28. maaliskuuta 2017

Vision kautta tavoitteisiin ja päivittäisiin tapoihin

Kun haluat saada asioita aikaan ja päästä elämässäsi eteenpäin, sinun on ensin päätettävä, mitä ylipäätään haluat saada aikaan ja minne haluat päästä.


Päätä määränpää ensin


Sinun on ensin päätettävä matkan määränpää, ennen kuin voit suunnitella, miten, milloin ja kenen kanssa sinne menet ja mitä otat mukaan. Sama pätee tavoitteiden kanssa.

Jos aloitat suunnittelusi valitsemalla matkustustavaksi junan, rajoitat matkakohteitasi kohtuuttoman paljon. Kaikkialle ei pääse junalla, joten turhaan karsit mahdollisuuksiasi päättämällä kulkuvälineen ensin.

Matkakumppanin valintakaan ensimmäisenä ei ole fiksua, sillä sekin rajoittaa matkakohteita. Ehkä hän ei pidäkään rantalomasta, tai ei haluakaan kiivetä vuorelle.

Pakkaamista varsinkaan ei kannata aloittaa ennen kuin kaikki muu on päätetty. Kohdemaan sää ja siellä tehtävät aktiviteetit sekä matkustustapa vaikuttavat kaikki siihen, mitä tulee ottaa mukaan ja miten pakata.

Päätä siis matkakohde ensin täysin omien toiveidesi mukaan. Sitten voit selvittää, kuka voisi olla halukas lähtemään matkalle mukaan, miten sinne pääsee, ja lopuksi, mitä sinne kannattaa ottaa mukaan.

Matka vaatii valmisteluja


Sinun ei tarvitse päästä määränpäähäsi nyt heti, eikä sinun tarvitse myöskään tietää vielä, miten toteutat matkan. Kun oikeasti haluat jonnekin, sinun on vain edettävä askel askeleelta kohti tavoitettasi.

Ennen matkaa haluat ehkä oppia kohdemaan kielen alkeet, tai ehkä vain valitset matkaseurasi kielitaidon mukaan. Ehkä sinun on säästettävä matkaa varten muutama vuosi. Ehkä sinun tulee kohottaa kuntoasi, hankkia tarpeellisia varusteita ja huolehdittava rokotuksista. Lopulta sinun on ehkä matkustettava tavalla, joka pelottaa sinua.

Mutta kun oikeasti haluat jotain, mikään näistä asioista ei ole este, korkeintaan hidaste. Kun oikeasti haluat jotain, se ei myöskään haittaa, vaikka pääsisit sinne vasta 10 vuoden päästä. Onpahan jotain mitä odottaa ja mistä haaveilla.

Odotus on iso osa koko elämystä. Asia, jonka saamme heti tässä ja nyt, luo paljon laimeamman tunne-elämyksen, sillä emme ole ehtineet tehdä töitä sen eteen ja odottaa sitä.


Tavoitteiden luontiharjoitus à la Gary Kellar


Käyn tällä hetkellä läpi The Focus Coursea ja siellä on loistava tavoitteiden luontiharjoitus, joka oli muokattu Gary Kellarin kirjasta The One Thing.

Tämä harjoitus on mainio, koska siinä edetään selkeästi ja yksinkertaisesti tulevaisuudesta tähän päivään saakka. Saat loppujen lopuksi hahmotettua, mitä konkreettista voit tehdä jo tänään kaukana tulevaisuudessa häämöttävän tavoitteesi eteen.

Elämäsi osa-alueet


Jaa ensin elämäsi haluamiisi osa-alueisiin. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

 • henkisyys
 • henkinen hyvinvointi
 • ihmissuhteet
 • perhe
 • terveys
 • fyysinen hyvinvointi
 • työ
 • talous

Tärkeintä on, että jaottelet elämäsi sellaisiin osa-alueisiin, jotka puhuttelevat sinua eniten, ja sitten nimeät ne vielä siten, että ne tuntuvat omilta.

Harjoituksen ohjeistus


Vaikka tämän tehtävän voi tehdä suhteellisen helposti ja nopeasti, suosittelen kuitenkin, että suhtaudut siihen rennon vakavasti. Tämä tehtävä voi avata silmäsi sen suhteen, mihin suuntaan haluat lähteä elämääsi viemään.

Harjoitusta varten valitse yksi elämäsi osa-alue, jonka tiimoilta käyt läpi kaikki kuusi kysymystä.

Riittää hyvin, jos käyt yhden elämän osa-alueen läpi päivässä. Toki voit tietenkin tehdä kaikki myös kerralla, mutta varmista silloin, että kaikki osa-alueet saavat yhtä paljon aikaa ja energiaa.

Kirjoita vastauksesi ylös, jotta pystyt palaamaan niihin myöhemmin.

Tavoitteiden luontiharjoitus


Valitse ensin mille elämäsi osa-alueelle olet luomassa tavoitteita.

 1. Mikä on yksi asia, jota haluan tehdä, joka haluan olla tai jonka haluan omistaa jonain päiväni tällä elämäni osa-alueella?
 2. Minkä yhden asian voin tehdä seuraavan viiden vuoden aikana päästäkseni tavoitteeseeni
 3. Minkä yhden asian voin tehdä seuraavan vuoden aikana päästäkseni viiden vuoden tavoitteeseeni?
 4. Minkä yhden asian voin tehdä seuraavan kuukauden aikana päästäkseni vuoden tavoitteeseeni
 5. Minkä yhden asian voin tehdä seuraavan viikon aikana päästäkseni kuukauden tavoitteeseeni
 6. Minkä yhden asian voin tehdä tänään päästäkseni seuraavan viikon tavoitteeseeni? 

Tavoitteita kohti päivittäin


Näin helposti sait luotua vision, päivätavoitteen, ja lyhyemmän ja pidemmän aikavälin tavoitteet.

Toki tavoitteet eivät yksinään tuo tulosta, vaan tarvitaan myös täytäntöönpanoa ja toimintaa. Siksi laadin sinulle ohjeen päiväsuunnitelman tekoon.Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti