28. helmikuuta 2017

Tukevatko aamurutiinit tavoitteitasi?

Viime viikolla kerroin, että tärkein oppini ajanhallinnan saralla on ollut priorisointi, eli että päivän tärkein tehtävä tulee tehdä ensimmäisenä, heti kun mahdollista.

Nyt kerron miten saat muutettua tämän ohjeen käytännöksi elämääsi. Paljastan myös miten tämä ohje toteutuu omassa elämässäni, ja mitä muutoksia olen sen takia joutunut tekemään.


1. Mitkä ovat rajoitteet?


Mitkä ovat elämäsi rajoitteet ajankäytön kannalta?

Tällaisia voivat olla esimerkiksi palkkatyö, opiskelu, harrastukset ja lapset.

Rajoittavat faktat omassa elämässäni


  • Palkkatyö alkaa klo 6:30.
  • Töihinlähtö klo 6.
  • Työt päättyvät, kun päivän työt on tehty, joten kotiin palaan yleensä klo 14:30-16:00 välillä.

2. Mikä on päivän tärkein tehtävä?


Oletko jo valinnut päivän tärkeimmän tehtäväsi? Mikä on se tapa tai tehtävä, joka vie sinua parhaiten eteenpäin kohti tavoitettasi?

Päivän tärkein tehtäväni


Olen priorisoinut päivän tärkeimmäksi tehtäväksi kirjoittamisen. Se on minulle tapa, jota teen päivittäin eri muodoissa.

Joka aamun aloitan aamusivuilla eli kirjoitan käsin kolme sivua tajunnanvirtaa. Tämän lisäksi kirjoitan uutta materiaalia viikkokirjeeseen ja editoin aiemmin kirjoitettuja tekstejä.

3. Milloin on paras aika toteutukselle?


Milloin on paras aika elämässäsi tärkeimmän tehtäväsi tekemiselle?

Ota huomioon ajankohdan valinnassa oma energiatasosi ja ympäristösi:

  • Tarvitsetko rauhaa vai muita ihmisiä?
  • Onko vireystasosi paras heti herättyäsi vai vasta muutaman tunnin kuluttua?
  • Entä energiatasosi? Onko se parempi ennen aamiaista vai aamiaisen jälkeen?

Aamuohjelmani


Noustuani virkistäydyn ensin pesemällä kasvoni. Sitten hoidan öljypurskuttelun, jonka aikana kirjoitan aamusivut.

Seuraavaksi keitän kupin teetä ja kahvia, ja valmistan aamujuoman. Ennen aamujuoman nauttimista lopetan öljypurskuttelun ja pesen hampaat.

Sitten käyn teekuppi seuranani kirjoittamistehtävien kimppuun ja teen töitä keskittyneesti viiteen saakka.

Olen aiemminkin kertonut aamuohjelmastani ja siitä miten näen sen mielessäni. Sillä on nimittäin valtava merkitys, miten asioista ajattelet. Ahdistuksen välttämiseksi on tärkeää koota tehtävistä mielellesi sopivan kokoisia kokonaisuuksia.

4. Mitä on muutettava?


Mitä joudut muuttamaan nykyisissä rutiineissasi, jotta saat hoidettua päivän tärkeimmän tehtävän sille parhaimpaan aikaan?

Ennen kukonlaulua ylös


Olen todennut olevani aikaisin aamulla virkeämpi ja skarpimpi kuin työpäivän jälkeen, joten haluan hyödyntää sen energian kirjoittamiseen.

Työpäivän jälkeen kirjoittamisesta ei välttämättä tule mitään, sillä väsyneenä minun on vaikeampi keskittyä ja päästä flow-tilaan.

Aloittaessani nykyisen palkkatyöni päätin siis alkaa nousta aamuyöllä, jotta ehdin tehdä päivän tärkeimmät työt ennen kuin lähden töihin.

Tämänkin tekstin ensimmäistä versiota kirjoitan nyt maanantaiaamuna vähän vaille neljä. Kyllä, aamulla. Nyt kun editoin, kello on kolme tiistaiaamuna. Herään ennen kolmea ja kirjoittamiselle ynnä muille päivän tärkeille töille olen varannut vähintään klo 3:30-5 joka arkiaamu.

Viideltä lopetan hommat, syön aamiaisen ja nautin aamukahvini blogeja lukien. 5:30 aloitan lähtöön valmistautumisen.

Käytännössä siirsin vapaa-aikaani illasta aamuun siirtämällä nukkumisrytmiäni taaksepäin eli menen aikaisemmin nukkumaan ja herään aikaisemmin. Samahan se on milloin vietän vapaa-aikani, kun kyse on ajasta, jonka varaan kokonaan itselleni.

5. Teoriasta toteutukseen


Kun olet päättänyt mikä on ykkösjuttusi ja milloin aiot tehdä sen, puuttuu enää ratkaisevin vaihe eli käytännön toteutus. Suunnitelman hienoudella ei ole mitään merkitystä, jos se ei mene toteutukseen saakka.

Ideasta käytäntöön heti


Sain idean aikaisesta heräämisestä eräänä torstaina ja heti seuraavana aamuna heräsin kolmelta. En jäänyt odottamaan maanantaita tai seuraavan kuun alkua. Aloitin toteutuksen heti.

Toki huomioi, että tässä tapauksessa toteutus ei alkanut herätyskellon soimisesta perjantaiaamuna vaan se alkoi jo torstaina. Aikaisempi herääminen vaatii iltarutiinien aikaistamista ja aikaisempaa nukkumaanmenoa. Ainakin, jos arvostat yöuniasi, etkä halua tinkiä niiden pituudesta.

Aloita nyt heti


Tee suunnitelma ja aloita sen toteutus välittömästi. Kiität itseäsi myöhemmin.

Pirteänä ja iloisena töihin


Olen ollut todella kiitollinen itselleni vapaa-ajan siirtämisestä aamuihin. Töihin lähteminen on paljon mukavampaa, kun tiedän, että päivän tärkeimmät jutut oman elämän kannalta on jo hoidettu.

Työkaverit vain ihmettelevät aamusta toiseen, miten voin olla niin pirteä heti aamusta. Salaisuuteni onkin, etten ole tullut suoraan sängystä töihin, vaan olen ensin tehnyt asioita oman elämäni eteen ja vienyt omaa elämääni eteenpäin. Se antaa energiaa ja hyvää oloa.

Kokeile!




Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti