15. lokakuuta 2014

3+1 vinkkiä positiiviseen läsnäoloon

Unohda menneisyys. Unohda tulevaisuus. On vain tämä hetki.

Läsnäolo on ihanaa, mutta ajoittain erittäin vaikeaa. Hetkeen keskittyminen vaatii säännöllistä harjoittelua, etenkin jos menneisyyden haamut ja tulevaisuuden haaveet kovasti kummittelevat mielessä.

Jätä menneisyys rauhaan


Olen kuulemma addiktoitunut menneisyyteen. Ehkä olen. Se on niin helppoa syyttää nykytilannetta menneisyyden tapahtumista. Etenkin avioeron jälkeen on vaikeina aikoina tullut palattua menneeseen ja mietittyä voisivatko asiat olla nyt jotenkin toisin, jos...

Kuitenkin vatvominen on turhaa. Mennyt on mennyttä. Menneessä eläminen on turhaa. Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Menneisyydessä tekemätöntä ei saa menneessä tehdyksi.

Mennyt on mennyttä. Sillä ei ole mitään väliä, miten tähän tilanteeseen on päästy. Vain tällä tilanteella ja hetkellä on merkitystä. Tulee keskittyä siihen missä on nyt, mitä nyt näkee, kuulee, tuntee, haistaa ja maistaa.

Vain tähän hetkeen voi vaikuttaa ja siihen mitä nyt tekee tai jättää tekemättä. Tulevaisuus luodaan tässä hetkessä. Tulevaisuuden haaveet eivät luo mitään, jollei niitä konkretisoi teoiksi ja toiminnaksi. Vain teoilla on merkitystä, ja ajatuksilla, jotka johtavat tekoihin tai tekemättömyyteen.

Heitä huonot ajatukset roskiin


Jos tässä hetkessä tulee mieleen huonoja ajatuksia, jotka eivät palvele eli toisin sanoen eivät vie kohti tavoitteita, ne tulee hylätä. Heitä huonot ajatukset roskiin. Tuhoa ne. Jätä ne huomiotta. Mitä vain, kunhan vain et ajattele niitä.

Esimerkki huonosta ajatuksesta: Menenpä nyt lähikauppaan, ostan ison kasan herkkuja ja syön kaiken kerralla. Tämän ajatuksen toteuttaminen ei varmasti palvele hyvinvointia millään tavalla, joten ajatus kannattaa tuhota, jättää huomiotta tai korvata jollain paremmin palvelevalla.

Tähän sopii myös harjoitus, jota olen teettänyt asiakkaillani.

Kirjoita paperinpalalle ajatus tai ajatuksia, jotka eivät palvele sinua. Ne voivat liittyä esimerkiksi ulkonäköösi, ominaisuuksiisi, osaamiseesi. Voi olla, että ajatus on joskus palvellut sinua tai ollut totuudenmukainen, mutta ei ole enää. Tai voi olla, ettei ajatus ole koskaan palvellut sinua tai ollut totta. Oli kyseessä kumpi tahansa, niin nyt on oikea aika tuhota tuollaiset ajatukset, jotka eivät vie sinua eteenpäin.

Kirjoita huonot ajatukset paperille ja tuhoa sitten tuo paperi rypistämällä ja heittämällä roskiin, tai jos esimerkiksi omistat takan tai kiukaan tulipesän, polta se. Näet kuinka liekit syövät ajatuksesi ja sitten niitä ei enää ole olemassa. Ajatusten roskiin heittäminenkin auttaa jo. Kokeile! Voit yllättyä yksinkertaisen harjoituksen tehosta. Ainakin asiakkaani ovat hyötyneet siitä.

Mikäli tuhoamasi ajatukset syystä tai toisesta palaisivat, toista harjoitus.

Muuta negatiivinen positiiviseksi


Voit myös kyseenalaistaa omat ajatuksesi.

Onko tämä ajatus varmasti totta? Mikä todistaa sen olevan totta?
Voisiko asian sanoa jotenkin toisin, mikäli se on totta?
Mikä näkökulma asiaan palvelisi minua paremmin tästä eteenpäin?

Jotkut ajatukset vain kaipaavat hieman tuunausta. Jos esimerkiksi ajattelet jostain, ettet pysty siihen, tulee sinun kääntää ajatus myönteiseksi, että tottakai pystyn tähän. Miksi en pystyisi? Ehkä olet ennenkin pystynyt, joten miksi et muka nyt pystyisi. Ainakin voit tehdä parhaasi. Sekin on miljoona kertaa parempi kuin suoraan luovuttaminen.

Positiivinen lisää positiivista


Se mihin keskittyy, se lisääntyy. Positiiviset ajatukset lisäävät positiivisia ajatuksia ja päinvastoin negatiiviset ajatukset lisäävät negatiivisia ajatuksia. Haluatko mielessäsi pyörivän positiivisen vai negatiivisen kehän? Suosittelen lämpimästi valitsemaan positiivisen kehän.

Negatiiviseen kehään jouduttuaan voi olla vaikea hypätä suoraan positiivisuuden junaan. Tällöin kannattaa hetki keskittyä johonkin aivan toiseen asiaan. Harhauttaa itsensä alkuperäisestä ajatuksesta ja palata siihen myöhemmin virkeämmällä ja positiivisemmalla mielellä. Tällöin ongelmat, jotka aiemmin tuntuivat ylitsepääsemättömiltä, voivat nyt tuntua helposti ratkaistavilta.

Pelkästään kävelylenkki voi tehdä ihmeitä. Yhdistä tähän vielä kaverin kanssa juttelu, niin asia voi olla ratkaistu nopeammin kuin uskotkaan. Ulkopuolinen näkee asian ilman tunnekuohuasi, joka saattaa sokaista ja estää näkemästä yksinkertaisia ratkaisuja. Jos on oikein isoista asioista kyse, niin itsellä hyvin nukuttu yö auttaa yleensä parhaiten ongelman ratkaisussa. Sääntönäni onkin aina nukkua ensin yö ennen isojen päätösten tekemistä. Asiat näyttävät niin paljon selkeämmiltä aina seuraavana aamuna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti