25. elokuuta 2016

Opi uusi tapa

Keskittyminen tuo tuloksia


Jos haluat muuttaa jotain elämässäsi, sinun on annettava muutokselle sen vaatima aika, energia ja huomio. Muutokset harvoin tapahtuvat itsestään, vaan niiden eteen on tehtävä töitä.

Mitä haluat muuttaa


Mieti nyt yksi muutos, mitä haluat saada aikaan elämässäsi. Kyse voi olla pienestä tai isosta asiasta.

Tutkimusten mukaan onnistut todennäköisemmin, kun yrität muuttaa vain yhden asian kerrallaan.

Tee muutoksesta uusi tapa


Jotta saat muutoksesta pysyvän, sinun on tehtävä siitä tapa. Tavat ovat meillä selkärangassa ja teemme ne sen enempää ajattelematta.

Tylsä mutta hyvä esimerkki on hampaiden pesu. Jos olet oppinut, että hampaat pestään illalla ennen nukkumaan menoa ja uskot siihen, että se on hyvä asia, todennäköisesti toteutat tuon tavan joka ilta sen kummempia kyseenalaistamatta sitä.

Jotta saat uudesta asiasta samanlaisen vakiintuneen tavan kuin hampaiden pesusta, sinun on tehtävä sitä säännöllisesti. Näin ollen helpointa on omaksua uusia päivittäisiä tapoja, sillä mitä enemmän toistoja, sitä nopeammin uusi tapa syntyy.

Päätä mitä ja milloin


Kun olet päättänyt mitä haluat muuttaa, päätä mitä tekemällä teet sen ja milloin.

Esimerkiksi minä halusin palauttaa säännöllisen joogan elämääni, joten päätin, että haluan joogata joka arkipäivä ennen aamiaista.

Toinen esimerkkini on pienestä muutoksesta. Halusin oppia käyttämään hammaslankaa ennen hampaiden pesua, kun luin, että se kuuluisi tehdä siinä järjestyksessä. Tähän saakka olen vuosien ajan käyttänyt hammaslankaa illan hammaspesun jälkeen.

Muistuta itseäsi uudesta tavasta


Kun olet tehnyt päätöksen uudesta tavasta, mieti miten voit muistuttaa siitä itseäsi parhaiten.

Toimiiko sinulla parhaiten merkintä kalenterissa, paperisessa tai sähköisessä? Kalenterihälytys? Puhelinmuistutus? Lappu jääkaapin ovessa?

Sinun on löydettävä keino, jolla oikeasti saat muistutuksen asiasta nenäsi eteen päivittäin, tai niin usein kun uutta tapaasi haluat toteuttaa.

Minä kirjoitan joogan paperikalenteriini jokaiselle arkipäivälle päivän ensimmäiseksi tehtäväksi.

Vaikka hampaidenpesu on vakiintunut tapa, ei siinäkään riittänyt pelkkä ajatusmuutos. Pesin automaattisesti hampaat ensin ja muistin hammaslangan vasta sitten. Pakotin itseni muistamaan uuden järjestyksen säilyttämällä hammaslankaa hammastahnan päällä. Nyt tuo uusi järjestys on jo sen verran vakiintunut, että riittää, että hammaslanka on hammastahnan vieressä. Mielenkiinnolla seuraan kuinka kauan menee, ennen kuin uusi järjestys on automaatio.

Varmista onnistumisesi


Varmista onnistumisesi tekemällä tavasta mahdollisimman helposti lähestyttävä ja helppo. Mieti keinoja miten saat asiasta itsellesi mahdollisimman vaivatonta.

Siirsin joogamaton ynnä muut tarvikkeet olohuoneeseen kohtaan, jossa joogaan. Aamulla vain levitän joogamaton ja kaikki muu tarvittava on käsien ulottuvilla.

Lisäksi tein asiasta itselleni mahdollisimman helppoa ottamalla tavoitteeksi vain 30 minuuttia. Tarvittaessa lyhyempikin harjoitus on ok, ja voin tehdä vaikka vain pelkän venyttelyn. Pääpaino on nyt uuden aamutavan opettelussa. Kun se alkaa sujua, voin lisätä harjoitusten kestoa ja tehoa. Monesti olen lannistanut itseni aloittamalla liian kovaa, joten nyt painotan pitkäaikaisia hyötyjä.

Seuraa uuden tavan toteutumista


Uuden tavan toteutumista on helpompi seurata, jos teet sen konkreettisesti esimerkiksi laittamalla ruksin kalenteriin. Siitä tulee oma hyvänolon tunteensa, kun saa merkitä tehtävän tehdyksi, ja jos kyse on päivittäisestä tavasta, niin kalenteriin muodostuva ruksijono jo itsessään motivoi jatkamaan.

Älä tee uudesta tavasta tehtävälistalta ylivedettävää tehtävää, vaan juhlista onnistumista pitämällä näkyvillä merkintä tehdystä asiasta.

Yliviivaan joogan korostustussilla päivälistastani tehtyäni sen. Lisäksi minulla on kalenterin sivussa viikonpäiväseuranta, johon ympyröin päivän, jolloin olen liikkunut.

Juhli tavan toteutumista


Huomioi, että puhun tavan toteutumisesta enkä tuloksista. Tottakai tuloksiakin kuuluu juhlia, mutta kun niitä ei välttämättä tule joka asiassa niin nopeasti, on tärkeää saada onnistumisen kokemuksia jo pelkästä tavan toteutumisesta.

Jokainen päivä, kun toteutat tapasi, on onnistuminen. Jokainen viikko uutta tapaa on hieno suoritus. Kuukausi putkeen on loistava.

Kun kyse on esimerkiksi kunnon kohentamisesta, ruokavaliosta, laihtumisesta tai uuden asian oppimisesta, edistystä saattaa tapahtua todella hitaasti. Jos odotat vain näkyviä tuloksia, saatat lannistua alkumetreillä.

Kun keskität huomiosi uuden tavan toteutumiseen, pääset varmemmin tavoitteeseesi. Tai vaikka et pääsisikään syystä tai toisesta, tiedät ainakin tehneesi oikeita asioita. Esimerkiksi yksikään liikuntakerta tai terveellinen ateria ei mene hukkaan, vaan jokainen on askel oikeaan suuntaan.

Älä siis odota vain tuloksia, vaan juhli ja iloitse tavan toteutumisesta, joka kerta kun teet sen. Jokainen askel oikeaan suuntaan vahvistaa uutta polkua, jota haluat jatkossa kulkea.

Jatka sinnikkäästi eteenpäin


Joskus saatat ottaa harha-askeleita tai tietoisesti pysähtyä polullasi. Ehkä liikuntakerta jää väliin, ehkä juhlissa tulee herkuteltua. Tämä ei haittaa, kunhan sitten jatkat taas askeltamista uudella polullasi. Yksi askel sivuun tai pysähtyminen ei pilaa uutta polkuasi. Mutta jos lopetat askeleiden ottamisen tai hypit jatkuvasti sinne tänne, polkusi kasvaa ennen pitkää umpeen. Jatka siis taivaltamista polullasi.

Mitä selkeämmän polun saat kuljettua, sitä helpompi sinun on jatkossakin sitä kulkea.

Mihin sinä aiot nyt seuraavaksi kulkea?
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti