1. heinäkuuta 2016

Vihdoin applikaatio turvallisen kosmetiikan valitsemiseen

Oletko koskaan yrittänyt lukea kosmetiikkapurkin ainesosaluetteloa? Vaikka saisitkin pienestä präntistä jotain selvää, teksti on täyttä hepreaa, vai mitä?

Allergian puhkeaminen pakotti lukemaan tuoteselosteet


Oman herätykseni tuoteselosteiden lukemiseen sain ensimmäisen allergiakohtaukseni myötä vuosituhannen vaihteessa. Allergiatesteissä ilmeni muun muassa allergia punaista väriainetta (E120/karmiini) kohtaan. Muistan, kuinka lääkäri kehotti jatkossa tarkistamaan myös huulipunat, etten koe mitään ikävää yllätystä. Näin alkoi minun matkani tuoteselosteiden ihmeelliseen maailmaan.

Elintarvikkeita opin lukemaan, kosmetiikkaa en


Elintarvikkeiden tuoteselosteiden lukeminen on suhteellisen helppoa, etenkin jos pitää mukanaan elintarvikkeiden lisäaineiden E-koodiavainta. Tässä omani, jonka olen aikoinaan värikoodannut ja pitänyt aina mukana.
Kosmetiikan turvallisuuden toteaminen on huomattavasti vaikeampaa. E-koodeista opin ulkoa ne, joita haluan ehdottomasti välttää, mutta kosmetiikasta on mielestäni aivan mahdotonta muistaa ulkoa mikä aine on hyväksi sinulle ja mikä ei.

Suosikkikirjani kosmetiikasta


Suurta apua kosmetiikan ainesosien ymmärtämiseen saan Rita Stiensin Totuus kosmetiikasta -kirjasta, jossa arvioidaan noin 2000 kosmetiikassa käytettyä raaka-ainetta. Lista ei kuitenkaan ole kaikenkattava, ja aineiden etsiminen yksi kerrallaan on erittäin hankalaa ja aikaa vievää.

Välillä tutkin kotona verkkokaupan tuotteiden ainesosaluetteloita kirjan avulla (viimeksi tällä viikolla), mutta kauppaan en kirjaa kanna mukana ja 51 sivun kopioiminen mukana kannettavaksi ei myöskään ole mielestäni järkevää. Onneksi nyt on saatu helpotusta tähän ongelmaan.

Uusi applikaatio helpottaa valintojen tekemistä


Nykyään on saatavilla CosmEthics applikaatio (AppStoresta ja GooglePlaysta), joka kertoo sinulle onko kosmetiikkatuote turvallinen käytettäväksi. Sinun tarvitsee vain skannata kosmetiikkatuotteen viivakoodi puhelimellasi. Eikö ole ihanan helppoa ja yksinkertaista.

Skannattuasi tuotteen applikaatio näyttää liikennevaloista tutulla värikoodilla tuotteen turvallisuuden:
vihreä - turvallinen käyttää
oranssi - sisältää allergeeneja
punainen - potentiaalisesti haitallisia raaka-aineita
liila - henkilökohtaisia varoituksia

Applikaation perusvaroitukset


Applikaatiossa on valmiina asetettuna seitsemän varoituslistaa muun muassa formaldehydi, parabeenit, ftalaatit ja EU:ssa kielletyt raaka-aineet. Kun tuote sisältää näitä aineita, se saa punaisen liikennevalon.

Tässä esimerkki omasta kylpyhuoneesta löytyneestä punaisen varoituksen tuotteesta.
Yhdellä klikkauksella pääset katsomaan ainesosaluetteloa, jossa applikaatio näyttää värikoodilla minkä ainesosan kohdalla on ongelmia.

Kunkin ainesosan linkistä pääset katsomaan kyseisen aineen tietoja Wikipediasta, mutta kaikista ei löydy tietoja ja jos löytyy, se ei välttämättä ole kovin kansantajuista. Itse kääntyisin lisätiedon tarpeessa jonkin muun tietolähteen puoleen.

Voit valita mitä haluat välttää


Perusvaroitusten lisäksi voit vielä valita muita valmiita vältettävien aineiden listoja kuten esimerkiksi alumiini, alumiini deodorantissa, muovit, hajusteallergeenit ja fluorit suuhygieniatuotteissa. Voit myös valita, jos haluat käyttää vain vegaanisia tuotteita, mikä on oiva apu eläinkunnan tuotteita välttäville.

Lisäksi voit lisätä applikaatioon omat vältettävät raaka-aineesi, muun muassa allergiasi.

Applikaatiota on helppo ja hauska käyttää


Oman kylpyhuoneen läpikäynti oli hauskaa ja vastaan tuli niin positiivisia kuin negatiivisiakin yllätyksiä.

Ihanalta tuoksuva käsienpesuneste sai varoituksen.

Hiuskiinne sisältää muovia, niin kuin yllättävän moni muukin tuote omassa kylpyhuoneessani, mikä mietityttää kovasti.

Tämä tuote sai yllättäen vihreä valon, mutta eipä tuo ainesosaluettelo pahalta näytäkään.

Tämä tuote on nimensä No nothing veroinen - siinä ei ollut mitään valittamisen arvoista.

Kynsilakanpoistoainekin selvisi testistä kiitettävällä arvosanalla.

Applikaatio tarvitsee lisää tuotetietoja


Kaikkia tuotteita ei vielä löydy applikaatiosta, mutta jo noin 40 000 tuotetta löytyy.

Tämä deodorantti vielä odotti tietokantaan pääsyä.
Kaikki valmistajat, myyjät ja maahantuojat eivät valitettavasti ole yhteistyöhaluisia, joten osa tuotetiedoista saadaan applikaatioon käyttäjien aktiivisuuden ansiosta. Mitä enemmän aktiivisia käyttäjiä applikaatiolle saadaan, sitä laajempi tuotetietokannasta tulee.

Sinäkin voit auttaa applikaation parantamisessa


Kun sinulla tulee vastaan tuote, jota ei ole tietokannassa, applikaatio pyytää sinua ottamaan kuvan ensin tuotteen nimestä ja sitten ainesosaluettelosta ja lopuksi lähettämään kuvat eteenpäin. Kaikki tämä tapahtuu applikaation sisällä, joten uusien tuotteiden ehdotus on tehty ihanan helpoksi.
Omasta kylpyhuoneestani löysin kuusi tuotetta joita ei ollut ennestään tietokannassa.
Sinä valitset mitä kosmetiikkaa käytät


Sinä tietenkin päätät millä perusteella valitset kosmetiikkatuotteesi. Itse kuitenkin arvostan suuresti, että joku on nyt helpottanut omaa valintaprosessiani. Valitsen jatkossa tuotteen, joka saa vihreän valon, tai vaikka vain liilan. Punaisia ja oransseja tuotteita pyrin jatkossa välttämään.

Muovia sisältävien kosmetiikkatuotteiden kohtaloa minun pitää vielä pohtia. Ehkä en osta sellaisia jatkossa, jos vain löydän vaihtoehdot. Muovin levittäminen iholle ja hiuksiin ei kuulosta minusta kovin kivalta ja fiksulta.

Applikaatio ehdottaa myös vaihtoehtoisia tuotteita


Applikaatio auttaa myös parempien valintojen tekemisessä, sillä se tarjoaa skannaamillesi tuotteille terveellisempiä vaihtoehtoja, jos sellaisia on olemassa. Lisäksi sinulla on mahdollisuus ostaa tuote applikaation affiliaattikumppanin verkkokaupasta. Mitään ostopakkoa ei tietenkään ole ja itse applikaatio ja sen käyttö on täysin maksutonta.

Ei täydellinen, mutta riittävän hyvä


Applikaatio on hyvä, vaikka siinä onkin vielä parantamisen varaa. Häiritsevintä on, että skannaus ei toimi moitteetta. En sitten tiedä onko vika applikaatiossa, puhelimessa vai käyttäjässä. Jos skannaus ei onnistu, voi viivakoodin näppäillä myös numeroilla, ja muutaman kerran jouduinkin tyytymään naputteluun.

Tuotteiden puuttumisen tietokannasta ymmärrän. Ajan myötä niitä kertyy tietokantaan ja tottakai markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuotteita, joten tietokannan ajantasalla pitäminen on jatkuvaa kilpajuoksua valmistajien kanssa. Toivottavasti tahot, jotka eivät nyt ole yhteistyöhaluisia, ovat sitä jatkossa.

Käyttämisen arvoinen


Muutamista epäkohdista huolimatta suosittelen erittäin lämpimästi CosmEthics applikaatiota, sillä minusta se on käyttämisen arvoinen.

Tässä on vielä lyhyt videoesittely applikaatiosta, jos et vielä vakuuttunut.
Mitä vielä odotat? Lataa omasi heti http://www.cosmethics.com/Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti