29. syyskuuta 2016

Riittävän hyvä on uusi täydellinen

Yksi suuri ongelma ajankäytön saralla on täydellisyyden tavoittelu. Monet pyrkivät täydellisyyteen ja hiovat suoritustaan loputtomiin. Lopulta he ahdistuvat, kun ei koskaan tule valmista. He eivät ikinä saavuta täydellisyyttä, sillä aina voi parantaa.

Niin kauan kuin pyrit täydellisyyteen, asiat vievät loputtomasti aikaa, sillä täydellistä ei ole olemassakaan.

Täydellistä ei ole olemassa


Asiat voi aina tehdä paremmin. Meillä ei ole olemassa mitään universaalia täydellisyyden määritelmää. Jos pyrit täydellisyyteen, pyrit johonkin mahdottomaan.

Määrittele itsellesi uusi täydellinen


Ensimmäinen keino päästä eroon täydellisyyden tavoittelusta, on määritellä uusiksi mitä täydellinen tarkoittaa.

Täydellinen voisi tarkoittaa: paras mitä saan tässä ja nyt aikaan - tällä osaamisella, tällä käytettävissä olevalla ajalla, näillä välineillä ja resursseilla toteutettuna. Ei edes kaikkien aikojen paras, vaan paras juuri tällä hetkellä. Täydellinen, juuri tässä ja nyt.

Riittävän hyvä riittää


Toinen vaihtoehto lopettaa täydellisyyden tavoittelu on määritellä itselleen uusi standardi. Mitä jos riittävän hyvä on uusi täydellinen. Täydellisen sijaan pyrit jatkossa riittävän hyvään lopputulokseen, sillä se riittää mainiosti.

Asia on mielestäni riittävän hyvä silloin, kun se ajaa asiansa.

  • Onnittelukortin ja lahjan ei tarvitse olla täydellisiä täyttääkseen tarkoituksensa ja ilahduttaakseen vastaanottajaa. 
  • Imurointi voi olla riittävän hyvin suoritettu, kun nurkkien villakoirat ovat kadonneet näkyvistä. 
  • Jos paidasta ei näy muuta kuin kaulukset, riittää mainiosti, jos silittää vain ne. 
  • Verhoja ei tarvitse ommella. Ehkä ripustat vain mieleisesi kankaan ikkunan eteen. Nuppineulat, hakaneulat, teipit ynnä muut on myös keksitty.

Odotan mielenkiinnolla, koska mies löytää etsimänsä täydellisen lampun työpöydälleen. Yhden talven hän jo vietti hämärässä. Päivät pimenevät jälleen, eikä täydellistä lamppua ole vieläkään löytynyt. Onneksi minun ei tarvitse istua hämärässä, sillä minulla on pienemmät kriteerit täydelliselle lampulle. Minulle riittää, että se toimii.

Oletko sinä täydellinen?


Onko jokainen ihminen omana itsenään täydellinen juuri sellaisena kuin on, vai eikö kukaan ole täydellinen?

Haluan ajatella, että jokainen on täydellinen tässä hetkessä, juuri sellaisena kuin on. Se on sinun tämänhetkinen kehitystilasi. Huomenna se voi olla jo jotain ihan muuta, jos haluat.

Enkä tarkoita, että olet nyt valmis. Tarkoitan sitä, että olet tämänastisen kehityksesi täydellistymä tässä hetkessä. Uskon jatkuvaan kehitykseen. Huomenna olet siis jo parempi versio itsestäsi, kun vain olet valmis ja halukas kehittymään.

Älä vaadi liikoja mutta älä tyydy liian vähäänkään. Älä pyri olemaan täydellinen - riittävän hyvä riittää.

Pyri riittävän hyvään


Mieti missä asioissa voisit madaltaa vaatimustasoasi ja missä sitä kenties tulisi nostaa?

Voisiko esimerkiksi kodin siivouksesta hieman tinkiä ja panostaa enemmän aikaa liikkumiseen? Voisiko Netflixin katsomisen jättää vähemmälle ja käyttää säästyvän ajan laatuaikaan perheenjäsenten tai ystävien kanssa?

Olen aiemmin kirjoittanut mitä riittävän hyvä voisi olla eri hyvinvoinnin osa-alueilla toteutettuna, joten linkeistä löydät lisää vinkkejä riittävän hyvän määrittelemiseen:


Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti