9. helmikuuta 2016

Mitä parasvointi tarkoittaa?

Vuoden vaihtuessa kävin oman pään sisäistä kamppailua siitä, haluanko vielä jatkaa parasvointi-domainin alla. Alunperin otin domainin käyttöön toiminimelleni Parasvointivalmennus. Nykyään toiminimeä ei enää ole, mutta domain ja sen facebook-sivu jäivät kummittelemaan.

Uudistuksia suunnitellessa pysähdyin pohtimaan mitä parasvointi minulle tällä hetkellä tarkoittaa. Parasvoinnin voi nimittäin kokea perfektionistisena täydellisyyden tavoitteluna - paras vointi - mikä ei kuitenkaan ole se viesti mitä haluan viedä eteenpäin. Parempi tapa ajatella asiaa on paras mahdollinen vointi - se mihin pystyn tässä ja nyt. Hyvinvointi on muutenkin kummallinen käsite. Voin hyvin. Voin pahoin. Missä menee raja?

Parasvointi on sitä, että voit juuri nyt, tässä nimenomaisessa tilanteessa, parhaalla mahdollisella tavalla. Se ei tuomitse, ei vaadi, pyytää sinua vain tekemään sen minkä nyt voit. Niinhän se on esimerkiksi urheilukilpailuissakin. Voittajana eli parhaana palkitaan se, joka määritettynä ajankohtana tietyissä olosuhteissa tietyssä paikassa oli paras. Eli ei absoluuttisesti paras vaan tässä ja nyt, annetuilla reunaehdoilla paras. Näin ajateltuna parasvointikin on huomattavasti anteeksiantavampi termi. Se ei tarkoita absoluuttisesti parasta, vaan juuri kyseisessä tilanteessa, annetuilla reunaehdoilla parasta.

Saatuani tästä ajatuksesta kiinni, voin nyt rauhallisin mielin jatkaa parasvointi-termin ja domainin käyttöä, sillä se on edelleen se mitä minä tavoittelen ja mitä toivon muillekin. Parasta mahdollista vointia - mitä ikinä se sitten itse kullekin missäkin tilanteessa tarkoittaa.

Olisi mielenkiintoista kuulla mitä mielleyhtymiä parasvointi-termi sinussa herättää. Toivoa, ahdistusta, vai jotain ihan muuta?
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti