11. heinäkuuta 2017

Haasta itsesi viikkosuunnitelman avulla

Kun haluat kehittyä, sinun on opittava haastamaan itsesi, sillä kasvu tapahtuu mukavuusalueemme ulkopuolella. Jos jatkat päivästä toiseen samalla tavalla, mikään ei muutu. Erilaiset ärsykkeet ja epämukavuusalueella oleminen auttavat kasvamaan.


Paras olisi, jos sinulla olisi mahdollisuus palkata itsellesi valmentaja tai mentori, mutta viikkosuunnitelma toimii mainiosti budjettiratkaisuna itsensä kehittämisessä.

Toki, jotta viikkosuunnitelma toimii itsensä kehittämisessä, on sinun myös osattava johtaa itseäsi. Tällä tarkoitan sitä, että kun olet kirjannut tehtävän viikkosuunnitelmaasi, saat itsesi myös tekemään sen.

Vain tärkeitä tehtäviä


Kun teet suunnitelmaa, sinun on osattava perustella itsellesi, miksi jokin tehtävä on välttämätöntä tehdä juuri sinä ajankohtana, kun olet sen suunnitellut. Jos perustelusi ovat heikot, tehtävä lykkääntyy helposti, tai pahimmillaan jää kokonaan tekemättä.

Sinänsä lykkääntyminen on hyvä asia, sillä ei aikaa kannatakaan kuluttaa turhiin tehtäviin, jotka eivät ole tärkeitä. Sellaisen tehtävän ei alun perinkään pitäisi päätyä suunnitelmaasi, joten on hyvä, että se viimeistään tässä vaiheessa poistuu jäätyään tärkeysjärjestyksessä häntäpäähän.

Myös pelko voi toimia esteenä tehtävän tekemiselle. Mutta jos asia on viikkosuunnitelmassasi, todennäköisesti olet jo suunnitellut sitä ja uskot ja tiedät, että pystyt siihen - ainakin kun olet virkeä ja hyvällä fiiliksellä. Aloittamisongelmaan kannattaa kokeilla mainiota viiden sekunnin sääntöä.


Viikkosuunnitelman sisältö


Viikkosuunnitelmani runko jakautuu tällä hetkellä seitsemän päivän lisäksi viiteen eri osioon:

  1. Tärkein
  2. Aikataulutetut tehtävät ja menot
  3. Päivittäin toistuvat asiat ja tavat
  4. Seuranta
  5. Ex tempore

1. Tärkein


Aloita viikkosi suunnittelu aina tärkeimmästä ja rakenna viikkosuunnitelmasi sen asian ympärille, johon haluat tällä hetkellä panostaa eniten.

Viikkosuunnitelman voi rakentaa esimerkiksi liikuntaharrastuksen, ruokavalion, uuden tavan tai vaikka luovan työn ympärille. Oma tämänhetkinen ykköstehtäväni on viikkokirjeen julkaisu, joten viikkosuunnitelmani rakentuu sen jokaviikkoisen valmistumisen ympärille.

Mieti omalla kohdallasi, mikä on se asia, johon sinä haluat panostaa tällä hetkellä eniten. Minkä asian haluat ehdottomasti saada tehtyä tai etenemään tulevalla viikolla?

2. Aikataulutetut tehtävät ja menot


Viikon tärkeimpien tehtävien lisäksi suunnitelmasi tulee sisältää aikataulutetut tehtävät ja menot, jotta osaat huomioida ne viikkoa suunnitellessa ja viikon aikana toimiessa.

Tarkemmat tiedot aikatalutetuista menoista löytyvät itseltäni sähköisestä kalenterista, joten paperisuunnitelmaan kirjaan vain lyhyesti mitä ja milloin, jotta muistan asian. Tarvittaessa on hyvä suunnitella myös valmistautumiseen ja siirtymisiin kuluva aika, jotta osaat olla aina ajoissa.

3. Päivittäin toistuvat asiat ja tavat


Viikkosuunnitelmasta on hyvä löytyä myös päivittäiset ja viikoittaiset asiat, joiden toteutumisen haluat varmistaa.

Päivittäinen muistutus voi olla tarpeen esimerkiksi uusista tavoista, jotka eivät vielä ole vakiintuneet automaattisiksi.

Päivittäinen toistuva asia voi myös olla uuden asian opettelemista, kuten kielen tai instrumentin. Harjoitus tekee mestarin ja päivittäinen lyhyt harjoitteluhetki on huomattavasti tehokkaampi kuin kertarykäisy viikoittain.

Muistutus voi myös olla tarpeen tavoista, joita haluat tehdä päivittäin, mutta jotka jäävät helposti kiireen jalkoihin. Omalla kohdallani tällaisia ovat kirjan lukeminen ja päiväkirjan kirjoittaminen, joiden tekemättä jättäminen harmittaa jälkikäteen. Siksi korostan näiden asioiden tärkeyttä kirjaamalla ne joka päivälle viikkosuunnitelmaani.

4. Seuranta


Tämä kohta on asioille, joiden toteutumista haluat seurata päivittäin tai viikoittain.

Itse seuraan sosiaalisen median julkaisujen toteutumista. Viikkosuunnitelmasta löytyy ohjelma, että mitä ja milloin ja sitten vain merkitsen ne tehdyiksi.

Tämä osio on muista poikkeava, sillä julkaisu on kirjoitettu sille päivälle, jolloin se on tarkoitus julkaista, eikä sille päivälle, jolloin minun on tarkoitus se tehdä ja ajastaa. Värimerkinnöillä sitten näen tarvittaessa jälkikäteen, minä päivänä olen asian todellisuudessa hoitanut.

5. Ex tempore


Tämä rivi on varattuna viikon aikana suunnitelmaan lisättäville ex tempore tehtäville. Yleensä kyseessä ovat pienet, mutta tärkeät muutaman minuutin tehtävät, jotka ilmaantuvat viikon aikana yllättäen.

Tyhjää tilaa kannattaa toki jättää myös tärkein ja aikataulutetut kategorioiden kohdalle, jos viikon aikana lisättävä tehtävä kuuluu enemmin niihin.

Onko elämää viikkosuunnitelman ulkopuolella?


Jos nyt mietit, teenkö mitään, mitä viikkosuunnitelmassani ei lue, niin kyllä teen - paljonkin. Vapaa-ajan toimet ja huvit harvemmin näkyvät suunnitelmassani. Myöskään sosiaalinen elämäni ei näy viikkosuunnitelmasta. Poikkeuksena toki etukäteen sovitut tapaamiset ja treffit, jotka kuuluvat aikataulutetut osioon.

Suunnitelmassani ovat ne asiat, joiden haluan oikeasti tapahtuvan ja jotka olen valinnut tärkeimmiksi asioiksi tehdä viikon aikana. Minulle suunnitelma luo vapaa-aikaa ja mielenrauhaa, ja sen avulla saan asioita aikaan.

Viikkosuunnitelma auttaa minua päivittäin keskittymään päivän tärkeimpään tehtävään ja antaa sen pienen töytäisyn, jonka tarvitsen haastaakseni itseni epämukavuusalueelle.

Ilman jokaviikkoista suunnitelmaa tämäkään viikkokirje ei ilmestyisi sähköpostiisi joka maanantaiaamu, nyt jo 38 peräkkäisen viikon ajan. 38 ei ole suuri luku, mutta on se jo paljon suurempi kuin 0.

Mieti, mitä kaikkea sinä voisit saada aikaan keskittyessäsi siihen vähintään yhdeksän kuukautta putkeen.

Olisiko nyt hyvä aika aloittaa?



Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti