31. lokakuuta 2017

Onhan tavoitteellasi aikaraja?

Kerroin viime viikolla, että olen päättänyt lähettää viikkokirjettä ainakin kahden vuoden ajan. Mitä sen jälkeen tapahtuu, en tiedä vielä. Tiedän vain, että kahdesta vuodesta on puolet jäljellä, ja se tieto riittää minulle mainiosti tällä hetkellä.

Selkeä päätepiste ja maaliviiva


Kun annat itsellesi tavoitteen, jolla on aikaraja, ei ole epäselvyyttä siitä, milloin olet tavoitteesi saavuttanut. Ajan mittaaminen on yksiselitteistä, eikä siitä tarvitse kiistellä. Voimme olla yksimielisiä siitä, milloin esimerkiksi vuosi on kulunut.


Tavoite ilman aikarajaa


Monesti asetamme itsellemme tavoitteita, joiden saavuttamisesta meillä ei ole mitään takeita, ja sitten petymme, kun emme saavuta niitä. Hyvä esimerkki on painonpudotus, joka tuntuu monilla olevan ikuisuusprojekti.

Ongelmana painonpudotustavoitteessa on, ettet voi mitenkään tietää, milloin saavutat sen. Syystä tai toisesta voi olla, ettet koskaan pääse asettamaasi tavoitepainoon eli maaliviivan yli.

Tällainen saavuttamaton tavoite ei ole kovin motivoiva, vai mitä.


Tavoite aikarajalla


Jos taasen päätät painonpudotuksen sijaan noudattaa tiettyä ruokavaliota seuraavat kaksitoista viikkoa, tiedät, että voit onnistua. Kaksitoista viikkoa ruokavalion noudattamista on selkeä tavoite, joka on täysin saavutettavissa. Tiedät, missä maaliviiva sijaitsee ja mitä sinun tulee tehdä päästäksesi sen yli.


Loppuelämän muutos 12 viikon ajan


Kun puhutaan elintapojen muuttamisesta kuten esimerkiksi ruokavaliosta ja liikkumisesta, haluan korostaa sitä, että on hyvä tehdä sellaisia muutoksia, joita voisi ylläpitää loppuelämänsä.

Mutta vaikka tekisit nyt muutoksen, jota voisit ylläpitää loppuelämäsi ajan, ei kukaan vaadi sinua tekemään niin. Voit aivan vapaasti muuttaa mielesi milloin tahansa.

Ihminen muuttuu


Itse koen ajatuksen, että nyt päättäisin tehdä jotain loppuelämäni ajan, suhteellisen utopistisena. Mistä minä tiedän, mitä haluan edes vuoden päästä, saatikka sitten kymmenen tai 50 vuoden päästä.

Voi myös olla, että jokin asia, joka tekee minulle hyvää nyt, ei tee sitä enää jatkossa.

Toisaalta elämä kulkee sykleissä, aivan kuten luontokin. On vuorokauden vaiheet ja vuodenajat. Kesällä voit ja kannattaakin tehdä eri asioita kuin talvella.

Pidä siis aistit avoimena ja kuulostele omaa oloasi, jotta voit muuttaa elintapojasi voidaksesi aina mahdollisimman hyvin.


Elämä on nyt


Vaikka sinulla olisikin joku kaukana tulevaisuudessa häämöttävä tavoite, elämä kuitenkin on tänään - tässä ja nyt - eikä kukaan anna meille takeita huomisesta.

Pitkän aikavälin tavoitteille kannattaa ehdottomasti asettaa välitavoitteita, jotka ovat huomattavasti lähempänä.

Keskity tähän hetkeen. Mitä sinä haluat tehdä nyt?


Aikarajallisia tavoitteita


Kun mietit tavoitteita, mieti mikä sinusta olisi järkeenkäypä aikatavoite.

Jos haluat oppia jotain uutta, päätä harjoitella sitä päivittäin kolmen kuukauden ajan. Siinä ajassa kyllä jo huomaat, pidätkö sen harjoittelusta vai et. Kolme kuukautta on myös hyvä aika esimerkiksi ruokavaliomuutokselle tai elintavan opettelulle.


Vuosi on lyhyt ja pitkä aika


Itse kun asetin kahden vuoden tavoitteen, tuntui se silloin mahdottoman pitkältä ajalta, ja nyt jo puolet on vierähtänyt.

Toki, kun mietin elämääni vuoden taaksepäin, on jälleen tapahtunut hurjasti asioita. Kulunut vuosi on ollut todella tapahtumarikas ajanjakso.

Mutta riippumatta siitä, mitä tässä viimeisen vuoden aikana on tapahtunut, yksi asia on pysynyt samana. Olen lähettänyt viikkokirjeen tilaajille joka maanantaiaamu kello viisi, koska se on ollut tavoitteeni. Vaikka moni asia on muuttunut ympärillä, se on pysynyt ja siitä olen ylpeä.

Mistä sinä haluat olla ylpeä 12 viikon tai vaikka 12 kuukauden päästä?Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti