemään, vaikka sinun pitäisi olla jo menossa, voit olla varma myöhästymisestäsi.

Arvioi milloin mahdollisesti ehdit paikalle. Näin toinen osapuoli osaa varautua myöhästymiseesi. Voi myös olla, että kiireesi katoaa kokonaan, jos myöhästymisesi sekoittaa toisen aikataulut niin, että on vain parempi sopia kokonaan uusi tapaamisaika.

Ikävin tilanne ehkä kuitenkin on, jos aiheutat myöhästymiselläsi huolta toiselle. Ei ole kiva odottaa ja murehtia, onko kenties sattunut jotain. Jos kerran myöhästyt, säästä odottaja edes huolestumiselta ilmoittamalla, että olet kyllä tulossa, mutta myöhässä.

Aina ajallaan


Jotta olisit aina oikeaan aikaan oikeassa paikassa, sinun on suunniteltava onnistumisesi.


1) Selvitä matka-aika


Matka-aikaan vaikuttavat etäisyys, kulkuväline, muu liikenne, sää ja oma senhetkinen kuntosi.

Kun asia on niin tärkeä, että myöhästymisen mahdollisuus on kokonaan suljettava pois, kannattaa varata aikaa poikkeustilanteiden varalle. Julkisilla liikkuessa kannattaa lähteä liikkeelle vähintään yhden vuoron puskurilla. Näin et myöhästy, vaikka yksi vuoro jäisi välistä tai olisi myöhässä. Autolla liikkuessa on myös hyvä varata ruuhkavara.

Huomioi matka-ajassasi myös aika, joka kuluu esimerkiksi julkisen liikenteen pysäkille kävelemiseen, auton ikkunoiden skrapaamiseen tai polkupyörän kellarista noutamiseen.

2) Selvitä lähtövalmisteluihin kuluva aika


Jotta osaat varata riittävästi aikaa lähtövalmisteluihin, sinun on ensin hahmotettava, mitä sinun tulee tehdä ennen lähtöä ja sitten selvitettävä, kuinka paljon sinulla kuluu aikaa kaiken sen tekemiseen.

Mitä kaikkea sinun tulee tehdä ennen lähtöä? Esimerkiksi:

 • peseytyminen
 • pukeutuminen
 • hiusten laitto
 • meikkaus
 • kamojen pakkaus
 • syöminen
 • eväiden laitto

Entä kuinka paljon sinulla kuluu aikaa kaiken sen tekemiseen? Et tiedä, jollet mittaa.

Ota vastuu omasta aikataulustasi, ja ole valmis lähtöön silloin kun on aika. Kun olet menossa juhliin tai vastaavaan, kannattaa varata runsaammin aikaa, sillä todennäköisesti haluat myös valmistautua paremmin.

Jos tiedät, että puolisollasi ja/tai lapsillasi on tapana myöhästyä lähtöajasta, luo joustovaraa antamalla sen verran aikaisempi lähtöaika kuin mitä heillä on tapana myöhästyä.


3) Tee lähtösuunnitelma


 1. Mihin olet menossa? 
 2. Mikä on tapaamisen tärkeysaste? (ei saa myöhästyä missään tapauksessa vs. jossain vaiheessa paikan päälle ehtiminen riittää)
 3. Millä matkustat ja monelta?
 4. Monelta sinun pitää lähteä kotiovesta, jotta ehdit suunnittelemaasi kulkuvälineeseen?
 5. Monelta sinun pitää alkaa valmistautua lähtöön, jotta olet valmis silloin kun sinun pitää lähteä?

Aina ajoissa töissä


Käytännössä ajoissa oleminen toteutuu työaamuina siten, että minulla on mielessäni tarkistuspisteitä, joista tiedän, olenko suunnittelemassani aikataulussa.

Klo 5 on tarkoitus aloittaa aamiaisen valmistus. Ehdin kyllä vielä, jos aloitan sen teon viimeistään varttia yli, mutta sitten ei jää aikaa nauttia aamiaista rauhassa blogeja lukien.

Klo 5:30 on tarkoitus alkaa valmistautua lähtöön eli pukea, meikata, laittaa hiukset ja pakata eväät ja muu tarvittava. Takaraja valmistautumisen aloittamiselle on klo 5:40, mutta sitten ei ole aikaa millekään ylimääräiselle.

Kun kello lähestyy kuutta, on aika aloittaa lopulliset lähtövalmistelut ja pukea ulkovaatteet.

Ulko-ovesta on poistuttava klo 6-6:10 välillä riippuen sää- ja keliolosuhteista.

Kun toimin näiden ennalta määriteltyjen tarkistuspisteiden mukaan, ehdin hienosti töihin.

Joustovara luo kiireettömyyttä ja rauhaa


Aamuaikataulussani on joustovaraa, koska inhoan kiirettä, etenkin aamulla. Haluan valmistautua töihin lähtöön rauhassa.

Jos haluan laulaa ja tanssia yhden biisin, tai vaikka kaksi, ehdin tehdä sen. Jos kaadan teekuppini sisältöineen lattialle, ehdin siivota aikaansaannokseni ilman töistä myöhästymistä. Jollekin pienelle ylimääräiselle on aina hyvä olla aikaa.

Odottaminen on parempi kuin myöhästyminen


Jos syy myöhästelyysi on se, ettet halua joutua odottamaan, älä odota. Voit vaikka päättää jo etukäteen, mitä teet ollessasi ajoissa. Älypuhelinten aikana kenellekään ei voi tulla tylsää odottaessaan muutaman minuutin.

Tässä muutamia suosituksia, mitä voit tehdä odottaessasi:

 • ole läsnä tilanteessa ja tarkkaile ympäristöäsi
 • meditoi keskittyen hengitykseesi
 • valmistaudu tapaamiseen
 • kuuntele äänikirjaa tai musiikkia
 • lue kirjaa, blogia tai lehteä
 • lähetä viesti rakkaallesi
 • haaveile ja unelmoi
 • visioi tavoitteitasi
 • mieti mitä kaikkea hyvää on jo tapahtunut päivän aikana

Paras on, kun teet jotain, mikä valmistaa sinua tulevaan tapaamiseen. Olet paljon mukavampi kohdattava hymyssä suin kuin kieli vyön alla.Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti